404-virhesivut hakukoneoptimoinnissa

404-virhesivut hakukoneoptimoinnin näkökulmasta

Jukka Peltoperä
Jukka Peltoperä
Julkaistu:  19.10.2022. Päivitetty:  19.10.2022.

Yksi yleisimmistä vastaan tulevista HTTP-tilakoodeista on 404 Not Found, mikä tarkoittaa kaikessa yksinkertaisuudessaan sitä, että asiakkaan pyytämää resurssia ei löytynyt, kun sitä pyydettiin palvelimelta.

Jos suunnittelet verkkosivuja, ylläpidät verkkokauppaa tai teet hakukoneoptimointia, olet saattanut saada Google Search Consolesta ilmoituksen uusista "ongelmista" sivustollasi liittyen löytymättömiin 404-sivuihin.

Olet saattanut pohtia, miten sinun pitäisi suhtautua esimerkiksi poistettuihin sivuihin tai verkkokaupassa aiemmin myytyihin tuotteisiin, joita ei enää ole olemassa.

Etenkin teknistä optimointia tekevän on hyvä tietää, miten Google suhtautuu 404-virheisiin ja mitkä ovat parhaat käytännöt niiden kanssa hakukoneoptimoinnissa. Jotta vältät samat virheet kuin minä. :)

Mitä 404 Not Found -virheilmoitus tarkoittaa?

Hypertext Transfer Protocol (HTTP) eli "hypertekstin siirtoprotokolla" on protokolla, jota selaimet ja palvelimet käyttävät tiedonsiirtoon.

HTTP:ään liittyy tilakoodeja, joita käytetään HTTP-pyynnön tilan seurantaan. Tilakoodit on määritelty RFC 7231 -standardissa.

Esimerkkejä HTTP-tilakoodeista:

 • 200 OK - Pyyntö onnistui
 • 301 Moved Permanently - Resurssi on siirretty pysyvästi
 • 403 Forbidden - Asiakkaalla ei ole oikeutta resurssiin
 • 500 Internal Server Error - Pyyntö epäonnistui ohjelman kaaduttua tai palvelimen virheellisen toiminnan seurauksena

Yksi yleisimmin esiintyvistä tilakoodeista on 404 Not Found, mikä tarkoittaa, että asiakkaan pyytämää resurssia ei löytynyt. Se voi kuitenkin olla saatavilla tulevaisuudessa – toisin sanoen, asiakkaan myöhemmät pyynnöt ovat sallittuja.

Sisältöä ei löytynyt juuri nyt, mutta palaa myöhemmin asiaan.

Ja Googlen hakurobotit noudattavat tätä ohjeistusta.

404-sivu on yleensä ok

Yritän tässä jutussa selvittää muutamia yleisiä väärinkäsityksiä liittyen 404-virhesivuihin, ja teen niin erityisesti hakukoneoptimoinnin näkökulmasta.

Vaikka on teknisesti oikein kutsua 404-sivuja "virheiksi", termi on harhaanjohtava. Eikä asian ymmärtämistä helpota, että Google kutsuu 404-sivuja "ongelmiksi" ja painottaa sivujen optimoinnissa nimenomaisesti käyttökokemusta.

Minkälaisen käyttökokemuksen tarjoaa sivu, jota ei ole olemassa? Oletusarvoisesti huonon.

Mutta...

404-sivu on odotuksenmukainen tulos silloin, kun verkkosivusto ei kykene vastaamaan tiettyyn pyyntöön.

Itse asiassa, 404-virhe voi olla pyydetylle sivulle täysin hyväksyttävä käyttökokemus.

Yleisesti ottaen, 404-sivut ovat ihan ok. Sinun ei tarvitse 301-/302-uudelleenohjata jokaista poistettua tai löytymätöntä sivua jonnekin.

404-sivua ei tarvitse ohjata etusivulle, kategoriasivulle, ostoskoriin tai mihinkään muuallekaan. Välttämättä.

Monet hakukoneoptimoijat uudelleenohjaavat poistetut sivut tai suosittelevat uudelleenohjaamaan ne, koska he ovat huolissaan "linkkimehusta".

Linkkimehu on optimointislangia, jota käytetään kuvaamaan ja mittamaan kuinka paljon dofollow-paluulinkki siirtää linkkivoimaansa toiselle sivustolle parantaen siten sen merkitystä Google-näkyvyydessä.

Milloin 404 voi olla "huono"

404-sivujen kutsuminen virheiksi tai ongelmiksi on varmasti syynä siihen, miksi monet ajattelevat, että ne näyttävät Googlen, Bingin tai muiden hakukoneiden silmissä huonolta. Siksi monet yrittävät päästä niistä eroon.

On kuitenkin olemassa tapauksia, jolloin 404-sivut voivat yhtäkkiä olla ongelma ja Googlen näkökulmasta negatiivinen signaali.

 • Onko sivustollasi 100 sisältösivua, joita pyrit indeksoimaan, mutta saat Search Consoleen ilmoituksen kolmestasadasta 404-ongelmasta?
 • Osoittavatko parhaat paluulinkkisi 404-sivulle, jolle sinulla ei ole enää käyttöä?

Nämä voivat olla esimerkkejä ongelmista, jolloin 404-sivu voi olla hakukoneoptimoinnin näkökulmasta huonoja merkkejä ja johtaa sivuston liikenteen laskemiseen.

Yhtäkkiset piikit 404-sivujen määrässä ovat yleensä merkki teknisestä hakukoneoptimointiongelmasta, joka on syytä korjata.

404-sivujen entä jos...

Mitä tehdä, jos tärkeimmät tai arvokkaimmat sivustolle osoittavat linkit johtavat sivulle, jota ei enää ole?

Itse en missään nimessä uudelleenohjaisi tällaista sivua tai päästäisi tällaisen sivun sisältöä vanhentumaan.

Jos on mitenkään mahdollista, luo kyseisen sivun sisältö uudelleen. Uudesta näkökulmasta. Uudella aikaluokalla. Mitä oli aikaisemmin, on nyt tämä.

 • Tällä sivulla oli aiemmin resurssi, jota monet rakastivat. Tässä modernisoitu versio siitä.
 • Myimme aikaisemmin tuotetta x, jota emme tule saamaan enää valmistajalta. Mutta oletko nähnyt nämä loistavat tuotteemme?

Mieti voitko ottaa yhteyttä linkittäneeseen tahoon ja pyytää linkin päivittämistä toiselle sivustosi sivuista.

Ellei mikään yllä olevista ole sovellettavissa, uudelleenohjaa sivu vain siinä tapauksessa, että voit ohjata sen tiukasti kyseiseen sivuun liittyvään sisältöön.

Esimerkki: Meillä on alennuskoodisivusto, jolla julkaistaan alennuskoodeja verkkokauppoihin. Kun yksi Suomen tunnetuimmista DVD- ja Blu-Ray-elokuvien verkkokaupoista Discshop-lopetti, oli vain luontevaa ohjata kyseisen verkkokaupan alennuskoodisivu heidän varastonsa ostaneen CDON-verkkokaupan alennuskoodisivulle.

Yhteenveto ja parhaat käytännöt

Jos 404-sivulle ei ole olemassa luontevaa sivua uudelleenohjattavaksi, älä uudelleenohjaa sitä.

Jos poistettavalla sivulla on arvokkaita linkkejä, harkitse sivun uudelleenluomista tai yritä saada linkittänyt taho osoittamaan linkki toiselle sivulle.

Tässä vielä omasta mielestäni parhaat käytännöt 404-sivujen kanssa toimimiseen:

 • 404-sivu ei ole virhe tai ongelma
 • 404-sivuja ei aina tarvitse uudelleenohjata
 • 404-sivuja ei tule ohjata etusivulle tai kategoriasivulle
 • On aivan oikein tarjota 404-sivua silloin, kun kyseistä sivua ei ole olemassa
 • Pyri säilyttämään 404-sivu vain silloin, kun sille on arvokkaita osoittavia linkkejä
 • erkosta poistuva sisältö on täysin normaalia

Lisää juttuja aiheesta

18.10.2022
Googlen verkkovastaavan ohjeet on nyt Search Essentials
Jukka Peltoperä

Hyvästi Googlen Verkkovastaavan ohjeet. Tervetuloa Google Search Essentials! Google tiedotti viime viikolla julkaisevansa yksinkertaistetun version Verkkovastaan ohjeista ja nimeävänsä sen uudelleen Google Search Essentialsiksi. Uuden ohjeistuksen suomenkieliseksi nimeksi saattaisi englanninkielisen […]

Lue juttu
12.10.2022
Wordfence-URL:t Google Search Consolessa
Jukka Peltoperä

Wordfence on näppärä tietoturvalisäosa WordPressille, jolla saat lisättyä WP-sivustollesi applikaatiotason palomuurin muun muassa brute force -hyökkäyksien torjumiseksi sekä sivuston skannaamiseen tunnettujen tietoturva-aukkojen, haittaohjelmien, takaovien, roskapostin ja injektioiden varalta. Olen käyttänyt […]

Lue juttu
7.10.2022
Näin poistat syötteet käytöstä WordPressissä
Jukka Peltoperä

Haluatko poistaa RSS-syötteet käytöstä WordPress-sivustollasi? RSS-syötteet ovat hyvä tapa mahdollistaa blogin seuraaminen ja uusien blogijuttujen tilaaminen erilliseen RSS-lukijaan sekä blogin lisääminen erilaisiin aggregaatti- (engl. aggregator) eli kerääjä-, kooste- tai kokoomapalveluihin, […]

Lue juttu
22.8.2022
Googlen hyödyllisen sisällön päivitys
Jukka Peltoperä

Google tiedotti viikolla julkaisevansa ensi viikolla uuden päivityksen, jonka nimeksi on annettu helpful content update, so. hyödyllisen sisällön päivitys. Monet meistä ovat kokeneet turhautumista vieraillessaan verkkosivulla, joka hakutulossivulla näyttää tarjoavan […]

Lue juttu
20.6.2022
Mikä on paluulinkki?
Jukka Peltoperä

Paluulinkki on kaikessa yksinkertaisuudessaan linkki yhdeltä verkkosivustolta toiselle verkkosivustolle. Yleensä käsitteellä viitataan tietyn sivuston paluulinkkeihin eli kyseiselle verkkosivulle muilta verkkosivustoilta osoittavia linkkejä. Google ja muut hakukoneet käyttävät paluulinkkien määrää, laatua […]

Lue juttu
Jukka Peltoperä
Jukka Peltoperä
FM, tietojenkäsittelytieteet, Oulun yliopisto. Yrittäjä. Yli 20 vuoden kokemus web-suunnittelusta, web-teknologioista, WordPressistä, hakukoneoptimoinnista, sisällöntuotannosta ja digitaalisesta markkinoinnista.