Orgaanisen haun hakutulokset ovat luonnollisia hakutuloksia, eikä maksettuja mainoksia.

Mikä on orgaaninen eli luonnollinen haku?

Jukka Peltoperä
Jukka Peltoperä
Julkaistu:  3.8.2023. Päivitetty:  3.8.2023.

Mikä on orgaaninen haku, jota kutsutaan myös nimellä luonnollinen haku? Orgaanisella haulla viitataan maksuttomiin hakutuloksiin. Toisin kuin maksetut hakutulokset (ks. napsautuskohtainen mainonta), jotka täytetään eräänlaisen huutokauppajärjestelmän kautta, orgaaniset hakutulokset perustuvat siihen käyttäjän käyttämiin hakutermeihin, paluulinkkeihin, verkkotunnuksen auktoriteettiin sekä muihin hakukoneiden algoritmeihin vaikuttaviin tekijöihin.

Tässä blogijutussa kerron, mitä orgaaninen haku on ja miksi se on merkityksellinen yrityksesi verkkosivuston kannalta olitpa sitten kivijalkayrittäjä tai verkkokauppias.

Orgaaninen hakukoneoptimointi (SEO)

Orgaaninen hakukoneoptimointi (SEO) on prosessi, jonka tarkoituksena on saada verkkosivustolla olevat sivut näkymään korkeammalla hakukoneiden hakutulossivuilla luonnollisessa haussa – siis ilman maksettua mainontaa.

Orgaaninen haku on yksi tehokkaimmista tavoista saada verkkosivustolle lisää liikennettä ja saavuttaa sivustolle asetettuja tuloksia, koska se on ilmaista – toisin kuin maksullinen haku, jossa joudut maksamaan sijoittelusta ja napsautuksista.

Joidenkin lähteiden mukaan käyttäjät myös arvostavat enemmän luonnollisia hakutuloksia. Clutchin mukaan 70 % käyttäjistä klikkaa mieluummin luonnollisen haun hakutuloksia kuin 30 % käyttäjistä, jotka klikkaavat mieluummin mainosta. Sparktoron mukaan 65,6 % Google-hauista johti luonnollisen hakutuloksen klikkaamiseen, ja vain 3,58 % päätyi klikkaamaan maksettua mainosta.

Hakukoneoptimointiskenessä pyöriikin eräs hauska vitsi:

"Paras paikka piilottaa ruumis on Googlen toiselle sivulle, koska kukaan ei tule etsimään sitä sieltä."

Pointti on, että jos sivusi ei löydy hakutulossivun ensimmäiseltä sivulta, juuri kukaan ei näe sivuasi.

Vai milloin viimeksi menit esimerkiksi Googlessa hakutulossivun toiselle sivulle, koska et löytänyt vastausta ensimmäiseltä sivulta?

Voimme hyödyntää monia orgaanisen hakukoneoptimoinnin strategioita, kuten avainsanatutkimusta, sisällön optimointia ja teknisten ongelmien korjaamista, jotka estävät käyttäjiä löytämästä sivuillesi.

Miten orgaaninen haku toimii?

Yksinkertaisin tapa selittää orgaaninen haku on pohtia, mikä on osuvin tai relevantein hakutulos sille haulle, jonka käyttäjä tekee.

Jos käyttäjä kirjoittaa Google-hakuun "Iltalehti" tai "Wikipedia", on selvä, että Google tarjoaa heille ensimmäisiksi hakutuloksiksi iltalehti.fi tai fi.wikipedia.org.

Mutta entä jos käyttäjä kirjoittaa hakuun "paras kahvinkeitin" tai "mistä löytää suppilovahveroita"? Miten Google voi tietää, minkälaisia hakutuloksia se käyttäjille tarjoaa?

Googlen parhaiden käytäntöjen mukaan se haluaa tarjoa käyttäjille verkkosisältöjä, joita yhdistää seuraavat tekijät:

  1. Hyödyllistä, luotettavaa ja ihmisille suunnattua sisältöä.
  2. Sisältöjä, joissa on käytetty sanoja, joita ihmiset käyttäisivät etsiessään sisältöjäsi.
  3. Sivuja, jotka on hyvin linkitetty verkkosivuston muihin osioihin.
  4. Sivustoja, joista on kerrottu samanhenkisten ihmisten muissa yhteisöissä.
  5. Sisältöjä, jotka ovat Googlen hakurobottien ymmärrettävissä.
  6. Sivustoja, jotka käyttävän asianmukaisia toimia hallitakseen, miten sivusto näkyy Google-hauissa.

Nämä ovat suoria käännöksiä Googlen Search Essentials -dokumentaatiosta.

Orgaaninen haku koostuu lukuisista tekniikoista, kuten avainsanatutkimuksesta, sisällön luomisesta ja optimoinnista, teknisestä auditoinnista ja offline-markkinointistrategioista.

Orgaanisen haun tavoitteena on varmistaa, että käyttäjällä on loistava käyttökokemus verkkosivustollasi ja että hakutulos vastaa hänen hakutarkoitukseensa, olipa se sitten informationaalinen, transaktionaalinen tai tutkimuksellinen.

Google ei suoranaisesti välitä orgaanisesta hausta. Loppujen lopuksi sen tehtävä on tarjota käyttäjille hakutuloksia, jotka ovat käyttäjille ainutlaatuisia, hyödyllisiä ja osuvia käyttäjän hakutermeihin peilattuna.

Jos pystyt tarjoamaan sisältöjä, jotka vastaavat käyttäjän hakutarkoitukseen, Google tulee palkitsemaan ponnistelusi paremmilla sijoituksilla hakutuloksissa.

Miten luoda erinomainen käyttökokemus ja vastata hakutarkoitukseen?

Orgaaninen haku voidaan jakaa kolmeen pääluokkaan: osuvuus, löydettävyys ja auktoriteetti.

  • Osuvuus tarkoittaa sivun sisällön osuvuutta käyttäjän tekemään hakuun.
    • Esimerkki: Kuvitellaan, että on olemassa useampi verkkokauppa, joilla on samanniminen tuote. Googlella ei ole mahdollisuutta tietää, mikä tuotteista on käyttäjän kannalta relevantein, joten se antaa enemmän painoarvoa niille sivuille, jotka tarjoavat tuotteestaan tietoa, joka auttaa asiakkaita tekemään informoituja ostopäätöksiä. Se verkkokauppa, joka tarjoaa laajemman tuotekuvauksen sisältäen tuotteen ominaisuudet, mitat, värit, materiaalit ja muut tiedot, enemmän korkealaatuisia kuvia tuotteesta, saatavuustietoja, toimitus- ja palautustiedot, tuotteen ostaneiden arvosteluja, vastauksia usein esitettyihin kysymyksiin, käyttö- ja hoito-ohjeita, takuutietoa jne., tulee voittamaan hakutulossijoituksissa.
  • Löydettävyys tarkoittaa sitä, että hakukoneet löytävät ja indeksoivat sivuston oikein.
    • Esimerkki: Yritys haluaa parantaa kotisivujensa löydettävyyttä hakukoneissa. Löydettävyyden parantamiseen liittyy avainsanatutkimusta, teknisiä parannuksia sekä uuden, laadukkaan, hyödyllisen ja sisäisesti hyvin linkitetyn sisällön luominen, joka vastaa käyttäjien kysymyksiin ja tarpeisiin.
  • Auktoriteetti viittaa verkkosivuston asemaan tai arvovaltaan hakukoneiden silmissä.
    • Sivuston auktoriteetti määrittelee, miten luotettava, asiantunteva ja relevantti kyseinen sivusto on liittyen tiettyihin avainsanoihin tai aiheisiin. Auktoriteettiin liittyy esimerkiksi paluulinkkien laatu, sisällön laatu ja sivuston tekninen toimivuus.

Nämä tekijät vaikuttavat siihen, miten sivut sijoittuvat hakutuloksissa olennaisilla hakutermeillä.

Joitakin parhaista tavoista varmistaa, että luomasi sisältö löytyy hyvin hakukoneista on laajentaa tarjoamaasi sisältöä, tehdä parempaa sisäistä linkitystä ja pyrkiä luomaan niin erinomaista sisältöä, että muut haluavat linkittää siihen.

Verkkosivuston käyttökokemus, mukaan lukien sivujen latautumisnopeus on tärkeää pitää mielessä.

Itse en muuten ymmärrä, miksi esimerkiksi Search Consolessa termi user experience on käännetty "käyttökokemukseksi", kun kuitenkin puhutaan käyttäjäkokemuksesta – siitä, mitä käyttäjä kokee.

No, termistä riippumatta, eteenpäin...

Miksi orgaaninen haku on tärkeä yrityksellesi?

Orgaaninen eli luonnollinen haku on tärkeää yrityksellesi, koska asiakkaasi etsivät vastauksia kysymyksiinsä ja ongelmiinsa Googlesta. Lisäksi suurin osa verkkosivustosi kävijöistä on todennäköisesti peräisin orgaanisesta hausta.

Mieti, miten usein itse etsit tietoa Googlesta, olipa kyseessä sitten ajankohtaiset asiat, terveys, tuotteet ja palvelut, reseptit, matkailu tai viihde, ne ovat kaikki aiheita, joihin saat vastauksen nopeammin googlettamalla kuin kysymällä esimerkiksi ystäviltäsi.

Pointti on, että Google on ensimmäinen paikka, josta useimmat aloittavat ostajan matkansa. Siksi on tärkeää investoida orgaaniseen hakuun, jotta voit varmistaa, että sivustosi sijoittuu tärkeimmillä hakutermeillä ensimmäiselle sivulle.

Piditpä siitä tai et, ihmiset käyttävät hakukoneita jokapäiväisessä elämässään etsiessään tietoa netistä, ja yritysten on alettava investoimaan sijoittuakseen hakukoneiden luonnollisessa haussa.

Mitä eroa on maksullisella ja orgaanisella haulla?

Orgaaninen eli luonnollinen haku vs. maksullinen haku.

Googlen hakutulossivun ensimmäiset tulokset ja sivupalkki on täynnä maksullisia hakutuloksia.

Tärkein ero orgaanisen ja maksullisen haun välillä on se, että maksullinen haku nimensä mukaisesti maksaa, kun taas orgaaninen eli luonnollinen haku ansaitaan tarjoamalla parasta sisältöä käyttäjien tekemillä hakutermeillä.

Esimerkiksi Googlessa maksulliset hakutulokset on merkitty "sponsoroitu"-tekstillä, ja niitä tuputetaan myös hakutulossivun sivupalkissa ja Google Shopping -kuvamainoksissa.

Maksullinen haku on lyhyen aikavälin strategia, koska se loppuu heti, kun lakkaat maksamasta hakukonenäkyvyydestä.

Orgaaninen haku sitä vastoin on pitkän aikavälin strategia hakukonenäkyvyyden kannalta, koska voit jatkuvasti sijoittua hakukoneiden ensimmäiselle sivulle tekemällä sivuille vain pieniä muutoksia.

Se on paljon kustannustehokkaampi lähestymistapa saada sekä liikennettä että tuloksia, koska et joudu joka kerta maksamaan, kun joku napsauttaa mainostasi.

Kuten todettua, käyttäjät klikkaavat mieluummin orgaanisen haun tuloksia, koska he tietävät, että ne tarjoavat todennäköisemmin vastauksen heidän asettamaansa kysymykseen.

Enkä tarkoita, että maksullista hakua tulisi välttää kokonaan, mutta ponnistelu orgaanisen haun ja maksetun haun välillä tulisi olla tasapainossa.

Esimerkiksi jos et sijoitu tietyllä avainsanalla hakutulossivun kärkeen riippumatta siitä, miten paljon olet sen eteen tehnyt työtä, voi olla hyvä tehostaa sivun liikennettä maksetulla haulla samalla optimoiden kyseistä sivua orgaanista hakua varten.

Loppujen lopuksi, jos sijoitut ensimmäiseksi haluamillasi hakutermeillä, et edes tarvitse maksettua hakua.

Lisää juttuja aiheesta

6.9.2023
Sisäiset linkit ja linkitys hakukoneoptimoinnissa
Jukka Peltoperä

Ennen kuin verkkosivusto voi sijoittua hakukoneissa hyville sijoituksille, se tarvitsee linkkejä. Google löytää artikkelisi ja sivusi parhaiten, kun niihin johtaa ulkoisia linkkejä eli paluulinkkejä. Toinen tapa parantaa hakukonelöydettävyyttä on parantaa […]

Lue juttu
28.7.2023
Välilehtien takana oleva sisältö SEO:n kannalta
Jukka Peltoperä

Välilehdet eli tabit on kätevä keino ryhmitellä verkkosivulla olevaa sisältöä muutoin kuin väliotsikoiden alle. Kun välilehden otsikkoa klikkaa, sen takaa avautuu käyttäjälle kokonaan uutta sisältöä. Mutta miten Google suhtautuu välilehtiin? […]

Lue juttu
22.6.2023
Kotisivut yritykselle: 20 asiaa jotka kannattaa huomioida
Jukka Peltoperä

Oletko yrittäjä tai yrityksen edustaja ja mietit, miten luoda tehokkaat ja ammattimaiset kotisivut yrityksellesi? Olet tullut oikeaan paikkaan. Olen web-suunnittelija, joka on auttanut yli 10 vuoden ajan lukuisia asiakkaita luomaan […]

Lue juttu
19.10.2022
404-virhesivut hakukoneoptimoinnin näkökulmasta
Jukka Peltoperä

Yksi yleisimmistä vastaan tulevista HTTP-tilakoodeista on 404 Not Found, mikä tarkoittaa kaikessa yksinkertaisuudessaan sitä, että asiakkaan pyytämää resurssia ei löytynyt, kun sitä pyydettiin palvelimelta. Jos suunnittelet verkkosivuja, ylläpidät verkkokauppaa tai […]

Lue juttu
18.10.2022
Googlen verkkovastaavan ohjeet on nyt Search Essentials
Jukka Peltoperä

Hyvästi Googlen Verkkovastaavan ohjeet. Tervetuloa Google Search Essentials! Google tiedotti viime viikolla julkaisevansa yksinkertaistetun version Verkkovastaan ohjeista ja nimeävänsä sen uudelleen Google Search Essentialsiksi. Uuden ohjeistuksen suomenkieliseksi nimeksi saattaisi englanninkielisen […]

Lue juttu
Jukka Peltoperä
Jukka Peltoperä
FM, tietojenkäsittelytieteet, Oulun yliopisto. Yrittäjä. Yli 20 vuoden kokemus web-suunnittelusta, web-teknologioista, WordPressistä, hakukoneoptimoinnista, sisällöntuotannosta ja digitaalisesta markkinoinnista.