Google

Google julkaisi Disavow-työkalun

Jukka Peltoperä
Jukka Peltoperä
Julkaistu:  17.10.2012. Päivitetty:  22.1.2023.

Google on julkaissut optimointiyhteisöjen odottaman työkalun Verkkovastaavan työkaluihin, jolla sivuille osottavia ulkoisia linkkejä on mahdollista jättää huomiotta.

Työkalu on nimeltään Disavow ja se löytyy täältä.

Miksi kukaan haluaisi poistaa linkkejä, eikö niitä ole tarkoitus hankkia lisää?

Ulkoiset sivuille osoittavat linkit on vain yksi signaali, jota Google käyttää järjestäessään sivuja hakutuloksissaan. Koska paluulinkkien hankkiminen on tunnettu ja suhteellisen helppo keino nostaa sivujen mainetta ja merkityksellisyyttä, monet ovat käyttäneet roskapostittamista, linkkien ostamista ja muita ns. blackhat-tekniikoita paluulinkkien hankkimiseen.

Googlen viimeisimmät päivitykset ovat pyrkineet pudottamaan hakutuloksista sivuja, jotka rikkovat Verkkovastaavan työkalujen käyttöehtoja ja jotkut em. tekniikoita käyttäneet ovat saaneet verkkovastaavan työkaluihin varoitusviestin "epäluonnollisesta linkkiprofiilista".

Mitä ovat epäluonnolliset linkit?

Epäluonnolliset linkit ovat yleensä merkki huonosti tehdystä hakukoneoptimoinnista, blackhat-tekniikoiden käytöstä tai negatiivisesta hakukoneoptimoinnista. Esimerkkejä epäluonnollisista linkeistä:

  • Rahalla, tavaralla tai palveluilla ostetut dofollow-linkit
  • Linkkivaihdot
  • "Rinnakkaiset sivustot", jotka on luotu vain paluulinkkiä varten
  • Laajemmat linkkipyramidit
  • Automaattisesti tai ohjelmallisesti hankitut linkit
  • Linkit feikkiprofiileista
  • Kommenttispämmi muissa blogeissa
  • Vieraskirjaspämmi muilla sivustoilla
  • Artikkelispämmi artikkelisivustoilla
  • Sekä monet muut ei-luonnollisella tavalla hankitut linkit

Kannattaako Disavow-työkalua käyttää?

Analytics-rangaistus

Suurimmalle osalle sivustojen omistajista tästä työkalusta ei ole hyötyä. Mikäli kuitenkin olet saanut Verkkovastaavan työkaluihin varoituksen epäluonnollisesta linkkiprofiilista, niin sivusi on todennäköisesti saanut automaattisen rangaistuksen. Rangaistus pudottaa sivuja hakutuloksissa niin, että saat luonnollisen haun kautta vain murto-osan potentiaalisista kävijöistä. Rangaistus on helppo huomata myös Google Analytics -työkalun kävijämäärägraafista (kuva). Tällöin ongelmat kannattaa ehdottomasti selvittää.

Mistä sivuilleni linkitetään?

Helpoin tapa selvittää, mistä sivuillesi on paluulinkkejä on rekisteröityä ja kirjautua Verkkovastaavan työkaluihin, tunnistautua sivuston omistajaksi ja odottaa, että Google käy läpi sivustosi. Sivuillesi osoittavat linkit löydät sen jälkeen kohdasta Liikenne -> Linkit sivustoosi.

Huomaa, että Verkkovastaavan työkalut ei näytä läheskään kaikkia sivustolle osoittavia linkkejä. Jos tarvitset apua tai kattavamman raportin sivuillesi osoittavista paluulinkeistä, ota yhteyttä meihin.

Negatiivinen hakukoneoptimointi

Disavow nostaa esille myös tärkeän kysymyksen negatiivisesta hakukoneoptimoinnista, koska työkalu omalta osaltaan osoittaa, että kaikki paluulinkit eivät ole hyödyllisiä.

Negatiivisella hakukoneoptimoinilla tarkoitetaan kaikkia haitallisia toimenpiteitä mitä kuka tahansa voi tehdä vaikuttaakseen sivustosi sijoituksiin hakutuloksissa. Käytännössä negatiivinen hakukoneoptimointi on heikkolaatuisten paluulinkkien systemaattista hankkimista esim. kilpailijan sivuille ja siten sivujen "mustamaalaamista" hakukoneiden silmissä.

Google vakuuttaa, että se tekee kaikkensa kehittääkseen algoritmejaan siten, että ne estävät ulkopuolisten tekijöiden vaikutukset omien sivujen hakukonesijoituksiin. Disavow on työkalu juuri tähän tarkoitukseen.

Lisätietoa

Googlen Matt Cutts kertoo tarkemmin Disavow-työkalusta tällä lähes 10 minuutin videolla:

Lisää juttuja aiheesta

6.9.2023
Sisäiset linkit ja linkitys hakukoneoptimoinnissa
Jukka Peltoperä

Ennen kuin verkkosivusto voi sijoittua hakukoneissa hyville sijoituksille, se tarvitsee linkkejä. Google löytää artikkelisi ja sivusi parhaiten, kun niihin johtaa ulkoisia linkkejä eli paluulinkkejä. Toinen tapa parantaa hakukonelöydettävyyttä on parantaa […]

Lue juttu
3.8.2023
Mikä on orgaaninen eli luonnollinen haku?
Jukka Peltoperä

Mikä on orgaaninen haku, jota kutsutaan myös nimellä luonnollinen haku? Orgaanisella haulla viitataan maksuttomiin hakutuloksiin. Toisin kuin maksetut hakutulokset (ks. napsautuskohtainen mainonta), jotka täytetään eräänlaisen huutokauppajärjestelmän kautta, orgaaniset hakutulokset perustuvat […]

Lue juttu
28.7.2023
Välilehtien takana oleva sisältö SEO:n kannalta
Jukka Peltoperä

Välilehdet eli tabit on kätevä keino ryhmitellä verkkosivulla olevaa sisältöä muutoin kuin väliotsikoiden alle. Kun välilehden otsikkoa klikkaa, sen takaa avautuu käyttäjälle kokonaan uutta sisältöä. Mutta miten Google suhtautuu välilehtiin? […]

Lue juttu
19.10.2022
404-virhesivut hakukoneoptimoinnin näkökulmasta
Jukka Peltoperä

Yksi yleisimmistä vastaan tulevista HTTP-tilakoodeista on 404 Not Found, mikä tarkoittaa kaikessa yksinkertaisuudessaan sitä, että asiakkaan pyytämää resurssia ei löytynyt, kun sitä pyydettiin palvelimelta. Jos suunnittelet verkkosivuja, ylläpidät verkkokauppaa tai […]

Lue juttu
18.10.2022
Googlen verkkovastaavan ohjeet on nyt Search Essentials
Jukka Peltoperä

Hyvästi Googlen Verkkovastaavan ohjeet. Tervetuloa Google Search Essentials! Google tiedotti viime viikolla julkaisevansa yksinkertaistetun version Verkkovastaan ohjeista ja nimeävänsä sen uudelleen Google Search Essentialsiksi. Uuden ohjeistuksen suomenkieliseksi nimeksi saattaisi englanninkielisen […]

Lue juttu
Jukka Peltoperä
Jukka Peltoperä
FM, tietojenkäsittelytieteet, Oulun yliopisto. Yrittäjä. Yli 20 vuoden kokemus web-suunnittelusta, web-teknologioista, WordPressistä, hakukoneoptimoinnista, sisällöntuotannosta ja digitaalisesta markkinoinnista.