Kuva WordPress-hallintapaneelista, jossa auki Akismet-lisäosan sivu.

Kannattaako blogissa sallia kommentointi?

Jukka Peltoperä
Jukka Peltoperä
Julkaistu:  16.11.2021. Päivitetty:  20.6.2022.

Oletko harkinnut kommentoinnin estämistä blogissasi? Niin minäkin. Blogikommenttien moderointi on aikaa vievää, ja onko se lopulta edes kaiken vaivan arvoista? Tässä jutussa käsittelemme kommentoinnin mahdollistamista ja estämistä muutamasta näkökulmasta.

Kommentointi­mahdollisuuden hyötyjä

Kommentointi mahdollistaa olla yhteydessä asiakkaiden, potentiaalisten asiakkaiden ja lukijoiden kanssa. Kommentointi auttaa sinua ymmärtämään paremmin lukijoitasi.

Kommentointi mahdollistaa kaksisuuntaisen dialogin, jossa lukijat voivat esittää mielipiteitä, jakaa tietoa, tarjota uusia näkökulmia, kysyä kysymyksiä ja saada niihin vastauksia muilta käyttäjiltä. Se tuo lisäarvoa.

Kommentointi lisää verkkoyhteisön tunnetta, mikä on yksi sosiaalisen median parhaita puolia, joskin keskustelu voi ajautua myös sivuraiteille julkaisun sisällöstä. Kommenttien määrä indikoi, että julkaisu herättää keskustelua.

Kommentointimahdollisuus parantaa sosiaalista todistetta (engl. social proof, myös informatiivinen sosiaalinen vaikuttaminen). Se on psykologinen ja sosiaalinen ilmiö, jossa ihmiset eivät kykene määrittämään sopivaa käyttäytymistapaa, vaan he olettavat, että ympäröivillä ihmisillä on enemmän tietoa asiasta, jolloin he mukautuvat "lauman" käytökseen.

Kommentoinnin kautta voit saada suoraa palautetta ja aiheideoita, joiden avulla voit parantaa blogisi ja/tai sisältösi laatua.

Kommentointi­mahdollisuuden haittoja

Kommenttien lukeminen ja niihin vastaaminen sekä heikkolaatuisten kommenttien poistaminen vaatii aikaa ja vaivaa.

Roskaposti ja trollit ovat moderni ongelma, jotka heikentävät blogisi laatua.

Kommenttien sisältämät linkit ohjaavat kävijöitä pois sivuiltasi.

Kun alat antamaan painoarvoa sille, miten lukijat saattavat julkaisuihisi suhtautua, se voi vaikuttaa siihen mitä kirjoitat ja miten.

Tyhjä kommenttiosio voi antaa vaikutelman, että juuri kukaan ei lue blogiasi.

Tuovatko kommentit kävijöitä?

HubSpot analysoi 100 000 blogijulkaisun kommentti-, katselu- ja linkkitiedot, ja tulokset voivat yllättää.

Julkaisun kommenttimäärän ja katselukertojen määrän välillä ei ole korrelaatiota.

Julkaisun kommenttimäärän ja sen ansaitsemien paluulinkkien välillä ei ole korrelaatiota.

Sen sijaan, julkaisun näyttökertojen ja linkkien välillä on olemassa heikko korrelaatio.

Korrelaatiolla tarkoitetaan lineaarista riippuvuutta eli sitä, että jos ensimmäisen muuttujan (esim. näyttökerrat) suuret arvot ovat pieniä arvoja enemmän yhteydessä toisen muuttujan (linkkien lukumäärä) suuriin arvoihin tai pieniin arvoihin.

Arvostetun optimoijan Neil Patelin mukaan kommenttien mahdollistaminen lisää sivun sanamäärää ja tekee siitä hakukoneiden silmissä laajemman. Hänen suositussa blogissaan kommentit ovat tuoneet noin 16 prosenttia enemmän kävijöitä sivuille.

Patel muistuttaa, että Google on hyvä tunnistamaan käyttäjien luoman sisällön ja antaa sille varsinaista sisältöä vähemmän painoarvoa.

Mitä Google sanoo?

Päivitys 21.2.2022, koska Googlen John Mueller vastasi tismalleen samaan kysymykseen Google Search Centralin hangoutsissa.

Muellerin mukaan kommenteista voi olla hyötyä, kunhan jaksat moderoida niitä:

Mielestäni kommenteissa on hyödyllistä se, että ihmiset kirjoittavat sivusta omin sanoin ja se antaa meille (Googlelle) hieman lisätietoa siitä, miten voimme näyttää tämän sivun hakutuloksissa. Tästä näkökulmasta kommentit ovat hyvä asia sivustolla.

Mutta myös päinvastainen on totta.

Kun käyttäjät jättävät asiaankuulumattomia kommentteja, he voivat laskea sivuston laatua.

Verkkosivustot vastaavat itse sisällöstään, vaikka kommentit olisivatkin muiden kirjottamia.

Roskapostilinkkejä sisältävät viestit voivat johtaa rangaistukseen ja huonompiin hakukonesijoituksiin.

Muellerin mukaan suurin haaste kommentoinnissa on varmistaa, että ne pysyttelevät aiheessa:

Ilmeisesti niiden (kommenttien) moderointi järkevällä tavalla on joskus hankalaa, koska ihmiset lähettävät roskapostia ja siellä tapahtuu kaikenlaista hullua. Mutta kaiken kaikkiaan uskon, että jos löydät tavan ylläpitää kommentteja verkkosivustollasi, saat enemmän kontekstia, joka auttaa eri tavoilla hakevia ihmisiä löytämään sisältösi.

Yhteenveto

Kommentoinnin mahdollistaminen tuo vain vähän tai ei yhtään lisää liikennettä sivustolle.

Jos haluat lisätä sitoutumista blogissasi sekä edistää keskustelua, joka on täynnä erilaisia ääniä ja mielipiteitä helppokäyttöisessä ympäristössä, ota kommentointi käyttöön.

Jos haluat tarjota sitä, mikä on parasta käyttäjillesi, vaikka se vaatii hieman ylimääräistä aikaa, vaivaa ja kustannuksia, salli kommentointi.

Jos sinulla ei ole aikaa, rahaa, halua tai mielenkiintoa moderoida ja osallistua keskusteluun, tai lukijoillesi ei ole niistä mitään hyötyä, ota kommentointi pois käytöstä.

Kommentit ovat blogissa mukava lisä, mutta ei välttämättömyys. Itse käytän aikani mieluummin muuhun.

Lisää juttuja aiheesta

19.10.2022
404-virhesivut hakukoneoptimoinnin näkökulmasta
Jukka Peltoperä

Yksi yleisimmistä vastaan tulevista HTTP-tilakoodeista on 404 Not Found, mikä tarkoittaa kaikessa yksinkertaisuudessaan sitä, että asiakkaan pyytämää resurssia ei löytynyt, kun sitä pyydettiin palvelimelta. Jos suunnittelet verkkosivuja, ylläpidät verkkokauppaa tai […]

Lue juttu
18.10.2022
Googlen verkkovastaavan ohjeet on nyt Search Essentials
Jukka Peltoperä

Hyvästi Googlen Verkkovastaavan ohjeet. Tervetuloa Google Search Essentials! Google tiedotti viime viikolla julkaisevansa yksinkertaistetun version Verkkovastaan ohjeista ja nimeävänsä sen uudelleen Google Search Essentialsiksi. Uuden ohjeistuksen suomenkieliseksi nimeksi saattaisi englanninkielisen […]

Lue juttu
12.10.2022
Wordfence-URL:t Google Search Consolessa
Jukka Peltoperä

Wordfence on näppärä tietoturvalisäosa WordPressille, jolla saat lisättyä WP-sivustollesi applikaatiotason palomuurin muun muassa brute force -hyökkäyksien torjumiseksi sekä sivuston skannaamiseen tunnettujen tietoturva-aukkojen, haittaohjelmien, takaovien, roskapostin ja injektioiden varalta. Olen käyttänyt […]

Lue juttu
7.10.2022
Näin poistat syötteet käytöstä WordPressissä
Jukka Peltoperä

Haluatko poistaa RSS-syötteet käytöstä WordPress-sivustollasi? RSS-syötteet ovat hyvä tapa mahdollistaa blogin seuraaminen ja uusien blogijuttujen tilaaminen erilliseen RSS-lukijaan sekä blogin lisääminen erilaisiin aggregaatti- (engl. aggregator) eli kerääjä-, kooste- tai kokoomapalveluihin, […]

Lue juttu
22.8.2022
Googlen hyödyllisen sisällön päivitys
Jukka Peltoperä

Google tiedotti viikolla julkaisevansa ensi viikolla uuden päivityksen, jonka nimeksi on annettu helpful content update, so. hyödyllisen sisällön päivitys. Monet meistä ovat kokeneet turhautumista vieraillessaan verkkosivulla, joka hakutulossivulla näyttää tarjoavan […]

Lue juttu
Jukka Peltoperä
Jukka Peltoperä
FM, tietojenkäsittelytieteet, Oulun yliopisto. Yrittäjä. Yli 20 vuoden kokemus web-suunnittelusta, web-teknologioista, WordPressistä, hakukoneoptimoinnista, sisällöntuotannosta ja digitaalisesta markkinoinnista.