Vuonna 2000 muuan Google-niminen hakukoneyhtiö julkaisi beta-version hakusanamainontaan tarkoitetusta AdWords-työkalusta. Vajaat 20 vuotta myöhemmin Google tienasi noin 105 miljardia euroa mainostuloja, mikä on noin kolmannes koko maailman mainostuloista. Vertailun vuoksi se on noin kaksi kertaa enemmän kuin Suomen valtion budjetti (Talousarvioesitys 2019) ja suurinpiirtein yhtä paljon kuin Suomen valtionvelka.
Nykyisin Google Ads -nimellä kulkeva online-mainontatyökalu on eittämättä yksi vaikuttavimmista 2000-luvun menestystarinoista. Suurin syy lie, että se on yksi kustannustehokkaimista mainontamenetelmistä, joka sopii kaiken kokoisille yrityksille. Sitä hyödyntävät liiketoiminnassaan niin äidin pikku putiikit kuin maailman suurimmat yhtiötkin.
Tehokkaan Google Ads -kampanjan toteuttaminen vaatii aina suunnittelua. Ennen kuin päätät sijoittaa Google-mainontaan euroakaan, on tärkeä ymmärtää sen vahvuudet ja heikkoudet. Parhaimmillaan Google Adsilla saavutetaan nopeasti erittäin kohdennettua yleisöä, jotka ovat jo valmiiksi kiinnostuneita tarjoamistasi tuotteista ja palveluista.
Kerromme tällä sivulla mitä hakukonemarkkinointi, -optimointi ja -mainonta ovat, miten Google Ads toimii ja miten saat siitä enemmän irti.
Hakukonemarkkinointi Googlessa
Hakukonemarkkinointi (myös hakukonemainonta tai hakusanamainonta, engl. Search Engine Marketing, SEM) on internet-markkinoinnin muoto, jossa verkkosivuston näkyvyyttä hakukoneiden hakutulossivulla pyritään parantamaan pääasiassa maksetun hakukonemainonnan mainonnan avulla.
Hakukonemarkkinointiin voi kuulua myös hakukoneoptimointi, jolla pyritään lisäämään verkkosivuston kävijäliikenteen määrää ja laatua.
Hakukonemarkkinointi-termi viittaa kaikkiin hakukoneisiin (Google, Bing, Yahoo! ym.), mutta Googlen ylivertaisen markkina-aseman vuoksi sillä tarkoitetaan käytännössä mainostamista Googlessa.
Hakukoneoptimointi
Hakukoneoptimointi (engl. Search Engine Optimization, SEO) on joukko toimenpiteitä, joiden avulla pyritään lisäämään verkkosivuston kävijämääriä parantamalla sen sijoituksia hakukoneiden hakutuloksissa.
Hakukoneoptimointi koskee siten ilmaisen haun hakutuloksia, joita kutsutaan myös luonnollisiksi tai orgaanisiksi hakutuloksiksi. Hakukoneoptimointi ei koske suoraa liikennettä tai maksettua sijoittelua.
Optimointitoimenpiteitä ovat esimerkiksi HTML-koodin muokkaaminen, sisällön lisääminen ja muokkaaminen, responsiivinen suunnittelu, paluulinkkien hankinta.
Google Ads
Google Ads (aiemmin Google AdWords) on Googlen kehittämä online-mainonnan alusta, jossa mainostajat maksavat lyhyiden mainosten, palveluiden, tuotelistausten, videosisällön ja mobiilisovellusten näyttämisestä Googlen mainosverkostossa.
Google Ads tarjoaa palveluita klikkauskohtaisella (engl. pay-per-click, PPC) -hinnoittelumallilla, jossa mainostaja maksaa julkaisijalle, kun mainosta klikataan. Myös sosiaaliset verkostot, kuten Facebook ja Twitter, ovat ottaneet mainonnassa käyttöön PPC-hinnoittelun.
Muita online-mainonnan hinnoittelumalleja ovat muun muassa näyttökertakohtainen (engl. cost-per-impression, CPI), hinta tuhannesta näyttökerrasta (engl. cost-per-mille, CPM) ja hinta toiminnasta (cost-per-action, CPA).
Google Ads perustuu evästeisiin ja mainostajan määrittelemiin avainsanoihin, joiden perusteella se sijoittaa mainoksia niille sivuille, joiden se uskoo olevan relevantteja.
Tavoitteet
Google Adsissa kampanjalle voidaan asettaa tavoite, joka voi olla joku seuraavista:
- Myynti
- Liidi
- Liikenne verkkosivustolle
- Tuotteen tai brändin harkinta
- Brändin tunnettuvuus ja tavoittavuus
- Sovelluksen mainostaminen
Kampanjatyyppi
Kampanjatyyppi kannattaa valita tavoitteiden mukaan.
- Hakuverkosto – Jos haluat näyttää mainoksia Google.fi:ssä hakutulosten ylä- tai alapuolella sekä Googlen hakukumppaneiden sivustoilla.
- Display-verkosto – Jos haluat näyttää mainoksia myös muilla sivustoilla.
- Shopping – Jos haluat mainostaa yrityksesi tuotteita Googlessa ja muualla netissä.
- Video - Jos haluat näyttää videomainoksia YouTubessa ja Google Display -verkostossa.
Mainostyypit
Google Ads tarjoaa useita erilaisia mainostyyppejä tavoitteiden saavuttamiseen.
- Tekstimainokset koostuvat 3-15 enintään 30 merkin pituisesta otsikosta, kahdesta enintään 90 merkin pituisesta kuvauskentästä ja kahdesta enintään 15 merkin pituisesta URL-osoitteesta. Tekstimainosten ulkonäkö jäljittelee Googlen luonnollisen haun hakutuloksia. Toukokuussa 2016 Google esitteli uudet laajennetut tekstimainokset, jotka sallivat 23 % enemmän tekstiä.
- Shopping-mainoksissa näytetään myytäviä tuotteita.
- Kuvamainokset voivat olla useaa eri kokoa.
- YouTubessa ja muualla display-verkostossa näytettävät ohitettavat ja ei-ohitettavat videomainokset.
Kohdistaminen
Valitse kenet haluat tavoittaa mainoksillasi.
- Sijainti. Voit valita esimerkiksi yrityksen toimialueen (paikkakunta, maakunta, koko Suomi) tai kaikki maat ja alueet. Asetuksilla voidaan myös sulkea alueita pois.
- Kielet. Kieliasetuksilla voit kohdistaa mainoksesi käyttäjän kieliasetusten ja verkkosivustojen kielen perusteella.
- Demografiset tiedot. Esim. perhetilanne, vanhemmuus, siviilisääty, koulutus ja asumismuoto vuokra- tai omistusasujat .
- Ostoaikeissa olevat yleisöt. Kohdistus sen perusteella, mitä he etsivät netistä.
Budjetti ja hinnoittelu
Voit määritellä paljonko haluat käyttää mainostamiseen rahaa päivittäin. Maksat kuukauden aikana enintään summan päiväbudjetti kerrottuna päivien määrällä kuukaudessa.
Voit valita myös haluatko keskittyä määrittämiin tapahtumiin eli konversioihin, konversioon liitettyihin arvoihin vai klikkauksiin. Jos valitset klikkaukset, voit halutessasi valita korkeimman klikkauskohtaisen hintatarjouksen.
Toimiiko Google Ads?
Google on maailmanlaajuisesti käytetyin hakukone ja sillä tehdään yli 3,5 miljardia hakua joka päivä. Se on monille välttämätön resurssi, joka yhdistelee orgaanisen haun tuloksia ja maksettuja mainoksia vastatakseen ihmisten sille esittämiin kysymyksiin.
Suomalaisista 78 % etsii netistä tietoa tuotteista ja palveluista. Se on yhtä yleistä kuin pankkipalveluiden käyttäminen ja verkkolehtien lukeminen.
Googlen omien arvioiden mukaan jokainen Google Adsiin käytetty euro tuo mainostajalle kahdeksan euroa voittoa. Yhtiön omiin arvioihin on syytä suhtautua skeptisesti, mutta mikä arvio on lähellekään oikea, on alusta sijoitetun päöoman tuottoaste (ROI) huikean korkea.
On mahdollista, että myös kilpailijasi käyttävät Google Adsia. Ja ne saattavat tehdä tarjouksia myös sinun yrityksesi nimellä. Jo yli 200 000 yritystä käyttää Google Adsia myynnin edistämiseen.
Siinä vain muutamia syitä kokeilla Google-mainontaa.
Vinkkejä Google Ads -kampanjan suunnitteluun
1. Tutki kohderyhmääsi
On tärkeää ymmärtää omaa kohderyhmää ennen mainostamisen aloittamista.
Tutki millaisilla sivuilla kohderyhmäsi viettää aikaa. Minkälaista kieltä näillä sivuilla käytetään? Mitä sivut sisältävät? Ketkä kilpailijoista näyttäävät pärjäävän hyvin markkinoinnissa ja mitä he tekevät?
Noudata esimerkkiä. Jäljittele. Tee paremmin.
2. Pidä jokaisella kampanjalla oma tavoite
Hakukonemarkkinointia suunniteltaessa on helppo tulla liian kunnianhimoiseksi. Valitse vain yksi tavoite jokaiselle kampanjalle. Tämä parantaa kampanjan ROI:ta.
Älä sisällytä samaan kampanjaan myöskään haku- ja display-verkostoja. Ne ovat keskenään täysin erilaisia mainosympäristöjä.
3. Tee mainokselle oma laskeutumissivu
Yksi suurimmista Google Ads -mainonnan virheistä on ohjata liikenne kotisivujen tai verkkokaupan etusivulle. Se on yleensä rahan tuhlausta.
Käyttäjät etsivät tavallisesti jotain tiettyä tuotetta tai palvelua. Ohjaamalla heidät etusivulle, he joutuvat käyttämään aikaa tiedon etsimiseen.
Luo uusi, erittäin kohdennettu ja responsiivinen laskeutumissivu jokaiselle hakusanalle. Jokainen laskeutumissivu palvelee yhtä tarkoitusta!
4. Tee mainostekstistä erilaisia versioita
Mitä useampi, sitä parempi. Pienikin muutos mainosteksteissä voi tuoda ison muutoksen konversioon.
Vaihtoehtoisten mainosten tekeminen on ilmaista ja näet nopeasti, mikä tai mitkä niistä toimivat parhaiten.
Tee tämä jo alussa ja siitä on hyötyä koko kampanja-ajan.
5. Varmista, että teet voittoa
Suunnitteluvaiheessa kampanjalle asetettiin tavoitteet.
Varmista jo kampanjan aikana, että pääoman tuottoaste (ROI) on positiivinen, jotta mainonta tuottaa enemmän kuin mitä siitä maksetaan.
6. Testaa, testaa ja testaa
Kampanja ei ole koskaan valmis. Tee muutoksia sen aikana, kokeile erilaisia muunnelmia mainostekstiin, avainsanoihin, laskeutumissivuille ja kaikkeen muuhun.
Pienikin parannus tuottoasteeseen voi olla pitkässä juoksussa merkittävä.
Haluatko lisää kävijöitä ja kasvattaa myyntiä?
Meillä on vuosien kokemus ja markkinoiden parhaat työkalut markkinointikampanjan suunnitteluun.
Mitä tarjoamme:
- Avainsanatutkimukset
- Kilpailija-analyysit
- Google-mainonnan suunnittelu
- Kampanjan ylläpito ja optimointi sen aikana
- Tulosten seuranta ja mittaaminen
- Raportointi
Paljonko markkinointi maksaa?
Google Ads -kampanjan hinta koostuu kahdesta tekijästä:
- Mainosbudjetista
- Työn määrästä
Suunnittelemme pohjatyön perusteella yrityksellesi Google Ads -kampanjan hintaan 590 € + alv.
Peruspakettiin sisältyy kevyt avainsanatutkimus, kolmen erillisen tekstimainoksen suunnittelu ja loppuraportti. Voit itse valita kampanjan mainosbudjetin ja aikavälin.
Lisäpalveluna tarjoamme laajemmat avainsanatutkimukset, kilpailija-analyysit, vaihtoehtoisten mainosten suunnittelun, kohderyhmäkokeilut, A/B split testaukset sekä kampanjan hintarjousten optimoinnin kampanjan aikana hintaan 62 euroa/tunti + alv. Pyydä tarjous!