Sivustokartta (engl. sitemap, useimmiten sitemap.xml) on yksi teknisen hakukoneoptimoinnin elementeistä, joka voi alkuun vaikuttaa monimutkaiselta.
Tässä jutussa kerron lyhyesti, mikä sitemap.xml on, miksi se on tärkeä ja miten voit luoda oman sivustokarttasi.
Mikä sitemap.xml on?
Sivustokartta eli sitemap on XML-tiedosto, joka sisältää listan kaikista verkkosivustosi sivuista.
Se toimii eräänlaisena hakemistona, joka kertoo hakukoneille, kuten Googlelle, mitä sivuja sivustollasi on ja miten ne on järjestetty.
Sivustokartta sisältää:
- Kaikki verkkosivustosi URL-osoitteet
- Päivämäärä, jolloin kyseistä sivua on viimeksi päivitetty
- Prioriteetti eli miten usein kyseistä sivua tyypillisesti päivitetään (Google ei huomioi)
Miksi sivustokartta on tärkeä?
Sivustokartta on olennainen osa hakukoneoptimointia (SEO). Se auttaa hakukoneita ymmärtämään sivustosi rakenteen ja indeksoimaan sen tehokkaammin.
Vaikka sivustokartta on suunnattu hakukoneille, se voi välillisesti auttaa myös sivuston omistajia parantamaan käyttäjäkokemusta, koska se auttaa heitä ymmärtämään sivuston rakennetta paremmin.
Miten luoda sitemap.xml?
Yrityksen WordPres-sivustolla, sisältösivustolla tai blogissa, on helpointa luoda sitemap.xml-sivustokartta hakukoneoptimointilisäosalla, kuten Rank Math SEO tai Yoast SEO.
Sivustokartan luontityökalu löytyy useimmista optimointilisäosista, ja osassa se on jopa automaattisesti päällä.
Kun olet luonut sivustokartan, tarkista sen osoite ja lisää sivustokartta Google Search Consoleen (Indeksointi > Sivustokartat > Lisää uusi sivustokartta).
Sivustokartat ja parhaat käytännöt
Sivustokarttojen parhaat käytännöt määritellään sivustokarttojen protokollassa. Eniten huomiotta jääneet parhaat käytännöt liittyvät sivustokartan kokorajoituksiin, sivustokartan sijaintiin ja sivustokarttoihin sisältyviin URL-osoitteisiin.
- Sivustokartan koko: Kaikki formaatit rajoittavat sivustokartan koon pakkaamattomana 50 megatavuun tai enintään 50 000 URL-osoitteeseen. Jos sivustollasi on suurempi tiedosto tai useampia URL-osoitteita, sinun on jaettava sivustokarttasi useampiin tiedostoihin. Voit lisätä Search Consoleen useita sivustokarttoja ja sivustokarttahakemistoja.
- Sivustokartan koodaus ja sijainti: Sivustokarttatiedoston on oltava UTF-8-standardin mukainen. Voit isännöidä sivustokarttaa missä tahansa sivustollasi, mutta se vaikuttaa vain sijainnin alahakemistoihin. Tästä syystä sivustokartta kannattaa lisätä verkkosivuston juurihakemistoon (esim. /public_html/).
- Viitattujen URL-osoitteiden ominaisuudet: Käytä sivustokartoissa toimivia, absoluuttisia URL-osoitteita. Jos sivustosi on esimerkki.fi, älä määrittele URL-osoitteita suhteellisesti, esimerkiksi /etusivu.html, vaan käytä absoluuttisia osoitteita: https://www.esimerkki.fi/etusivu.html.
XML-sivustokartta on monipuolisin
Tuetuista muodoista XML-sivustokartta on monipuolisin. Sen avulla voit tarjota myös lisätietoa kuvistasi, videoistasi ja uutissisällöistäsi sekä sivustosi lokalisoiduista versioista.
Google ei huomioi <priority>- ja <changefreq>-arvoja. Google käyttää <lastmod>-arvoa, mikäli se on johdonmukaisesti todennettavissa, eli vastaa viimeistä muokkauspäivämäärää.