WordPress

Mikä on paras välimuistilisäosa WordPressille?

Jukka Peltoperä
Jukka Peltoperä
Julkaistu:  12.10.2012. Päivitetty:  19.1.2023.

Onko WordPress-sivustosi hidastunut? Välimuistin käyttöönotto on helppo ja nopea tapa nopeuttaa sivustoa ja tehdä siitä käyttäjäystävällisempi. WordPress-yhteisöstä löytyy lukuisia välimuistilisäosia, mutta mikä niistä on paras?

Mikä on välimuisti?

Kun kävijä tulee sivuille, WordPress rakentaa näytettävän sivun dynaamisesti tekemällä kymmeniä tai jopa satoja tietokantakyselyjä ennen kuin se välittää sivun staattisena käyttäjän selaimelle.

Kun käytössä on hyvä välimuistilisäosa, vain ensimmäinen käyttäjä joutuu odottamaan sivun rakentamisen alusta loppuun ja lopuille kävijöille näytetään suoraan välimuistiin tallennettu lopullinen sivu. Tämä vähentää huomattavasti sivujen latausaikoja sekä palvelinkuormaa.

Välimuistin käyttämisen edut?

Kolme tärkeintä syytä ottaa välimuistilisäosa käyttöön WordPress-sivustolla ovat:

  1. Nopeus - Sivut latautuvat huomattavasti nopeampaa.
  2. Käyttäjäystävällisyys - Käyttäjät vihaavat hitaasti latautuvia sivuja ja pysyvät pidempään sivuilla, jotka latautuvat nopeasti.
  3. Hakukoneoptimointi - Google noteeraa sivujen latautumisnopeuden ja käyttää sitä algoritmeissaan määritellessään sivuston laatua.

Mikä lisäosa on paras?

Tutorial9.net on tehnyt vuonna 2010 kattavan vertailuanalyysin eri välimuistilisäosien tehokkuudesta. Vertailussa on käytetty Apachen ab-työkalua, millä mitattiin kuinka monta pyyntöä se kykeni tekemään sivustolle sekunnissa. Vertailun tulokset ovat tässä:

Wordpress-välimuistilisäosat

Kuva: Tutorial9

Vertailun mukaan paras lisäosa ilman oletusasetuksiin koskemista on HyperCache perässään tee-se-itse -välimuisti, WP Super Cache ja W3 Total Cache. Huomaa, että vertailu on tehty vuonna 2010 ja vertailussa mukana olleet lisäosat ovat kehittyneet sen jälkeen ja uusiakin lisäosia lienee jo markkinoilla.

Näillä sivuilla käytössä W3 Total Cache, josta löytyy erinomaiset asetukset välimuistin säätämistä varten, eikä sivujen hitauskaan ole tähän asti ollut ongelmana.

Lisää juttuja aiheesta

19.10.2022
404-virhesivut hakukoneoptimoinnin näkökulmasta
Jukka Peltoperä

Yksi yleisimmistä vastaan tulevista HTTP-tilakoodeista on 404 Not Found, mikä tarkoittaa kaikessa yksinkertaisuudessaan sitä, että asiakkaan pyytämää resurssia ei löytynyt, kun sitä pyydettiin palvelimelta. Jos suunnittelet verkkosivuja, ylläpidät verkkokauppaa tai […]

Lue juttu
18.10.2022
Googlen verkkovastaavan ohjeet on nyt Search Essentials
Jukka Peltoperä

Hyvästi Googlen Verkkovastaavan ohjeet. Tervetuloa Google Search Essentials! Google tiedotti viime viikolla julkaisevansa yksinkertaistetun version Verkkovastaan ohjeista ja nimeävänsä sen uudelleen Google Search Essentialsiksi. Uuden ohjeistuksen suomenkieliseksi nimeksi saattaisi englanninkielisen […]

Lue juttu
12.10.2022
Wordfence-URL:t Google Search Consolessa
Jukka Peltoperä

Wordfence on näppärä tietoturvalisäosa WordPressille, jolla saat lisättyä WP-sivustollesi applikaatiotason palomuurin muun muassa brute force -hyökkäyksien torjumiseksi sekä sivuston skannaamiseen tunnettujen tietoturva-aukkojen, haittaohjelmien, takaovien, roskapostin ja injektioiden varalta. Olen käyttänyt […]

Lue juttu
7.10.2022
Näin poistat syötteet käytöstä WordPressissä
Jukka Peltoperä

Haluatko poistaa RSS-syötteet käytöstä WordPress-sivustollasi? RSS-syötteet ovat hyvä tapa mahdollistaa blogin seuraaminen ja uusien blogijuttujen tilaaminen erilliseen RSS-lukijaan sekä blogin lisääminen erilaisiin aggregaatti- (engl. aggregator) eli kerääjä-, kooste- tai kokoomapalveluihin, […]

Lue juttu
10.5.2022
Mikä on halvin webhotelli?
Jukka Peltoperä

Web-suunnittelijana sanon aina, että hyvä hosting ei ole paikka säästää silloin, kun yritys aikoo tosissaan löytyä netistä ja tehdä siellä verkkoliiketoimintaa. Vaikka pysyn sanojeni takana, myönnän, että joillakin on joskus […]

Lue juttu
Jukka Peltoperä
Jukka Peltoperä
FM, tietojenkäsittelytieteet, Oulun yliopisto. Yrittäjä. Yli 20 vuoden kokemus web-suunnittelusta, web-teknologioista, WordPressistä, hakukoneoptimoinnista, sisällöntuotannosta ja digitaalisesta markkinoinnista.