Google

Googlen Panda- ja Penguin-päivitykset pähkinänkuoressa

Jukka Peltoperä
Jukka Peltoperä
Julkaistu:  7.9.2012. Päivitetty:  22.3.2022.

Google on ajanut parin viime vuoden aikana kaksi suurta muutosta algoritmeihinsa, jotka vaikuttavat siihen, miten sivustot rankkautuvat toisiinsa nähden hakutuloksissa tietyillä hakusanoilla. Algoritmipäivitykset kantavat nimiä Google Panda ja Google Penguin.

Google Panda -päivitys 2011

Googlen Panda-päivitys julkaistiin ensimmäisen kerran helmikuussa 2011, mutta se otettiin maailmanlaajuisesti käyttöön huhtikuussa 2011. Päivityksen tarkoitus oli alentaa heikkolaatuisten sivustojen näkyvyyttä hakutuloksissa. Google sai pian julkaisun jälkeen paljon kritiikkiä siitä, että Panda näytti suosivan muilta sivuilta sisältöä "lainaavia" ja tekijänoikeuksia rikkovia sivustoja, minkä perusteella se muuttikin algoritmejaan useaan otteeseen.

CNET:in tekemässä tutkimuksessa uutissivustot ja sosiaalisen median sivustot pärjäsivät päivityksen jälkeen parhaiten kun taas paljon mainoksia sisältävät sivustot olivat suurimmat kärsijät.

Google julkaisi toukokuussa 2011 blogipostauksen, jonka tarkoituksena oli auttaa julkaisijoita "astumaan Googlen ajattelutapaan". Hakukoneyhtiö ei luonnollisesti paljastanut algoritmejaan, mutta julkaisi 23-kohtaisen listan kysymyksiä, jotka auttavat hahmottamaan sivuston laatua. Alla muutama kohta listalta:

  • Luottaisitko tässä artikkelissa esitettyihin tietoihin?
  • Onko artikkelin kirjoittaja alan asiantuntija tai innokas harrastaja, joka tuntee aiheen hyvin?
  • Antaisitko luottokorttitietosi tälle sivustolle?
  • Sisältääkö artikkeli kirjoitus- tai asiavirheitä?
  • Onko artikkeli hyvin kirjoitettu, käsitteleekö se aihetta kattavasti, sisältääkö se tietoa tai analyysejä, jotka eivät ole ilmeisiä?
  • Jne. jne.

Google Penguin -päivitys 2012

Google Penguin on Googlen algoritmipäivitys, josta ilmoitettiin ensimmäisen kerran huhtikuussa 2012. Päivityksen tavoitteena oli pudottaa hakutuloksista sivuja, jotka rikkovat Googlen verkkovastaavan ohjeita käyttämällä ns. blackhat-tekniikoita, kuten liiallista avainsanojen käyttöä (engl. keyword stuffing), sisällön piilottamista (engl. cloaking), luonnottomia linkkiprofiileita (engl. link schemes) tai tarkoituksenomaista tuplasisältöä (eng. duplicate content).

Lyhykäisyydessään Google Penguin -päivitys haluaa:

  • Sivustoilta laadukasta ja uniikkia sisältöä, joissa käytetään luonnollisia lauseita.
  • Että Googlen spiderit eli sisällön indeksoijat näkevät tismalleen saman sisällön kuin luonnolliset käyttäjät.
  • Että sivustot eivät yritä manipuloida PageRank-järjestelmää hankkimalla linkkejä spämmäämällä, linkkivaihdolla ("linkitä tänne, niin linkitämme takaisin") tai ostamalla/myymällä niitä.

Lisää juttuja aiheesta

19.10.2022
404-virhesivut hakukoneoptimoinnin näkökulmasta
Jukka Peltoperä

Yksi yleisimmistä vastaan tulevista HTTP-tilakoodeista on 404 Not Found, mikä tarkoittaa kaikessa yksinkertaisuudessaan sitä, että asiakkaan pyytämää resurssia ei löytynyt, kun sitä pyydettiin palvelimelta. Jos suunnittelet verkkosivuja, ylläpidät verkkokauppaa tai […]

Lue juttu
18.10.2022
Googlen verkkovastaavan ohjeet on nyt Search Essentials
Jukka Peltoperä

Hyvästi Googlen Verkkovastaavan ohjeet. Tervetuloa Google Search Essentials! Google tiedotti viime viikolla julkaisevansa yksinkertaistetun version Verkkovastaan ohjeista ja nimeävänsä sen uudelleen Google Search Essentialsiksi. Uuden ohjeistuksen suomenkieliseksi nimeksi saattaisi englanninkielisen […]

Lue juttu
12.10.2022
Wordfence-URL:t Google Search Consolessa
Jukka Peltoperä

Wordfence on näppärä tietoturvalisäosa WordPressille, jolla saat lisättyä WP-sivustollesi applikaatiotason palomuurin muun muassa brute force -hyökkäyksien torjumiseksi sekä sivuston skannaamiseen tunnettujen tietoturva-aukkojen, haittaohjelmien, takaovien, roskapostin ja injektioiden varalta. Olen käyttänyt […]

Lue juttu
22.8.2022
Googlen hyödyllisen sisällön päivitys
Jukka Peltoperä

Google tiedotti viikolla julkaisevansa ensi viikolla uuden päivityksen, jonka nimeksi on annettu helpful content update, so. hyödyllisen sisällön päivitys. Monet meistä ovat kokeneet turhautumista vieraillessaan verkkosivulla, joka hakutulossivulla näyttää tarjoavan […]

Lue juttu
20.6.2022
Mikä on paluulinkki?
Jukka Peltoperä

Paluulinkki on kaikessa yksinkertaisuudessaan linkki yhdeltä verkkosivustolta toiselle verkkosivustolle. Yleensä käsitteellä viitataan tietyn sivuston paluulinkkeihin eli kyseiselle verkkosivulle muilta verkkosivustoilta osoittavia linkkejä. Google ja muut hakukoneet käyttävät paluulinkkien määrää, laatua […]

Lue juttu
Jukka Peltoperä
Jukka Peltoperä
FM, tietojenkäsittelytieteet, Oulun yliopisto. Yrittäjä. Yli 20 vuoden kokemus web-suunnittelusta, web-teknologioista, WordPressistä, hakukoneoptimoinnista, sisällöntuotannosta ja digitaalisesta markkinoinnista.