Google päivittää algoritmejaan jatkuvasti. Useimmat algoritmipäivityksistä ovat pieniä ja vaikuttavat vain pieneen osaan käyttäjistä. Mutta silloin tällöin Google kertoo tehdeensä algoritmeihinsa niin perusteellisia muutoksia, että sillä on vaikutuksia useimpiin verkkosivustoihin ja hakukoneoptimointiin. Tässä jutussa esittelemme lyhyesti Googlen merkittävimmät algoritmipäivitykset viimeisen vuosikymmenen ajalta, ja kerromme minkälaisiin sisältöihin päivitykset ovat vaikuttaneet ja vaikuttavat.
1. Panda
Ajankohta: Helmikuu 2011
Riskit: Päällekkäinen sisältö, plagioitu tai ohut sisältö, käyttäjien luoma roskasisältö, avainsanojen liikakäyttö.
Miten se toimii: Googlen Panda-algoritmipäivitys antaa verkkosivuille "laatupisteet", jotka vaikuttavat sen hakukonesijoituksiin. Panda liitettiin pysyvästi Googlen core-algoritmiin tammikuussa 2016.
Miten huomioida: Varmista säännöllisesti, että sivustolla ei ole päällekkäisiä sisältöjä (canonical-tagi, site:omaosoite.fi yms.). Luo korkealaatuisia sisältöjä käyttäjille, ei hakukoneille.
2. Penguin
Ajankohta: Huhtikuu 2012
Riskit: Heikkolaatuiset paluulinkit ja ylioptimoidut ankkuritagit.
Miten se toimii: Penguin-päivityksen tavoite on laskea sellaisten sivustojen hakukonenäkyvyyttä, joiden linkkiprofiili vaikuttaa epäluonnolliselta. Päivitys rankaisee helppojen linkkien ostamisesta esimerkiksi linkkifarmeilta ja PBN-verkoista.
Miten huomioida: Monitoroi verkkosivustosi linkkiprofiilia backlink-tarkistustyökalulla. Pyydä verkkovastaavia poistamaan heikkolaatuiset paluulinkit tai hylkää ne Googlen disavow-työkalulla.
3. Hummingbird
Ajankohta: Elokuu 2013
Riskit: Avainsanojen liikakäyttö, heikkolaatuinen sisältö.
Miten se toimii: Hummingbird-päivitys auttaa Googlea tulkitsemaan paremmin hakuja ja tarjoamaan käyttäjän tarkoitusta palvelevia hakutuloksia. Vaikka avainsanat ovat edelleen tärkeässä roolissa, sivusto voi löytyä hakutuloksista, vaikka se ei sisältäisi käyttäjän syöttämiä hakusanoja.
Miten huomioida: Laajenna avainsanatutkimusta ja keskity avainsanojen takana oleviin käsitteisiin. Analysoi liittyvät haut, synonyymit ja samanaikaisesti esiintyvät termit. Tutki, mitä Googlen automaattisen täydennyksen ehdotukset ja liittyvät haut tarjoavat.
4. Mobile
Ajankohta: Huhtikuu 2015
Riskit: Sivuston mobiiliversion puute, huono mobiilikäytettävyys.
Miten se toimii: Tämä ja myöhemmät mobiilihaun päivitykset (2018 ja 2020) ovat siirtäneet verkkosivustojen kehityksen painopisteen pöytäkoneista mobiililaitteisiin. Sivuston mobiiliversion latautumisnopeus ja käyttäjäystävällisyys ovat yksi Googlen rankkausperusteista.
Miten huomioida: Optimoi verkkosivustosi mobiililaitteille ja keskity sivujen latautumisnopeuteen ja käytettävyyteen. Googlen mobiililaitesoveltuvuustesti ja PageSpeed Insights auttavat ymmärtämään, miten sivuja voi kehittää.
5. RankBrain
Ajankohta: Lokakuu 2015
Riskit: Hakukyselyyn liittyvän relevanssin puute, ohut sisältö, huono käyttäjäkokemus.
Miten se toimii: RankBrain on koneoppimisjärjestelmä, joka auttaa Googlea ymmärtämään hakujen merkitystä ja tarjoamaan parhaiten vastaavia hakutuloksia. Järjestelmä menee käyttäjän hakukyselyä pidemmälle ja pyrkii huomioimaan laajemman kontekstin, kuten synonyymit, oletetut hakusanat ja henkilökohtaisen hakuhistorian.
Miten huomioida: Analysoi kilpailijoiden sisältöjä ja pohdi, mikä saa Googlen ajattelemaan jonkun sisällön olevan toista parempaa. Optimoi tarjoamalla kattavampaa sisältöä.
6. Medic
Ajankohta: Toukokuu 2018
Riskit: YMYL-sivustojen auktoriteetin puute, heikot E-A-T-signaalit.
Miten se toimii: Medic-päivitys kohdistui erityisesti YMYL- eli Your Money, Your Life -sivustoihin, joilla käsitellään elämää muuttavia valintoja liittyen muun muassa terveyteen, rahoitukseen ja turvallisuuteen. Päivityksen jälkeen Google edellyttää YMYL-sivustoilta muita sivustoja korkeampia standardeja, kuten vahvoja E-A-T-signaaleja (expertise, authority, trust = asiantuntemus, auktoriteetti, luotettavuus).
Miten huomioida: Pyri kasvattamaan sivustosi arvovaltaa ja luotettavuutta tarjoamalla korkealaatuista ja kattavaa sisältöä aiheista, joista sinulla on asiantuntemusta. Oikoluetuta sisällöt asiantuntijoilla ja pyri saamaan sivustollesi paluulinkkejä arvostetuista lähteistä. Googlen John Mueller totesi vastikään, että "30 artikkelia sisältävää sivustoa on vaikea kutsua auktoriteetiksi".
7. Bert
Ajankohta: Lokakuu 2019
Riskit: Huonosti kirjoitettu sisältö, fokuksen ja kontekstin puute.
Miten se toimii: Pandan, Hummingbirdin ja RankBrainin tavoin Bert-päivitys pyrkii ymmärtämään paremmin käyttäjän hakujen intentioita tulkitsemalla tekstiä sekä tunnistamalla entiteettejä ja entiteettien välisiä suhteita.
Miten huomioda: Google palkitsee hyvästä kirjoittamisesta. Pyri tuottamaan käyttäjän kannalta mielekästä sisältöä, vältä turhia täytetekstejä ja omaksu selittävä kirjoitustyyli. Keskity avainsanojen sijasta entiteetteihin, käsitteisiin ja merkityksiin.
8. Product Reviews
Ajankohta: Huhtikuu 2021
Riskit: Ohut sisältö, pelkät yhteenvedot tuotteiden ominaisuuksista.
Miten se toimii: Google pyrkii tarjoamaan käyttäjille mahdollisimman avuliasta ja hyödyllistä informaatiota tuotteisiin liittyen. Tuotearvostelupäivitys pyrkii palkitsemaan verkkosivustoja, joiden tuotearvostelut sisältävät alkuperäisiä tutkimuksia ja oivaltavia analyyseja, ja jotka ovat kirjoittaneet aiheen hyvin tuntevat asiantuntijat tai harrastajat.
Miten huomioida: Vältä lyhyitä yhteenvetoja tuotteen ominaisuuksista. Ilmaise asiantuntemuksesi alaan liittyen, esittele tuote laajasti ja selitä miten se eroaa kilpailijoiden tuotteista. Kuvaile miksi tuote sopii tiettyyn käyttötarkoitukseen tai olosuhteisiin. Kerro mitä etuja ja haittoja tuotteella on. Tunnista ostopäätökseen vaikuttavia asioita ja miten arvosteltu tuote vertautuu niihin.
9. Core-päivitykset
Ajankohta: 2017-nykyhetki
Miten se toimii: Google on kutsunut vuodesta 2017 lähtien kaikkia merkittävämpiä algoritmipäivityksiään core-päivityksiksi. Se ei useinkaan avaa, mitä päivitykset tekevät ja mihin haun osiin ne kohdistuvat, mutta todennäköisesti ne ovat joukko pienempiä päivityksiä tai parannuksia aiempiin päivityksiin. Hakukoneoptimoijat seuraavat core-päivitysten jälkeisiä muutoksia hakutuloksissa ja pyrkivät selvittämään, minkälaisiin sivustoihin ja sisältöihin ne vaikuttavat.
Miten huomioida: Vaikka Google ei suoranaisesti kerro, mitä core-päivitykset tekevät, se on julkaissut yleisen ohjeen siitä, mitä verkkosivustojen omistajan tulee niistä tietää. Se kehottaa keskittymään sisältöön, tutustumaan hakulaadun arvioijan ohjeisiin (pdf) ja E-A-T-metriikoihin.
Lue myös toinen blogijuttume: Mitä Googlen core-päivitykset ovat ja mitä ne muuttavat?
Tarvitsetko apua sivujen optimointiin?
Tarjoamme apua esimerkiksi seuraavissa tehtävissä:
- Verkkosivuston sisällön auditointi ja ongelmien tunnistaminen
- Paluulinkkien tarkistaminen, analysointi ja hylkääminen
- Mobiilikäytettävyyden parantaminen
- Sivujen latautumisnopeuden parantaminen
- Sisältöjen oikoluku
Kaikki tuntityönä voimassa olevan hinnaston mukaisesti. Ota yhteyttä, mikäli haluat parantaa verkkonäkyvyyttäsi!