Ennen kuin verkkosivusto voi sijoittua hakukoneissa hyville sijoituksille, se tarvitsee linkkejä. Google löytää artikkelisi ja sivusi parhaiten, kun niihin johtaa ulkoisia linkkejä eli paluulinkkejä. Toinen tapa parantaa hakukonelöydettävyyttä on parantaa sivuston sisäistä linkitystä. Se kertoo hakuroboteille, mitkä sisällöt liittyvät toisiinsa sekä antaa paremman käsityksen verkkosivuston hierarkisesta rakenteesta.
Tässä blogijutussa kerromme, mitä sisäiset linkit ovat, miksi ne ovat tärkeitä ja miten voit kehittää oman verkkosivuston sisäistä linkitystä.
Mitä sisäiset linkit ovat?
Sisäinen linkki (engl. internal link) on mikä tahansa hyperlinkki verkkosivustosi sivulta verkkosivustosi toiselle sivulle. Käyttäjät ja hakukonerobotit käyttävät niitä navigoidakseen verkkosivustollasi ja löytääkseen niiltä muuta sisältöä. Jos sivulle ei johda yhtään linkkiä, käyttäjät ja hakukoneet eivät välttämättä löydä sitä.
On olemassa monentyyppisiä sisäisiä linkkejä:
Navigationaaliset linkit
Navigationaaliset linkit eli navigointilinkit ovat verkkosivuston tärkeimmät sisäiset linkit, koska ne ovat pysyvästi päävalikossasi. Ne muodostavat myös sivustosi pääasiallisen navigaatiorakenteen.
Navigointilinkit sijaitsevat päävalikossa usein ylätunnisteessa eli headerissa, sivupalkissa tai ns. hampurilaisvalikon takana. Ne voivat kattaa esimerkiksi ylimmän tason sivut tai tuotekategoriat, tai sivuston tärkeimmät sisältökategoriat.
Footer-linkit
Alatunnisteen linkit eli footer-linkit ovat myös eräänlaisia navigointilinkkejä. Ne näkyvät sivustosi jokaisella sivulla, mutta sen alareunassa yläreunan sijasta.
Footer-linkkien tulee osoittaa sellaisille sivuille, joilla käyttäjä saattaa haluta vierailla. Alatunnistelinkit voivat sisältää esimerkiksi linkin etusivulle, yhteystietoihin, usein kysyttyihin kysymyksiin ja vastaaville sivuille.
Sivupalkin linkit
Sivupalkin linkit ovat yksi linkkityyppi, joita osa verkkosivustoista käyttää ohjaamaan käyttäjiä aiheeseen liittyvään sisältöön.
Esimerkiksi monet uutissivustot ja blogit sisältävät sivupalkkilinkkejä, jotka kannustavat käyttäjiä siirtymään saman sivuston aiheeseen liittyviin sisältöihin.
Kontekstuaaliset linkit
Kontekstuaaliset linkit eli asiayhteyteen liittyvät, itse tekstissä olevat linkit sijoitetaan sivun pääsisältöön.
Sen sijaan, että kontekstuaaliset linkit ohjattaisiin navigaationaalisiin sisältöihin, nämä linkit pyrkivät ohjaamaan käyttäjät suoraan asiayhteyteen liittyviin muihin sisältöihin.
Koska sisäiset kontekstuaaliset linkit liittyvät kaikkiin linkkeihin – myös paluulinkkeihin – se voidaan tehdä esimerkiksi näin:
Lue myös: Mikä on paluulinkki?
Kontekstuaaliset linkit auttavat Googlea ymmärtämään, miten verkkosivuston sivut liittyvät toisiinsa.
Miksi sisäiset linkit ovat tärkeitä?
Sisäinen linkitys on olennainen tekijä Googlelle ja muille hakukoneille. Miksi?
Googlen hakurobotit seuraavat linkkejä löytääkseen sisältöä verkkosivustoilta ja antaakseen niille sijoituksen hakutuloksissa.
Jos artikkeli tai sivu saa paljon linkkejä, tämä on merkki Googlelle, että se on tärkeä tai arvokas sisältö.
Mitä moni ei ymmärrä, tämä koskee sekä ulkoisia että sisäisiä linkkejä.
Mikäli et aktiivisesti yritä hankkia ulkoisia linkkejä (paluulinkkejä) eli tee niin sanottua "linkkien rakentamista", sisäinen linkitys on jotain, minkä voit silti hallita.
Sisältöjen välinen yhteys
Google indeksoi verkkosivustoja seuraamalla sisäisiä ja ulkoisia linkkejä. Kun hakurobotti saapuu sivustolle, se renderöi sen ja seuraa sivulla olevia linkkejä.
Linkkejä seuraamalla se selvittää eri sivujen, artikkelien ja muiden sisältöjen välisiä suhteita. Esimerkiksi tässä viestissä on linkkejä sivuille, kuten "hakukoneoptimointi", "oppaat" ja "WordPress", koska sisäiset linkit liittyvät olennaisesti näihin aiheisiin.
Verkkosivuston rakenne
Kun käytät sisäistä linkitystä strategisesti, annat hakukoneille signaalin, että sivu A liittyy sivuun B. Tämä auttaa hakukoneita ymmärtämään sivujesi kontekstin ja sen, miten ne liittyvät toisiinsa.
Auta hakukoneita löytämään paremmin sisältösi
Kun verkkosivusto kasvaa, orposisällöstä voi muodostua ongelma. Orposisällöksi kutsutaan sisältöjä, joihin ei johda yhtään sisäistä tai ulkoista linkkiä. Tämä voi johtaa siihen, ettei Google indeksoi niitä, toisin sanoen ne eivät löydy Googlesta millään hakusanoilla. Kuten Google toteaa ohjeissaan: "Jotkut sivut tunnetaan, koska Google on käynyt niillä. Muut sivut löytyvät, kun Google seuraa linkkiä tunnetulta sivulta uudelle sivulle.
Välittää auktoriteettia
Sen lisäksi, että Google ymmärtää sisältöjen välisen suhteen, se määrittelee arvon kullekin sivulle.
Verkkosivustolla usein etusivulla on merkittävin arvo, koska sille johtaa eniten linkkejä. Jos ja kun etusivulta on linkkejä muihin verkkosivuston osiin, arvo jaetaan näiden linkkien kesken ja niin edelleen.Google löytää uusimmat sisältösi nopeammin, mikäli niihin linkitetään etusivulta.
Helpota navigointia
Sisäinen linkitys parantaa myös sivustosi käyttäjäkokemusta (engl. User Experience, UX) auttamalla käyttäjiä löytämään aiheeseen liittyvää sisältöä.
Parhaat sisäisen linkityksen käytännöt
Sisäiset linkit ovat hyödyllisiä sivuston arkkitehtuurin luomisessa ja linkkien "arvon" levittämisessä. Jos haluan esimerkiksi tästä blogijutusta antaa lisäarvoa sille, että suunnittelen WordPress-kotisivuja yrityksille, voin tehdä niin, koska aiheet liittyvät toisiinsa.
Ne helpottavat käyttäjien liikkumista sivustolla parantaen käyttäjäkokemusta sekä auttavat löytämään lisätietoa aiheesta. Sisäiset linkit auttavat hakukoneita ymmärtämään WordPress-kotisivujen rakennetta ja löytämään tärkeimmät sivut.
Yksittäisellä sivuilla hakukoneiden tulee nähdä sisältöä voidakseen lisätä ne indekseihinsä. Niillä tulee olla myös pääsy linkkirakenteeseen, jonka avulla hakurobotit selaavat verkkosivustoa.
Sadattuhannet sivustot tekevät sen virheen, että ne piilottavat sisällön ilman sisäisiä linkkejä Googlelta, jolloin ne eivät tule löytymään hakutuloksista, ainakaan korkeilta sijoituksilta.
Optimaalisessa tilanteessa verkkosivuston rakenne näyttää pyramidilta, jossa ylimpänä oleva sivu on etusivusi ja sen alla olevat sivut muita tärkeimpiä sisältöjäsi.
Etusivulta lähtevät linkit ovat tärkeimpiä linkkejäsi, niiltä lähtevät linkit toiseksi tärkempiä ja niin edelleen.
Parhaat käytännöt sisäisten linkkien rakentamisessa:
- Luo nykyisille sivuille asiaankuuluvia kontekstuaalisia linkkejä muille, samaa aihealuetta käsitteleville sivuille.
- Luo uusia sivuja mukaansatempaavalla sisällöllä ja linkitä ne sivuille, joiden toivot sijoittuvan paremmin hakukoneissa.
- Luo sisäisiä linkkejä myös uusille sivuille muilta sen aiheisiin liittyviltä sivuilta.
- Hakurobotit eivät etsi tai huomioi sisäisiä linkkejä esimerkiksi lähetyksen edellyttämistä lomakkeiden takaa, sivuston sisäisestä hausta, JavaScript-koodeista, Flash-elementeistä, Java-appleteista ja vastaavista.
- Hakukoneet eivät anna painoarvoa linkeille, jotka osoittavat meta robots -tägin tai robots.txt-tiedoston estämiltä sivuilta.
Usein kysyttyjä kysymyksiä
Mitä eroa on sisäisillä ja ulkoisilla linkeillä?
Sisäinen linkki on linkki, joka johtaa verkkosivuston yhdeltä sivulta saman sivuston toiselle sivulle, kun taas ulkoinen linkki on linkki, joka johtaa verkkosivuston sivulta jollekin toiselle sivustolle.
Sisäiset linkit ovat, kun linkität omilla sivuillesi, kun taas ulkoiset linkit osoittavat muiden verkkotunnusten sivuille.
Miksi sisäiset linkit ovat tärkeitä?
Sisäiset linkit ovat tärkeitä, koska ne auttavat hakukoneita ymmärtämään ja luokittelemaan verkkosivustoasi paremmin.
Tarjoamalla hakukoneille sisäisiä linkkejä kuvaavilla ankkuriteksteillä, voit ilmoittaa sille, mitkä sivustosi sivut ovat tärkeitä ja mistä niillä on kyse.
Sisäiset linkit parantavat myös käyttäjäkokemusta ja sivustolla vietettyä aikaa.
Kuinka monta sisäistä linkkiä on liikaa?
Google on ilmoittanut, että se voi indeksoida 100 linkkiä sivua kohden. Käytännössä määrä ei korvaa laatua, eikä liialliset linkit ole muutenkaan hyvä käyttäjäkokemukselle.