Webhotelli

Hakukoneystävällinen webhotelli

Jukka Peltoperä
Jukka Peltoperä
Julkaistu:  29.10.2012. Päivitetty:  21.1.2023.

Olen tehnyt nettisivuja asiakkailleni ja omiin tarkoituksiini toistakymmentä vuotta ja yksi asia minkä olen pannut merkille on se, että webhotellin valintaan kannattaa todellakin kiinnittää huomiota. Halvin webhotelli on helppo löytää esimerkiksi erilaisista netin webhotellivertailuista, mutta halvin on harvoin paras.

Webhotelli hakukoneiden näkökulmasta

1) Nopeus

Nettisivujen nopeutta kannattaa mitata ja optimoida. Sivujen latautumisnopeus on vain yksi Googlen yli 200 laatukriteeristä, mutta luultavasti sen prioriteetti on melko korkea. Sivujen latautumisnopeus korreloi suoraan positiivisen käyttäjäkokemuksen kanssa, jota sinun lisäksi myös hakukoneet haluavat tarjota.

Latautumisnopeuden mittaamiseen on olemassa erilaisia työkaluja, kuten YSlow, jonka saa yhdistettyä myös jokaisen web-koodarin lempityökaluun, Firebugiin.

2) Luotettavuus

Sivujen on oltava käyttäjien ja hakurobottien saatavilla käytännössä aina. Jos nettisivut ovat jatkuvasti alhaalla, käyttäjät ja hakukonerobotit eivät pääse sivuille, jolloin ne eivät palvele ketään. Esim. Google antaa helposti automaattisen (joskin väliaikaisen) rangaistuksen sivuille, jotka eivät ole tavoitettavissa. Kiinnitä tähän huomiota varsinkin jos kotisivut toimivat yrityksesi myyntikanavana!

Myös sivuston luotettavuutta voi mitata erilaisilla työkaluilla. Mikäli olet lisännyt sivustosi Googlen Verkkovastaavan työkaluihin, saat ongelmista ilmoituksen myös sinne.

DNS-virheet

Näitä virheilmoituksia et halua nähdä Verkkovastaavan työkaluissa.

3) Ominaisuudet

Monilla webhotellipalveluntarjoajilla halvimpien pakettien ominaisuudet ovat surkeita. Kiinnitä webhotellin valinnassa huomiota ainakin näihin seikkoihin:

  • Kuinka paljon sivutilaa webhotellipaketti sisältää? Sadoissa lasketut megatavut riittävät perussivuille, mutta jos lisäät sivuille tuotekuvia tai vastaavia, niin varaa samantien webhotelli, jonka sivutila ilmoitetaan gigatavuina.
  • Onko liikennemäärää rajoitettu? Vaikka sivut olisivat kuinka suositut tahansa tämä mittari tulee harvoin vastaan, mutta niinkin on joskus käynyt. Valitse mieluummin webhotelli, jonka liikennemäärää ei ole rajoitettu.
  • Tukeeko webhotelli tärkeimpiä tekniikoita, kuten PHP:tä ja MySQL:ää, jotka tarvitaan useimpien julkaisujärjestelmien asentamiseen?
  • Onko edellisten käyttöä rajoitettu (esim. PHP:n safe mode tai suurin sallittu määrä yhtäaikaisia tietokantakäyttäjiä)?
  • Mikä hallintapaneeli webhotelliin sisältyy? Esim. cPanel ja Plesk ovat helppokäyttöisiä ja hyviä.
  • Onko hallintapaneelissa esiasennettuja ohjelmia, kuten blogeja, verkkokauppaohjelmistoja, kuvagallerioita ja muita mitä saatat tarvita?
  • Montako sähköpostiosoitetta tarvitset?
  • Missä palveluntarjoajan palvelimet sijaitsevat fyysisesti? Suomessa sijaitsevat palvelimet ovat lähes aina nopeampia.

Mikä sitten on hyvä webhotelli?

Minulla on omia sivustoja tällä hetkellä kuuden eri palveluntarjoajan webhotelleissa ja lisäksi olen työskennellyt asiakkaiden sivujen parissa lukuisten muiden palveluntarjoajien kanssa. Uusille asiakkaille suosittelen ensimmäiseksi aina Zoneria, joka on hieman perushotellia kalliimpi, mutta todella luotettava ja toimiva. Zonerin palvelimet sijaitsevat Suomessa, joten raskaatkin sivut latautuvat nopeasti ja asiantunteva asiakaspalvelu toimii ongelmatilanteissa lähes yhtä ripeästi.

Lisää juttuja aiheesta

6.9.2023
Sisäiset linkit ja linkitys hakukoneoptimoinnissa
Jukka Peltoperä

Ennen kuin verkkosivusto voi sijoittua hakukoneissa hyville sijoituksille, se tarvitsee linkkejä. Google löytää artikkelisi ja sivusi parhaiten, kun niihin johtaa ulkoisia linkkejä eli paluulinkkejä. Toinen tapa parantaa hakukonelöydettävyyttä on parantaa […]

Lue juttu
10.8.2023
WordPress-kotisivut yritykselle: Lyhyt opas aiheeseen
Jukka Peltoperä

WordPress on suosittu ja monipuolinen verkkosivustoalusta, joka tarjoaa tehokkaan työkalun yrityksesi kotisivujen luomiseen ja hallintaan. Kotisivut ovat nykypäivänä tärkeä osa yrityksen online-läsnäoloa. Ne toimivat digitaalisena käyntikorttina, jonka kautta mahdolliset asiakkaat […]

Lue juttu
7.8.2023
Sivuvälimuisti ja palvelimen vastausaika
Jukka Peltoperä

Saitko WordPressin sivuston eheys -sivulla seuraavan ilmoituksen: "Sivuvälimuisti löydettiin, mutta palvelimen vastausaika on silti hidas."? Englanniksi sama ilmoitus kuuluu näin: "Page cache is detected but the server response time is […]

Lue juttu
4.8.2023
Sivustolla on ollut kriittinen virhe – ja sen korjaaminen
Jukka Peltoperä

Onko WordPress-sivustollasi kriittinen virhe tai saitko sähköpostilla ilmoituksen sellaisesta ? Ei hätää. Vaikka "kriittinen virhe" kuullostaa kohtalokkaalta ja perustavanlaatuiselta, sen saa aina korjattua. WordPress saattaa joskus näyttää virheilmoituksen: "Sivustolla on […]

Lue juttu
3.8.2023
Mikä on orgaaninen eli luonnollinen haku?
Jukka Peltoperä

Mikä on orgaaninen haku, jota kutsutaan myös nimellä luonnollinen haku? Orgaanisella haulla viitataan maksuttomiin hakutuloksiin. Toisin kuin maksetut hakutulokset (ks. napsautuskohtainen mainonta), jotka täytetään eräänlaisen huutokauppajärjestelmän kautta, orgaaniset hakutulokset perustuvat […]

Lue juttu
Jukka Peltoperä
Jukka Peltoperä
FM, tietojenkäsittelytieteet, Oulun yliopisto. Yrittäjä. Yli 20 vuoden kokemus web-suunnittelusta, web-teknologioista, WordPressistä, hakukoneoptimoinnista, sisällöntuotannosta ja digitaalisesta markkinoinnista.