Mikä on paras välimuistilisäosa WordPressille?

Jukka Peltoperä
Jukka Peltoperä
Julkaistu:  12.10.2012. Päivitetty:  21.4.2022.

Onko WordPress-sivustosi hidastunut? Välimuistin käyttöönotto on helppo ja nopea tapa nopeuttaa sivustoa ja tehdä siitä käyttäjäystävällisempi. WordPress-yhteisöstä löytyy lukuisia välimuistilisäosia, mutta mikä niistä on paras?

Mikä on välimuisti?

Kun kävijä tulee sivuille, WordPress rakentaa näytettävän sivun dynaamisesti tekemällä kymmeniä tai jopa satoja tietokantakyselyjä ennen kuin se välittää sivun staattisena käyttäjän selaimelle.

Kun käytössä on hyvä välimuistilisäosa, vain ensimmäinen käyttäjä joutuu odottamaan sivun rakentamisen alusta loppuun ja lopuille kävijöille näytetään suoraan välimuistiin tallennettu lopullinen sivu. Tämä vähentää huomattavasti sivujen latausaikoja sekä palvelinkuormaa.

Välimuistin käyttämisen edut?

Kolme tärkeintä syytä ottaa välimuistilisäosa käyttöön WordPress-sivustolla ovat:

  1. Nopeus - Sivut latautuvat huomattavasti nopeampaa.
  2. Käyttäjäystävällisyys - Käyttäjät vihaavat hitaasti latautuvia sivuja ja pysyvät pidempään sivuilla, jotka latautuvat nopeasti.
  3. Hakukoneoptimointi - Google noteeraa sivujen latautumisnopeuden ja käyttää sitä algoritmeissaan määritellessään sivuston laatua.

Mikä lisäosa on paras?

Tutorial9.net on tehnyt vuonna 2010 kattavan vertailuanalyysin eri välimuistilisäosien tehokkuudesta. Vertailussa on käytetty Apachen ab-työkalua, millä mitattiin kuinka monta pyyntöä se kykeni tekemään sivustolle sekunnissa. Vertailun tulokset ovat tässä:

Wordpress-välimuistilisäosat

Kuva: Tutorial9

Vertailun mukaan paras lisäosa ilman oletusasetuksiin koskemista on HyperCache perässään tee-se-itse -välimuisti, WP Super Cache ja W3 Total Cache. Huomaa, että vertailu on tehty vuonna 2010 ja vertailussa mukana olleet lisäosat ovat kehittyneet sen jälkeen ja uusiakin lisäosia lienee jo markkinoilla.

Näillä sivuilla käytössä W3 Total Cache, josta löytyy erinomaiset asetukset välimuistin säätämistä varten, eikä sivujen hitauskaan ole tähän asti ollut ongelmana.

Lisää juttuja aiheesta

10.5.2022
Mikä on halvin webhotelli?
Jukka Peltoperä

Web-suunnittelijana sanon aina, että hyvä hosting ei ole paikka säästää silloin, kun yritys aikoo tosissaan löytyä netistä ja tehdä siellä verkkoliiketoimintaa. Vaikka pysyn sanojeni takana, myönnän, että joillakin on joskus […]

Lue juttu
8.4.2022
Näin piilotat PHP-varoitukset ja -ilmoitukset WordPressissä
Jukka Peltoperä

PHP-varoitukset ja -ilmoitukset tarjoavat hyödyllistä tietoa kehittäjille, mutta tavallisten kävijöiden ei ole hyvä nähdä niitä. PHP-varoituksia ja -ilmoituksia voi ilmaantua näkyviin sivuillasi esimerkiksi silloin, kun muutat käytössä olevan PHP-version tai […]

Lue juttu
21.2.2022
WordPress ja puuttuva "Ota automaattiset päivitykset käyttöön" -linkki
Jukka Peltoperä

WordPress-sivustoja ylläpitäneet tietävät, että julkaisujärjestelmä osaa päivittää itse itsensä, kun siihen ilmestyy uusi tietoturvapäivitys. WordPress osaa myös tarkistaa säännöllisesti, onko asennettuihin ulkoasuteemoihin ja lisäosiin tullut uusia päivityksiä ja ilmoittaa niistä […]

Lue juttu
27.1.2022
WordPress ja "Toinen päivitys on jo käynnissä" -ongelma
Jukka Peltoperä

Kuten varmasti tiedät, WordPress-julkaisujärjestelmään, lisäosiin ja ulkoasuteemoihin tulee jatkuvasti uusia päivityksiä, jotka tuovat niihin uusia ominaisuuksia ja parannuksia sekä korjaavat löydettyjä bugeja ja haavoittuvuuksia. Vaikka WordPressin ja lisäosat voi asettaa […]

Lue juttu
8.12.2021
Title-tagi ja parhaat käytännöt
Jukka Peltoperä

Hyvän otsikon kirjoittaminen olennainen taito jokaiselle, joka tekee hakukoneoptimointia. Miksikö? Koska se on ensimmäinen asia, jonka käyttäjät näkevät hakutuloksissa ja yksi tärkeistä tekijöistä, joita Google käyttää arvioidessaan sivun aihetta. Mikä […]

Lue juttu
Jukka Peltoperä
Jukka Peltoperä
FM, tietojenkäsittelytieteet, Oulun yliopisto. Yrittäjä. Yli 20 vuoden kokemus web-suunnittelusta, web-teknologioista, WordPressistä, hakukoneoptimoinnista, sisällöntuotannosta ja digitaalisesta markkinoinnista.