Kadonneiden WordPress-tunnusten palauttaminen.

Miten palauttaa kadonneet WordPress-tunnukset?

Jukka Peltoperä
Jukka Peltoperä
Julkaistu:  23.7.2023. Päivitetty:  1.9.2023.

Onko siitä jo jonkin aikaa, kun olet viimeksi kirjautunut WordPress-sivustollesi? Ehkä olet unohtanut salasanan, sähköpostiosoitteesi on vaihtunut tai olet syöttänyt käyttäjätunnuksen väärin? Ehkä olet tallentanut salasanasi käyttämääsi selaimeen ja hankkinut sen jälkeen uuden tietokoneen?

Olipa syy yrityksesi WordPress-kotisivujen tunnuksien häviämiseen mikä tahansa, olet menettänyt pääsyn omalle sivustollesi. Menestyksellistä verkkosivustoa on ruokittava jatkuvasti uudella ja päivittyvällä sisällöllä. Ilman WordPress-tunnuksia sivusto saattaa jäädä helposti unohduksiin.

Mitkä ovat WordPress-tunnukset?

WordPress-tunnukset ovat käyttäjänimi ja salasana, jotka antavat niiden käyttäjälle oikeuden kirjautua WordPressin ohjausnäkymään ja hallinnoida sivustoa.

WordPress-käyttäjätunnuksilla on rooli, joka määrittelee, mitä oikeuksia käyttäjällä on sivustolla. Rooli voi olla  tilaaja, avustaja, kirjoittaja, päätoimittaja tai ylläpitäjä. Rooleja voidaan lisätä lisäosilla.

Käyttäjänimi toimii tunnistetietona, joka erottaa käyttäjät toisistaan. Salasana on salainen avain, joka varmistaa, että vain oikea käyttäjä pääsee käyttämään sivustoa.

WordPress-tunnuksilla käyttäjät pääsevät luomaan WordPress-sivustolle sisältöä, muokkaamaan ja julkaisemaan sitä. Roolista ja siihen liitetyistä oikeuksista riippuenkäyttäjän oikeuksiin voi kuulua myös ulkoasun, asetusten ja käyttäjäoikeuksien hallinta.

Ennen kuin aloitat: Tarkista nämä

Ennen kuin käsittelemme WordPress-käyttäjätunnuksen ja -salasanan palauttamista, on hyvä tehdä muutama tarkistus, jotka voivat säästää aikaa ja vaivaa.

  1. Käytä kirjautumissivun "salasana hukassa?" -toimintoa. Klikkaa kirjautumissivulla  (/wp-admin/) olevaa salasana hukassa -linkkiä. Syötä käyttäjätunnuksesi tai sähköpostiosoitteesi ja saat sähköpostitse ohjeet salasanan palauttamiseksi.
  2. Roskapostikansio. Tarkista ensin sähköpostin roskapostikansio. Joskus tunnusten palautusviestit voivat päätyä roskapostikansioon, joten tarkista myös ne.
  3. Sähköpostin oikeinkirjoitus. Varmista, että olet syöttänyt sähköpostiosoitteesi täsmälleen oikein. Yksinkin näppäilyvirhe estää sähköpostin pääsemisen perille.
  4. Yhteydenotto muihin ylläpitäjiin. Jos sivustolla on muita ylläpitäjiä, kuten kotisivujen suunnittelija, jolla on oikeudet muokata käyttäjiä, pyydä heitä palauttamaan salasanasi.

Ellet muista käyttäjätunnustasi, mutta tiedät salasanan, kokeile kirjautua käyttäjätunnuksella "admin", joka on oletus käyttäjätunnus WordPress-järjestelmässä.

Mihin WordPress-tunnukset tallennetaan?

WordPress-tunnukset eli käyttäjätunnus-salasana-yhdistelmät kryptataan (salataan) ja tallennetaan WordPress-asennuksen käyttämään MySQL-tietokantaan. Salasana ei ole wp-config.php-tiedostosta selkokielisenä löytyvä salasana, joka puolestaan on tietokantayhteyden muodostamiseen tarkoitettu salasana.

WordPress-asennuksen tietokannassa on kaksi taulua, joihin tallennetaan tietoa käyttäjistä. Tauluun wp_users tallennetaan käyttäjien perustiedot, kun taas tauluun wp_usermeta tallennetaan lisätietoja heistä.

Käyttäjätunnus ja kryptattu salasana löytyvät wp_users-taulusta.

Miten WordPress-tunnukset palautetaan ilman sähköpostiosoitetta?

Ellet pysty nollaamaan WordPress-salasanaasi sähköpostin avulla, voit nollata sen suoraan WordPress-tietokannassa phpMyAdminin avulla.

Kirjaudu webhotellitoimittajasi hallintapaneeliin (cPanel, Plesk tai vastaava), siirry tietokannat-osioon ja napsauta sieltä phpMyAdmin-linkkiä.

Valitse vasemmalta WordPress-tietokanta ja vieritä alas, kunnes näet wp_users-taulun. Klikkaa selaa/browse.

Huom! Wp_users-taulun nimi voi olla WordPress-asennuksesta riippuen myös eri, mutta sen loppuosa _users on sama.

Etsi WordPress-käyttäjätunnusten joukosta omasi ja klikkaa muokkaa/edit. PhpMyAdmin näyttää nyt kaikki tähän tauluun käyttäjästä tallennetut tiedot.

Vihda WordPress-salasanasi phpMyAdminista, jos tunnuksesi ovat kadonneet.

Tyhjennä user_pass-kentän arvo ja liitä siihen uusi salasanasi. Valitse funktiot sarakkeessa olevasta pudotusvalikosta MD5 ja viimeistele muutos klikkaamalla Siirry-nappia alhaalla.

MD5 on tiivistealgoritmi, jolla salasana salataan ensin 128-bittiseksi tiivisteeksi ja tallennetaan sitten tietokantaan.

On syytä huomata, että WordPress käyttää versiosta 2.5 lähtien vahvempia salaustekniikoita, mutta käyttää edelleen myös MD5:ttä tarjotakseen taaksepäin yhteensopivuuden.

Heti kun kirjaudut sisään käyttämällä MD5-tiivisteenä tallennettua salasanaa, WordPress muuttaa sen automaattisesti käyttämään uudempia salausalgoritmeja.

Olet nyt vaihtanut WordPress-salasanasi onnistuneesti phpMyAdminilla.

Mitä jos käyttäjätunnuskin on hukassa?

Jos et muista WordPress-käyttäjätunnusta tai se on hukassa, voit ensin kokeilla palauttaa sitä sähköpostiosoitteellasi WordPressin kirjautumissivun salasana hukassa -toiminnolla.

Voit tarkistaa käyttäjätunnuksen tai vaihtaa sen myös phpMyAdminista:

  1. Kirjaudu phpMyadminiin webhotellintarjoajan hallintapaneelin kautta.
  2. Valitse wp_users-taulu.
  3. Etsi käyttäjä user_login-sarakkeesta.
  4. Klikkaa muokkaa-linkkiä valitun käyttäjätunnuksen kohdalla.
  5. Muokkaa user_login-arvo ja tallenna tekemäsi muutokset.

Lisää juttuja aiheesta

6.9.2023
Sisäiset linkit ja linkitys hakukoneoptimoinnissa
Jukka Peltoperä

Ennen kuin verkkosivusto voi sijoittua hakukoneissa hyville sijoituksille, se tarvitsee linkkejä. Google löytää artikkelisi ja sivusi parhaiten, kun niihin johtaa ulkoisia linkkejä eli paluulinkkejä. Toinen tapa parantaa hakukonelöydettävyyttä on parantaa […]

Lue juttu
10.8.2023
WordPress-kotisivut yritykselle: Lyhyt opas aiheeseen
Jukka Peltoperä

WordPress on suosittu ja monipuolinen verkkosivustoalusta, joka tarjoaa tehokkaan työkalun yrityksesi kotisivujen luomiseen ja hallintaan. Kotisivut ovat nykypäivänä tärkeä osa yrityksen online-läsnäoloa. Ne toimivat digitaalisena käyntikorttina, jonka kautta mahdolliset asiakkaat […]

Lue juttu
7.8.2023
Sivuvälimuisti ja palvelimen vastausaika
Jukka Peltoperä

Saitko WordPressin sivuston eheys -sivulla seuraavan ilmoituksen: "Sivuvälimuisti löydettiin, mutta palvelimen vastausaika on silti hidas."? Englanniksi sama ilmoitus kuuluu näin: "Page cache is detected but the server response time is […]

Lue juttu
4.8.2023
Sivustolla on ollut kriittinen virhe – ja sen korjaaminen
Jukka Peltoperä

Onko WordPress-sivustollasi kriittinen virhe tai saitko sähköpostilla ilmoituksen sellaisesta ? Ei hätää. Vaikka "kriittinen virhe" kuullostaa kohtalokkaalta ja perustavanlaatuiselta, sen saa aina korjattua. WordPress saattaa joskus näyttää virheilmoituksen: "Sivustolla on […]

Lue juttu
3.8.2023
WooCommerce-verkkokaupan maksutapojen järjestäminen
Jukka Peltoperä

WooCommerce on yksi suosituimmista verkkokauppa-alustoista, joka tarjoaa laajan valikoiman työkaluja verkkokaupan rakentamiseen ja ylläpitoon. Yksi sen keskeisimmistä ominaisuuksista on laaja valikoima maksutapoja, joita voit tarjota asiakkaillesi. Tunnettuja maksuvälittäjiä ovat mm. […]

Lue juttu
Jukka Peltoperä
Jukka Peltoperä
FM, tietojenkäsittelytieteet, Oulun yliopisto. Yrittäjä. Yli 20 vuoden kokemus web-suunnittelusta, web-teknologioista, WordPressistä, hakukoneoptimoinnista, sisällöntuotannosta ja digitaalisesta markkinoinnista.