Ilmaiset kuvapankit

5 ilmaista kuvapankkia

Jukka Peltoperä
Jukka Peltoperä
Julkaistu:  12.4.2012. Päivitetty:  21.4.2022.

Kun suunnittelet nettisivuja tai markkinointimateriaalia, kirjoitat blogijuttua tai teet Powerpoint-esitystä, tarvitset usein kuvia viestisi tueksi. Ilmeisin paikka kuvien etsimiseen on tietysti Googlen kuvahaku, mutta sitä selaillessa ei välttämättä tule ajatelleeksi, että valtaosa sieltä löydetyistä kuvista ovat jonkun omistamia ja siten tekijänoikeuslain suojaamia teoksia.

Netissä on kuitenkin lukuisia palveluja, joista kuvia voi etsiä käyttöönsä ilmaiseksi. Tässä blogijutussa kerron omat suosikkini etsiä vapaasti käytettävissä olevia kuvia.

Itselläni on tapana mainita kuvaaja ja linkittää hänen sivulleen siinä palvelussa, josta kuvan löysin, koska se auttaa muitakin löytämään hyviä kuvia.

1. Unsplash

Unsplashista löytyy yli 2 miljoonaa anteliaan valokuvayhteisön käyttöön antamaa korkealaatuista kuvaa.

Suurin osa kuvista on käytettävissä ns. Unsplash-lisenssillä, eli niitä voidaan käyttää sekä kaupallisessa ja ei-kaupallisessa käytössä ilman erillistä lupaa. Kuvia ei saa kuitenkaan myydä tai käyttää samankaltaisen palvelun pystyttämiseen.

2. Pixabay

Pixabay on "elävä, luovien yksilöiden yhteisö, joka jakaa tekijänoikeuksista vapaita kuvia ja videoita".

Palvelusta löytyy tällä hetkellä yli 2,6 miljoonaa kuvaa ja videota, jotka sen antelias yhteisö on jakanut muiden käyttöön.

Suurin osa mediasta on käytettävissä ns. Pixabay-lisenssillä, eli niitä saa käyttää ilmaiseksi kaupallisessa ja ei-kaupallisessa tarkoituksessa printti- ja digitaalisessa mediassa.

Sisältöjä ei ole luvallista jakaa tai myydä muilla alustoilla, eikä esimerkiksi myydä fyysisenä tuotteena tai esittää mediassa huonossa valossa.

3. Wikimedia Commons

Wikimedia Commons on Wikimedia-säätiön eli Wikipedian ja muiden internetin hakuteosten hallinnoima tiedostotietokanta. Tietokannassa on yli 12 miljoonaa tiedostoa kuvia, ääntä ja videoita.

Suurin osa tiedostoista on CC-, GFDL-, GPL- tai LGPL-lisensoituja, joten ne ovat vapaita myös kaupalliseen käyttöön.

Tutustu palvelussa lisenssiin ennen kuvan käyttämistä, jotta voit olla varma, ettet riko tekijänoikeuksia.

4. Flickr

Flickr on Yahoo!:n omistama kuvienjakopalvelu, johon kuka tahansa voi lisätä omia kuvia ja kuvapiirroksia esille ja muiden kommentoitavaksi.

Palvelu sisältää kymmeniä mijardeja kuvia ja määrä kasvaa noin 3,5 miljoonalla joka päivä.

Suurin osa kuvista on tekijänoikeuksilla suojattuja, mutta monet käyttäjät ovat antaneet luvan käyttää teoksiaan Creative Commons -oikeuksin.

Löytääksesi ilmaisia kuvia Flickristä klikkaa etusivulta search (voit jättää hakukentän tyhjäksi) ja seuraavalta sivulta advanced search. Kirjoita hakulaatikkoon hakusana(t) ja valitse alhaalta Only search within Creative Commons -licensed content sekä Find content to use commercially, mikäli aiot käyttää kuvaa kaupallisessa mielessä.

5. Pexels

Pexels on ilmainen kuva- ja videopankki, jonka tarkoitus on auttaa suunnittelijoita, bloggaajia ja kaikkia muita toimijoita löytämään hienoja kuvia ja videoita ilmaiseksi käytettäväksi. Kuka tahansa voi lisätä palveluun kuvia ja ladata niitä sieltä.

Valokuvia ja videoita saa vapaasti käyttää esim. kotisivuilla, blogissa, uutiskirjeessä, mainoksissa, flyereissa, markkinointimateriaaleissa ja somessa.

Kuvissa esiintyviä ihmisiä ei saa esittää heille epäedullisella tavalla, eikä kuvia saa myydä tai jakaa sellaisenaan tai tuotteena.

Valokuvaajan tai Pexelsin mainitsemista ei vaadita, mutta se on toki suotavaa.

Lisää juttuja aiheesta

Jukka Peltoperä
Jukka Peltoperä
FM, tietojenkäsittelytieteet, Oulun yliopisto. Yrittäjä. Yli 20 vuoden kokemus web-suunnittelusta, web-teknologioista, WordPressistä, hakukoneoptimoinnista, sisällöntuotannosta ja digitaalisesta markkinoinnista.