Oletko yrittäjä tai yrityksen edustaja ja mietit, miten luoda tehokkaat ja ammattimaiset kotisivut yrityksellesi? Olet tullut oikeaan paikkaan. Olen web-suunnittelija, joka on auttanut yli 10 vuoden ajan lukuisia asiakkaita luomaan vakuuttavat ja toimivat kotisivut yritykselleen, yhteisölleen tai muulle instanssille.
Kotisivut ovat nykypäivänä erottamaton osa yrityksen imagoa ja usein ensimmäinen kohtaamispaikka potentiaalisten asiakkaiden kanssa. Yrityksen kotisivujen merkitys voi olla huomattava sekä pienelle paikalliselle yritykselle kuin kansainväliselle suuryrityksellekin. Siksi on tärkeää, että kotisivut eivät pelkästään näytä hyvältä, vaan että ne ovat lisäksi toimivat, tehokkaat ja käyttäjäystävälliset.
Tässä blogijutussa kerron muutamia keskeisiä asioita, mitä jokaisen yrityksen tulisi huomioida yrityksen kotisivuja suunniteltaessa tai uudistettaessa.
1. Selvitä hinta ja budjetoi
Yrityksen kotisivujen hinta riippuu monista tekijöistä, kuten sivuston monimutkaisuudesta, tarvittavista toiminnallisuuksista, suunnittelun vaatimuksista ja tarvittavista muutoskierroksista.
Nyrkkisääntö on, että ammattimaisesti toteutettuihin peruskotisivuihin, jotka varmistavat yritykselle läsnäolon verkossa, kannattaa varata vähintään tonni.
Mukautetuista, yrityksen tarpeisiin räätälöidyistä ja monimutkaisista projekteista, jotka vaativat laajempia toiminnallisuuksia tai esimerkiksi integraatioita muihin järjestelmiin, voi hyvinkin joutua maksamaan moninkertaisen tai monikymmenkertaisen hinnan.
Vertaile kotisivujen tekijöitä ja löydä juuri sinun yrityksesi tarpeisiin sopiva suunnittelija, freelanceri tai mainostoimisto.
2. Selkeä suunnitelma ja tavoitteet
Aluksi on tärkeää määritellä, mitä haluat yrityksesi kotisivuilla saavuttaa. Onko kotisivujen tavoite esimerkiksi informaation jakaminen, asiakkaiden houkuttelu liikkeeseen tai myymälään vai esimerkiksi verkkokaupan myynnin kasvattaminen? Aseta selkeät tavoitteet, jotta voit rakentaa sivuston niiden ympärille.
Aloita miettimällä, millä toimialalla yrityksesi toimii ja kenelle sen tuotteet tai palvelut on suunnattu. Jos toimit esimerkiksi matkailualalla, joka on täällä Rovaniemellä yleistä, ja keskityt erityisesti ekoturismiin, tavoitteesi voi olla houkutella ympäristötietoisia matkailijoita, jotka etsivät kestäviä ja luontoa kunnioittavia matkakokemuksia. Kohderyhmä vaikuttaa merkittävästi kotisivujen sisältöön ja ulkoasuun.
Käy läpi kilpailevien yritysten kotisivuja ja kiinnitä huomiota siihen miten ne kommunikoivat asiakkaidensa kanssa. Mieti, miten voisit erottua joukosta omilla kotisivuillasi.
Aseta konkreettisia ja mitattavia tavoitteita, ja pohdi, mitä toiminnallisuuksia kotisiuilla tulisi olla saavuttaaksesi asetetut tavoitteet.
3. Domain-nimen valinta
Valitse kotisivuillesi domain-nimi eli verkkotunnus, joka on lyhyt ja helppo muistaa. Jo domain-nimi voi sisältää vihjeen, mikä yrityksesi toimiala on tai mitä se tarjoaa.
On tärkeää, että domain-nimesi on linjassa yrityksesi brändin tai nimen kanssa. Esimerkiksi jos yrityksesi nimi on "Maken Autokorjaamo", sopiva domain-nimi voisi olla "makenautokorjaamo.fi".
Vältä turhien avainsanojen "tunkemista", skandeja ja numeroita yrityksen kotisivujen domain-nimessä.
Tarkista Traficomin fi-verkkotunnushausta, onko haluamasi domain-nimi saatavilla ja rekisteröi se nimiisi välittäjäsi kautta.
4. Ammattimainen ulkoasu
Kotisivujen ulkoasun olisi hyvä olla ammattimainen ja heijastaa yrityksesi brändiä. Logon tulee olla korkealaatuinen ja sopivan kokoinen, jotta se näkyy selvästi, mutta ei vie liikaa tilaan. Logon tulee olle selkesti esillä sivuston yläosassa eli headerissa. Valitse sivustollesi värimaailma, joka on linjassa yrityksesi brändin kanssa ja luo haluttua tunnelmaan.
Sivuston tulee olla käyttäjäystävällinen ja helppo navigoida. Kiinnitä huomiota valikkorakenteeseen, intuitiiviseen käyttöliittymään ja johdonmukaiseen sivurakenteeseen. Fontit, typografia, tekstin koko ja väri sekä riviväli vaikuttavat myös siihen, kuinka miellyttävä sivustosi on käyttää. Käytä väliotsikoita ja kappalejakoa tekstin jäsentämiseen.
Lisää sivuille kuvia, videoita ja muuta mediaa tehdäksesi sivustosta houkuttelevamman ja antaaksesi vierailijoille paremman kuvan yrityksen tarjoamista tuotteista tai palveluista.
5. Responsiivinen suunnittelu
Olen ilolla seurannut, miten yhä useampi minuun yhteyttä ottava asiakas haluaa yritykselleen responsiiviset kotisivut.
Responsiivinen suunnittelu tarkoittaa suunnittelutapaa, jolla pyritään varmistamaan, että kotisivut vastaavat käyttäjän käyttäytymiseen ja käyttöympäristön näytön kokoon, alustaan ja orientaatioon. Responsiivisella suunnittelulla varmistetaan, että kotisivut ovat responsiiviset, eli että ne toimivat moitteettomasti eri laitteilla, kuten tietokoneilla, tableteilla ja älypuhelimilla.
Responsiivinen suunnittelu on olennainen osa käyttäjäkokemuksen parantamista, sillä se varmistaa, että sivuston sisältö esitetään johdonmukaisesti ja selkeästi eri laitteiden näutöillä.
6. Latautumisnopeuden optimointi
Jokainen netin käyttäjä odottaa, että sivut latautuvat nopeasti, ja sivuston latautumisnopeus vaikuttaa sen käyttökokemukseen.
Yksi tehokkaimmista tavoista nopeuttaa sivuston latautumista on sivustolla olevien kuvien optimointi. Varmista, että lataat sivustolla vain ne kuvat ja kuvakoot, jotka ovat näkyvillä. Käytä kuvanpakkaustyökaluja ja konvertoi kuvat seuraavan sukupolven tiedostomuotoihin, kuten WebP ja AVIF.
Käytä hyväksesi selaimen välimuistia tallentaaksesi staattiset tiedostot käyttäjän selaimelle, ja valitse tarpeeksi suorituskykyinen palvelin, joka kykenee käsittelemään sivustosi liikennemäärää.
Pienennä sivustolla olevat CSS- ja JavaScript-koodit ja poista käyttämättömät koodit. Optimoi koodin latausjärjestys siten, että sivuston kriittiset osat ja näkyvä sisältö ladataan aina ensimmäiseksi.
7. Sisällön laatu ja hakukoneoptimointi
Käyttäjät etsivät yrityksesi kotisivuilta tietoa, palveluja ja tuotteita, ja heidän odotuksensa on korkealla.
Laadukas sisältö on avain menestykseen. Tarjoa yrityksen kotisivuilla arvokasta tietoa ja varmista, että teksti on selkeää ja helposti ymmärrettävää.
Tee avainsanatutkimusta selvittääksesi, millä hakutermeillä potentiaaliset asiakkaasi etsivät yrityksesi tarjontaa ja luo ajantasaista, relevanttia ja lisäarvoa tuovaa sisältöä kotisivujesi käyttäjille.
Käytä hakukoneoptimointia varmistaaksesi, että sivustosi on helposti löydettävissä Googlen ja muiden hakukoneiden kautta.
Blogi, uutisosio ja tapahtumat ovat esimerkkejä sisällöstä, joka pitää yrityksesi kotisivut jatkuvasti ajankohtaisena ja relevanttina.
8. Yhteystiedot ja toimintakehotus
Yksi tärkeimmistä asioista yrityksen kotisivuilla on tarjota kävijöille helppo tapa ottaa yhteyttä yritykseen. Selkeät ja helposti löydettävät yhteyystiedot lisäävät sivuston luotettavuutta ja parantavat käyttäjäkokemusta.
Lisää olennaisille sivuille toimintakehotus (engl. Call-to-Action, CTA), eli kehotus suorittaa tiettyjä toimintoja kotisivuillasi. Toimintakehotus voi olla kehotus esimerkiksi tilata uutiskirje, ottaa yhteyttä tai tilata tuote verkkokaupasta.
Käytä selkeitä ja ytimekkäitä toimintakehotuksia, jotka kertovat käyttäjälle tarkalleen, mitä heidän odotetaan tekevän, esimerkiksi "Osta nyt", "Aloita ilmainen kokeilu", "Rekisteröidy nyt", "Tilaa uutiskirje", "Lataa ilmainen opas", "Ota yhteyttä" tai kuten meillä: "Pyydä tarjous".
Tee toimintakehotteista ja yhteyden ottamisesta selkeitä ja erottuvia hyödyntämällä kontrasteja ja selkeitä muotoja. Integroi ne osaksi käyttäjäpolkua, mittaa ja optimoi.
9. Tietoturva
Kotisivujen tietoturva on ehdottoman tärkeä elementti sekä sivuston suunnittelussa että ylläpidossa. Verkkosivustot ovat alttiita erilaisille hyökkäyksille ja tietovuodoille, jotka voivat vaarantaa sekä käyttäjien että yrityksen elintärkeät tiedot.
Verkkosivuston ja kävijöiden välistä tietoliikennettä suojaava SSL-sertifikaatti (engl. Secure Socket Layers) on tänä päivänä välttämätön yrityksen kotisivujen tietoturvalle. Osoiterivillä näkyvä lukkoikoni ja https-alkuinen osoite ilmaisevat, että sivusto on SSL-suojattu.
Riippumatta siitä, millä ohjelmistolla yrityksen kotisivut on toteutettu on erittäin tärkeää pitää sen käyttämät järjestelmät ajan tasalla. Tämä tarkoittaa alustan, kuten WordPressin, lisäksi ulkoasuteemoja ja lisäosia. Vanhentuneet ohjelmistot voivat sisältää vasta löydettyjä haavoittuvuuksia, jotka vaarantavat koko sivuston tietoturvan.
Suojaa yrityksen kotisivut palomuurilla ja tietoturvaohjelmistoilla, ja kouluta sivuston ylläpitäjät käyttämään vahvoja salasanoja ja tunnistamaan epäilyttäviä tietojenkalasteluviestejä.
Varmista myös, että kotisivujen tiedot varmuuskopioidaan säännöllisesti toiselle turvalliselle palvelimelle tai lokaalisti.
10. Sosiaalisen median integraatiot
Vahvista brändin läsnäoloa, sitouta asiakkaitasi ja laajenna yhteisöäsi integroimalla yrityksen kotisivuille sosiaalinen media.
Laita kotisivuille sosiaalisen median ikonit selvästi näkyviin, jotta käyttäjät voivat seurata yritystäsi suosikkikanavissaan. Mahdollista kävijöille myös sisällön jakaminen kotisivuiltasi suoraan sosiaaliseen mediaan, jotta saat brändillesi enemmän näkyvyyttä.
Jos olet aktiivinen sosiaalisissa medioissa, kuten Facebookissa, Twitterissä tai Instagramissa, integroi niiden syötteen suoraan kotisivuillesi. Esittele yrityksen sosiaalisessa mediassa saamia arvosteluja todisteena yrityksen laadusta ja luotettavuudesta.
Rakenna sosiaalisen median yhteisöjäsi ja käy keskustelua nykyisten ja tulevien asiakkaidesi kanssa. Julkaise someseuraajillesi eksklusiivisia tarjouksia ja kampanjoita.
11. Analytiikan hyödyntäminen
Asenna analytiikkatyökalut, kuten laajalti käytetty Google Analytics, seurataksesi kotisivujesi suorituskykyä. Analytiikkatyökaluilla voidaan kerätä tietoa siitä, mistä lähteistä kävijät tulevat sivustollesi (suorat linkit, hakukoneet, sosiaalinen media ym.), mitä he tekevät siellä ja miten heidän käyttäytymisensä vaikuttaa sivuston suorituskykyyn.
Kerättyjä analytiikkatietoja voidaan käyttää muun muassa sivuston rakenteen optimointiin ja sisällön kehittämistä käyttäjäystävällisemmäksi. Analytiikan avulla mittaat, miten hyvin sivusto täyttää saavutetut tavoitteet ja missä kohtaa käyttäjäpolkua on parantamisen varaa.
12. Sivuston lailliset asiat
Varmista, että kotisivuiltasi löytyy tarvittavat lailliset dokumentit, kuten tietosuojaseloste, evästekäytäntö ja käyttöehdot. EU:n jäsenvaltioissa tietosuojaselosteet tarjoaminen on lakisääteinen vaatimus.
Lailliset dokumentit eivät auta vain suojaamaan yritystäsi, vaan myös rakentamaan luottamusta kävijöiden ja asiakkaiden kanssa.
13. Palautteen kerääminen
Kun kotisivut on julkaistu, työ ei pääty siihen. Yksi tärkeä osa sivuston ylläpitoa ja kehittämistä on käyttäjäpalautteen kerääminen ja analysointi esimerkiksi kyselylomakkeiden ja chatin kautta.
Kun olet kerännyt palautetta, analysoi sitä löytääksesi mahdollisia yleisiä teemoja tai toistuvia ongelmia, joita käyttäjät mainitsevat, ja tee parannuksia sivustolle.
Muista, että käyttäjien tarpeet ja odotukset muuttuvat ajan myötä, mistä syystä palautteen kerääminen ja sivuston kehittäminen on jatkuva prosessi.
14. Verkkokaupan erityispiirteet
Mikäli yrityksesi myy tuotteita tai palveluita suoraan asiakkaille, verkkokaupan integroiminen kotisivuille on merkittävä liiketoimintamahdollisuus.
Verkkokaupan perustamisessa on huomioitava useita erityispiirteitä, kuten joustavat maksutavat, toimitus ja logistiikka, tuote-esittelyt, monikanavainen asiakaspalvelu sekä yksinkertainen ostoprosessi.
15. Sivuston skaalautuvuus
Yrityksen verkkosivusto ei ole staattinen elementti, vaan dynaaminen ja mukautuva.
Valitse kotisivujen hosting-palvelu ja alusta huolellisesti mahdollistaaksesi lisäresurssien lisäämisen nopeasti, mikäli sivuston liikennemäärät kasvavat odottamattomasti.
Rakenna sivusto modulaarisesti siten, että sivuton eri osat ja toiminnot ovat erillisiä, ja niitä voidaan päivittää, laajentaa tai muuttaa ilman, että koko sivustoa täytyy muuttaa.
Valitse sisällönhallintajärjestelmä (engl. Content Management System, CMS), joka mahdollistaa sisällön lisäämisen ja muokkaamisen helposti myös ei-teknisiltä tiimin jäseniltä.
16. Valitse WordPress
Edelliseen liittyen, WordPress on yksi maailman suosituimmista sisällönhallintajärjestelmistä.
WordPress on helppokäyttöinen, käyttäjäystävällinen, joustava, mukautettava, hakukoneystävällinen ja skaalautuva sisällönhallintajärjestelmä, jolla on valtava jatkuvasti järjestelmää kehittävän ja parantavan yhteisön tuki.
Lisäksi WordPress on avoimen lähdekoodin järjestelmä, mikä tarkoittaa, että ohjelmisto itsessään ilmainen.
Web-suunnittelu Pokis suunnittelee räätälöidyt WordPress-kotisivut yrityksellesi, jotka ovat linjassa yrityksesi brändin ja tavoitteiden kanssa.
17. Kieliversiot
Jos yrityksesi toimii kansainvälisillä markkinoilla tai aiot laajentaa toimintaa tulevaisuudessa, varmista jo luontivaiheessa, että kotisivuille on mahdollista saada eri kieliversiot.
Tämä ei tarkoita pelkästään tekstien kääntämistä, vaan mahdollisten valuuttojen, mittayksikköjen ja päivämäärien mukauttamista vastaamaan kohdeyleisön standardeja.
Kun verkkosivustollasi on useita kieliversioita, sisällön hallinnasta tulee monimutkaisempaa. Varsinaisen sisällön lisäksi kaikki sivuston osat, mukaan lukien valikot, ulkoasuteeman ja lisäosien tuottamat tekstit tulee käännettäväksi.
18. Saavutettavuus
Verkkosivuston saavutettavuus tarkoittaa, että sivustosi on suunniteltu ja kehitetty siten, että se on käytettävissä ja ymmärrettävissä kaikille käyttäjille – myös heille, joilla on erilaisia rajoitteita.
Käytä selkeää kieltä ja vältä monimutkaisia lauseita. Myös kotisivujen visuaalisen sisällön tulee olla ymmärrettävää ja informatiivista. Käytä riittävää tekstin ja taustavärin kontrastia.
Tee sivustosta sellainen, että sitä voidaan käyttää pelkästään näppäimistöllä. Testaa sivustoa erilaisilla työkaluilla ja käyttäjäryhmillä.
19. Mainonta
Mainontastrategian huomioiminen jo suunnitteluvaiheessa auttaa varmistamaan, että kotisivujen mainonta nyt tai tulevaisuudessa on tehokasta.
Tiedä, kenelle sivustosi ja tuotteesi tai palvelusi on suunnattu, ja huomioi hakukoneoptimointi jo hankkeen alkuvaiheessa.
Laadi sisältöstrategia luodaksesi sivustolle laadukasta, kohderyhmää kiinnostavaa sisältöä.
Mainonnan tavoitteena on ohjata kävijöitä tekemään sivustolla toimintoja, kuten ostaa tuote tai palvelu, tilata uutiskirje tai saavuttaa yhteydenotto.
Huomioi konversio-optimointi (CRO) sisältäen toimintakehotteet, lomakkeet ja muut konversioon tähtäävät toiminnot.
20. Sivuston ylläpito ja päivitykset
Sivuston julkaiseminen ei ole loppu, vaan alku jatkuvalle prosessille. Sivusto on pidetttävä ajan tasalla, ja sen sisältöä on päivitettävä jatkuvasti.
Varmista, että sinulla on suunnitelma yrityksen kotisivujen ylläpidolle ja päivitykselle. Tekemällä alustan, teeman ja lisäosien välttämättömät päivitykset säännöllisesti et ainoastaan paranna sivuston turvallisuutta, vaan varmistat, että sivusto toimii jatkossakin oikein.
Sivuston ylläpidon ja päivitysten huomioiminen on olennainen osa pitkäjänteistä strategiaa, joka tukee yrityksen kasvua ja kehitystä.