Hakukoneystävällinen webhotelli

Jukka Peltoperä
Jukka Peltoperä
Julkaistu:  29.10.2012. Päivitetty:  22.3.2022.

Olen tehnyt nettisivuja asiakkailleni ja omiin tarkoituksiini toistakymmentä vuotta ja yksi asia minkä olen pannut merkille on se, että webhotellin valintaan kannattaa todellakin kiinnittää huomiota. Halvin webhotelli on helppo löytää esimerkiksi erilaisista netin webhotellivertailuista, mutta halvin on harvoin paras.

Webhotelli hakukoneiden näkökulmasta

1) Nopeus

Nettisivujen nopeutta kannattaa mitata ja optimoida. Sivujen latautumisnopeus on vain yksi Googlen yli 200 laatukriteeristä, mutta luultavasti sen prioriteetti on melko korkea. Sivujen latautumisnopeus korreloi suoraan positiivisen käyttäjäkokemuksen kanssa, jota sinun lisäksi myös hakukoneet haluavat tarjota.

Latautumisnopeuden mittaamiseen on olemassa erilaisia työkaluja, kuten YSlow, jonka saa yhdistettyä myös jokaisen web-koodarin lempityökaluun, Firebugiin.

2) Luotettavuus

Sivujen on oltava käyttäjien ja hakurobottien saatavilla käytännössä aina. Jos nettisivut ovat jatkuvasti alhaalla, käyttäjät ja hakukonerobotit eivät pääse sivuille, jolloin ne eivät palvele ketään. Esim. Google antaa helposti automaattisen (joskin väliaikaisen) rangaistuksen sivuille, jotka eivät ole tavoitettavissa. Kiinnitä tähän huomiota varsinkin jos kotisivut toimivat yrityksesi myyntikanavana!

Myös sivuston luotettavuutta voi mitata erilaisilla työkaluilla, kuten Monitor.us. Mikäli olet lisännyt sivustosi Googlen Verkkovastaavan työkaluihin, saat ongelmista ilmoituksen myös sinne.

DNS-virheet

Näitä virheilmoituksia et halua nähdä Verkkovastaavan työkaluissa.

3) Ominaisuudet

Monilla webhotellipalveluntarjoajilla halvimpien pakettien ominaisuudet ovat surkeita. Kiinnitä webhotellin valinnassa huomiota ainakin näihin seikkoihin:

  • Kuinka paljon sivutilaa webhotellipaketti sisältää? Sadoissa lasketut megatavut riittävät perussivuille, mutta jos lisäät sivuille tuotekuvia tai vastaavia, niin varaa samantien webhotelli, jonka sivutila ilmoitetaan gigatavuina.
  • Onko liikennemäärää rajoitettu? Vaikka sivut olisivat kuinka suositut tahansa tämä mittari tulee harvoin vastaan, mutta niinkin on joskus käynyt. Valitse mieluummin webhotelli, jonka liikennemäärää ei ole rajoitettu.
  • Tukeeko webhotelli tärkeimpiä tekniikoita, kuten PHP:tä ja MySQL:ää, jotka tarvitaan useimpien julkaisujärjestelmien asentamiseen?
  • Onko edellisten käyttöä rajoitettu (esim. PHP:n safe mode tai suurin sallittu määrä yhtäaikaisia tietokantakäyttäjiä)?
  • Mikä hallintapaneeli webhotelliin sisältyy? Esim. cPanel ja Plesk ovat helppokäyttöisiä ja hyviä.
  • Onko hallintapaneelissa esiasennettuja ohjelmia, kuten blogeja, verkkokauppaohjelmistoja, kuvagallerioita ja muita mitä saatat tarvita?
  • Montako sähköpostiosoitetta tarvitset?
  • Missä palveluntarjoajan palvelimet sijaitsevat fyysisesti? Suomessa sijaitsevat palvelimet ovat lähes aina nopeampia.

Mikä sitten on hyvä webhotelli?

Minulla on omia sivustoja tällä hetkellä kuuden eri palveluntarjoajan webhotelleissa ja lisäksi olen työskennellyt asiakkaiden sivujen parissa lukuisten muiden palveluntarjoajien kanssa. Uusille asiakkaille suosittelen ensimmäiseksi aina Zoneria, joka on hieman perushotellia kalliimpi, mutta todella luotettava ja toimiva. Zonerin palvelimet sijaitsevat Suomessa, joten raskaatkin sivut latautuvat nopeasti ja asiantunteva asiakaspalvelu toimii ongelmatilanteissa lähes yhtä ripeästi.

Lisää juttuja aiheesta

20.6.2022
Mikä on paluulinkki?
Jukka Peltoperä

Paluulinkki on kaikessa yksinkertaisuudessaan linkki yhdeltä verkkosivustolta toiselle verkkosivustolle. Yleensä käsitteellä viitataan tietyn sivuston paluulinkkeihin eli kyseiselle verkkosivulle muilta verkkosivustoilta osoittavia linkkejä. Google ja muut hakukoneet käyttävät paluulinkkien määrää, laatua […]

Lue juttu
10.5.2022
Mikä on halvin webhotelli?
Jukka Peltoperä

Web-suunnittelijana sanon aina, että hyvä hosting ei ole paikka säästää silloin, kun yritys aikoo tosissaan löytyä netistä ja tehdä siellä verkkoliiketoimintaa. Vaikka pysyn sanojeni takana, myönnän, että joillakin on joskus […]

Lue juttu
8.4.2022
Näin piilotat PHP-varoitukset ja -ilmoitukset WordPressissä
Jukka Peltoperä

PHP-varoitukset ja -ilmoitukset tarjoavat hyödyllistä tietoa kehittäjille, mutta tavallisten kävijöiden ei ole hyvä nähdä niitä. PHP-varoituksia ja -ilmoituksia voi ilmaantua näkyviin sivuillasi esimerkiksi silloin, kun muutat käytössä olevan PHP-version tai […]

Lue juttu
25.2.2022
Negatiivinen hakukoneoptimointi ja siltä puolustautuminen
Jukka Peltoperä

Tämän blogijutun aiheena on negatiivinen hakukoneoptimointi. Jutussa kerromme mitä negatiivinen hakukoneoptimointi on, miten haitallista se voi olla verkkosivustoille, miten Google suhtautuu siihen, sekä mitä voit tehdä tunnistaaksesi negatiivisen hakukoneoptimoinnin ja […]

Lue juttu
21.2.2022
WordPress ja puuttuva "Ota automaattiset päivitykset käyttöön" -linkki
Jukka Peltoperä

WordPress-sivustoja ylläpitäneet tietävät, että julkaisujärjestelmä osaa päivittää itse itsensä, kun siihen ilmestyy uusi tietoturvapäivitys. WordPress osaa myös tarkistaa säännöllisesti, onko asennettuihin ulkoasuteemoihin ja lisäosiin tullut uusia päivityksiä ja ilmoittaa niistä […]

Lue juttu
Jukka Peltoperä
Jukka Peltoperä
FM, tietojenkäsittelytieteet, Oulun yliopisto. Yrittäjä. Yli 20 vuoden kokemus web-suunnittelusta, web-teknologioista, WordPressistä, hakukoneoptimoinnista, sisällöntuotannosta ja digitaalisesta markkinoinnista.