Webhotelli

Hakukoneystävällinen webhotelli

Jukka Peltoperä
Jukka Peltoperä
Julkaistu:  29.10.2012. Päivitetty:  21.1.2023.

Olen tehnyt nettisivuja asiakkailleni ja omiin tarkoituksiini toistakymmentä vuotta ja yksi asia minkä olen pannut merkille on se, että webhotellin valintaan kannattaa todellakin kiinnittää huomiota. Halvin webhotelli on helppo löytää esimerkiksi erilaisista netin webhotellivertailuista, mutta halvin on harvoin paras.

Webhotelli hakukoneiden näkökulmasta

1) Nopeus

Nettisivujen nopeutta kannattaa mitata ja optimoida. Sivujen latautumisnopeus on vain yksi Googlen yli 200 laatukriteeristä, mutta luultavasti sen prioriteetti on melko korkea. Sivujen latautumisnopeus korreloi suoraan positiivisen käyttäjäkokemuksen kanssa, jota sinun lisäksi myös hakukoneet haluavat tarjota.

Latautumisnopeuden mittaamiseen on olemassa erilaisia työkaluja, kuten YSlow, jonka saa yhdistettyä myös jokaisen web-koodarin lempityökaluun, Firebugiin.

2) Luotettavuus

Sivujen on oltava käyttäjien ja hakurobottien saatavilla käytännössä aina. Jos nettisivut ovat jatkuvasti alhaalla, käyttäjät ja hakukonerobotit eivät pääse sivuille, jolloin ne eivät palvele ketään. Esim. Google antaa helposti automaattisen (joskin väliaikaisen) rangaistuksen sivuille, jotka eivät ole tavoitettavissa. Kiinnitä tähän huomiota varsinkin jos kotisivut toimivat yrityksesi myyntikanavana!

Myös sivuston luotettavuutta voi mitata erilaisilla työkaluilla. Mikäli olet lisännyt sivustosi Googlen Verkkovastaavan työkaluihin, saat ongelmista ilmoituksen myös sinne.

DNS-virheet

Näitä virheilmoituksia et halua nähdä Verkkovastaavan työkaluissa.

3) Ominaisuudet

Monilla webhotellipalveluntarjoajilla halvimpien pakettien ominaisuudet ovat surkeita. Kiinnitä webhotellin valinnassa huomiota ainakin näihin seikkoihin:

  • Kuinka paljon sivutilaa webhotellipaketti sisältää? Sadoissa lasketut megatavut riittävät perussivuille, mutta jos lisäät sivuille tuotekuvia tai vastaavia, niin varaa samantien webhotelli, jonka sivutila ilmoitetaan gigatavuina.
  • Onko liikennemäärää rajoitettu? Vaikka sivut olisivat kuinka suositut tahansa tämä mittari tulee harvoin vastaan, mutta niinkin on joskus käynyt. Valitse mieluummin webhotelli, jonka liikennemäärää ei ole rajoitettu.
  • Tukeeko webhotelli tärkeimpiä tekniikoita, kuten PHP:tä ja MySQL:ää, jotka tarvitaan useimpien julkaisujärjestelmien asentamiseen?
  • Onko edellisten käyttöä rajoitettu (esim. PHP:n safe mode tai suurin sallittu määrä yhtäaikaisia tietokantakäyttäjiä)?
  • Mikä hallintapaneeli webhotelliin sisältyy? Esim. cPanel ja Plesk ovat helppokäyttöisiä ja hyviä.
  • Onko hallintapaneelissa esiasennettuja ohjelmia, kuten blogeja, verkkokauppaohjelmistoja, kuvagallerioita ja muita mitä saatat tarvita?
  • Montako sähköpostiosoitetta tarvitset?
  • Missä palveluntarjoajan palvelimet sijaitsevat fyysisesti? Suomessa sijaitsevat palvelimet ovat lähes aina nopeampia.

Mikä sitten on hyvä webhotelli?

Minulla on omia sivustoja tällä hetkellä kuuden eri palveluntarjoajan webhotelleissa ja lisäksi olen työskennellyt asiakkaiden sivujen parissa lukuisten muiden palveluntarjoajien kanssa. Uusille asiakkaille suosittelen ensimmäiseksi aina Zoneria, joka on hieman perushotellia kalliimpi, mutta todella luotettava ja toimiva. Zonerin palvelimet sijaitsevat Suomessa, joten raskaatkin sivut latautuvat nopeasti ja asiantunteva asiakaspalvelu toimii ongelmatilanteissa lähes yhtä ripeästi.

Lisää juttuja aiheesta

19.10.2022
404-virhesivut hakukoneoptimoinnin näkökulmasta
Jukka Peltoperä

Yksi yleisimmistä vastaan tulevista HTTP-tilakoodeista on 404 Not Found, mikä tarkoittaa kaikessa yksinkertaisuudessaan sitä, että asiakkaan pyytämää resurssia ei löytynyt, kun sitä pyydettiin palvelimelta. Jos suunnittelet verkkosivuja, ylläpidät verkkokauppaa tai […]

Lue juttu
18.10.2022
Googlen verkkovastaavan ohjeet on nyt Search Essentials
Jukka Peltoperä

Hyvästi Googlen Verkkovastaavan ohjeet. Tervetuloa Google Search Essentials! Google tiedotti viime viikolla julkaisevansa yksinkertaistetun version Verkkovastaan ohjeista ja nimeävänsä sen uudelleen Google Search Essentialsiksi. Uuden ohjeistuksen suomenkieliseksi nimeksi saattaisi englanninkielisen […]

Lue juttu
12.10.2022
Wordfence-URL:t Google Search Consolessa
Jukka Peltoperä

Wordfence on näppärä tietoturvalisäosa WordPressille, jolla saat lisättyä WP-sivustollesi applikaatiotason palomuurin muun muassa brute force -hyökkäyksien torjumiseksi sekä sivuston skannaamiseen tunnettujen tietoturva-aukkojen, haittaohjelmien, takaovien, roskapostin ja injektioiden varalta. Olen käyttänyt […]

Lue juttu
7.10.2022
Näin poistat syötteet käytöstä WordPressissä
Jukka Peltoperä

Haluatko poistaa RSS-syötteet käytöstä WordPress-sivustollasi? RSS-syötteet ovat hyvä tapa mahdollistaa blogin seuraaminen ja uusien blogijuttujen tilaaminen erilliseen RSS-lukijaan sekä blogin lisääminen erilaisiin aggregaatti- (engl. aggregator) eli kerääjä-, kooste- tai kokoomapalveluihin, […]

Lue juttu
22.8.2022
Googlen hyödyllisen sisällön päivitys
Jukka Peltoperä

Google tiedotti viikolla julkaisevansa ensi viikolla uuden päivityksen, jonka nimeksi on annettu helpful content update, so. hyödyllisen sisällön päivitys. Monet meistä ovat kokeneet turhautumista vieraillessaan verkkosivulla, joka hakutulossivulla näyttää tarjoavan […]

Lue juttu
Jukka Peltoperä
Jukka Peltoperä
FM, tietojenkäsittelytieteet, Oulun yliopisto. Yrittäjä. Yli 20 vuoden kokemus web-suunnittelusta, web-teknologioista, WordPressistä, hakukoneoptimoinnista, sisällöntuotannosta ja digitaalisesta markkinoinnista.