WordPress

Mikä on paras välimuistilisäosa WordPressille?

Jukka Peltoperä
Jukka Peltoperä
Julkaistu:  12.10.2012. Päivitetty:  19.1.2023.

Onko WordPress-sivustosi hidastunut? Välimuistin käyttöönotto on helppo ja nopea tapa nopeuttaa sivustoa ja tehdä siitä käyttäjäystävällisempi. WordPress-yhteisöstä löytyy lukuisia välimuistilisäosia, mutta mikä niistä on paras?

Mikä on välimuisti?

Kun kävijä tulee sivuille, WordPress rakentaa näytettävän sivun dynaamisesti tekemällä kymmeniä tai jopa satoja tietokantakyselyjä ennen kuin se välittää sivun staattisena käyttäjän selaimelle.

Kun käytössä on hyvä välimuistilisäosa, vain ensimmäinen käyttäjä joutuu odottamaan sivun rakentamisen alusta loppuun ja lopuille kävijöille näytetään suoraan välimuistiin tallennettu lopullinen sivu. Tämä vähentää huomattavasti sivujen latausaikoja sekä palvelinkuormaa.

Välimuistin käyttämisen edut?

Kolme tärkeintä syytä ottaa välimuistilisäosa käyttöön WordPress-sivustolla ovat:

  1. Nopeus - Sivut latautuvat huomattavasti nopeampaa.
  2. Käyttäjäystävällisyys - Käyttäjät vihaavat hitaasti latautuvia sivuja ja pysyvät pidempään sivuilla, jotka latautuvat nopeasti.
  3. Hakukoneoptimointi - Google noteeraa sivujen latautumisnopeuden ja käyttää sitä algoritmeissaan määritellessään sivuston laatua.

Mikä lisäosa on paras?

Tutorial9.net on tehnyt vuonna 2010 kattavan vertailuanalyysin eri välimuistilisäosien tehokkuudesta. Vertailussa on käytetty Apachen ab-työkalua, millä mitattiin kuinka monta pyyntöä se kykeni tekemään sivustolle sekunnissa. Vertailun tulokset ovat tässä:

Wordpress-välimuistilisäosat

Kuva: Tutorial9

Vertailun mukaan paras lisäosa ilman oletusasetuksiin koskemista on HyperCache perässään tee-se-itse -välimuisti, WP Super Cache ja W3 Total Cache. Huomaa, että vertailu on tehty vuonna 2010 ja vertailussa mukana olleet lisäosat ovat kehittyneet sen jälkeen ja uusiakin lisäosia lienee jo markkinoilla.

Näillä sivuilla käytössä W3 Total Cache, josta löytyy erinomaiset asetukset välimuistin säätämistä varten, eikä sivujen hitauskaan ole tähän asti ollut ongelmana.

Lisää juttuja aiheesta

6.9.2023
Sisäiset linkit ja linkitys hakukoneoptimoinnissa
Jukka Peltoperä

Ennen kuin verkkosivusto voi sijoittua hakukoneissa hyville sijoituksille, se tarvitsee linkkejä. Google löytää artikkelisi ja sivusi parhaiten, kun niihin johtaa ulkoisia linkkejä eli paluulinkkejä. Toinen tapa parantaa hakukonelöydettävyyttä on parantaa […]

Lue juttu
10.8.2023
WordPress-kotisivut yritykselle: Lyhyt opas aiheeseen
Jukka Peltoperä

WordPress on suosittu ja monipuolinen verkkosivustoalusta, joka tarjoaa tehokkaan työkalun yrityksesi kotisivujen luomiseen ja hallintaan. Kotisivut ovat nykypäivänä tärkeä osa yrityksen online-läsnäoloa. Ne toimivat digitaalisena käyntikorttina, jonka kautta mahdolliset asiakkaat […]

Lue juttu
7.8.2023
Sivuvälimuisti ja palvelimen vastausaika
Jukka Peltoperä

Saitko WordPressin sivuston eheys -sivulla seuraavan ilmoituksen: "Sivuvälimuisti löydettiin, mutta palvelimen vastausaika on silti hidas."? Englanniksi sama ilmoitus kuuluu näin: "Page cache is detected but the server response time is […]

Lue juttu
4.8.2023
Sivustolla on ollut kriittinen virhe – ja sen korjaaminen
Jukka Peltoperä

Onko WordPress-sivustollasi kriittinen virhe tai saitko sähköpostilla ilmoituksen sellaisesta ? Ei hätää. Vaikka "kriittinen virhe" kuullostaa kohtalokkaalta ja perustavanlaatuiselta, sen saa aina korjattua. WordPress saattaa joskus näyttää virheilmoituksen: "Sivustolla on […]

Lue juttu
23.7.2023
Miten palauttaa kadonneet WordPress-tunnukset?
Jukka Peltoperä

Onko siitä jo jonkin aikaa, kun olet viimeksi kirjautunut WordPress-sivustollesi? Ehkä olet unohtanut salasanan, sähköpostiosoitteesi on vaihtunut tai olet syöttänyt käyttäjätunnuksen väärin? Ehkä olet tallentanut salasanasi käyttämääsi selaimeen ja hankkinut […]

Lue juttu
Jukka Peltoperä
Jukka Peltoperä
FM, tietojenkäsittelytieteet, Oulun yliopisto. Yrittäjä. Yli 20 vuoden kokemus web-suunnittelusta, web-teknologioista, WordPressistä, hakukoneoptimoinnista, sisällöntuotannosta ja digitaalisesta markkinoinnista.