Taustamusiikkia kotisivuille

Taustamusiikkia kotisivuille – Ei mielellään

Jukka Peltoperä
Jukka Peltoperä
Julkaistu:  27.9.2012. Päivitetty:  22.3.2022.

Annan asiakkaiden usein osallistua sivujen suunnitteluun pyytämällä heiltä prosessin ajan kommentteja niiden ulkoasusta, rakenteesta ja sisällöstä. Lisäksi kysyn tuleeko heillä mieleen mitään sellaista mitä sivuilta mahdollisesti puuttuu – yllättävän usein asiakas haluaisi lisätä sivuille automaattisesti käynnistyvää taustamusiikkia.

Kerron tässä 7 erinomaista syytä miksi sivuille ei kannata laittaa taustamusiikkia.

1. Kotisivuilla on tarkoitus

Olipa kyseessä sitten yrityksen, yhteisön tai yksityishenkilön kotisivut, niillä on joku tarkoitus. Tarkoitus on usein viestinnällinen; kertoa tarjonnasta, jakaa tietoa tai myydä.

Ellet sattumalta myy juuri musiikkia, sen kuuntelu ei ole koskaan kotisivujen tarkoitus eli se perimmäinen syy miksi käyttäjät tulevat sivuillesi.

2. Luotettavuus

Kotisivuilla soiva taustamusiikki antaa epäammattimaisen vaikutelman ja sivujen luotettavuus kärsii. Ok, taustamusiikki oli coolia 90-luvun puolivälissä, mutta osaatko nimetä tänä päivänä luotettavia sivustoja, jotka soittavat automaattista taustamusiikkia?

Mitä jos YLE:n, BBC:n tai Googlen kotisivujen taustalla soisi Hurriganes?

3. Käyttäjän kontrolli

Internet perustuu käyttäjien vapauteen surffata netissä haluamallaan tavalla. Jos sivuilla alkaa sinne tultaessa soimaan taustamusiikki, hän poistuu sivustolta todennäköisemmin kuin jää tutustumaan sen sisältöön.

Musiikkisoitinten toteutukset ovat usein myös huonoja. Soitto keskeytyy tai alkaa alusta, kun kävijä klikkaa seuraavalle sivulle. Älä tuputa mitään mitä kävijä ei odota.

4. Erilainen musiikkimaku

Meillä kaikilla on erilainen musiikkimaku ja hyvin monet kuuntelevat surffatessaan musiikkia omista lähteistään. Älä ota riskiä, että sinun mielestäsi maailman kaunein kappale ei välttämättä tee samaa vaikutusta kaikkiin.

5. Julkiset tietokoneet

Googletat kirjaston tai koulun koneella jotain ja klikkaat pahaa aavistamatta sivustolle, jota et tunne ennalta. Päätteen edellinen käyttäjä on kuunnellut volyymit kaakossa korvanapeista musiikkia, mutta kotisivujen taustamusiikki pärähtääkin nyt soimaan kaiuttimista. Tulit juuri "rickrollatuksi".

6. Tekijänoikeudet

Suurin osa kaikista musiikista on teoksia, joita suojaa tekijänoikeuslaki. Kappaleen esitysoikeudet voivat tulla kalliiksi, varsinkin jos olet esittänyt ja jakanut kappaletta kotisivuillasi luvattomasti. Saatavilla on toki myös ilmaista musiikkia.

7. Kaistan käyttö

Musiikkikappaleet ovat tiedostokooltaan huomattavasti suurempia kuin kuvat. Ne hidastavat sivujen käyttöä ja kuluttavat myös heidän kaistaa, jotka eivät halua kuunnella musiikkia.

Lisää juttuja aiheesta

6.9.2023
Sisäiset linkit ja linkitys hakukoneoptimoinnissa
Jukka Peltoperä

Ennen kuin verkkosivusto voi sijoittua hakukoneissa hyville sijoituksille, se tarvitsee linkkejä. Google löytää artikkelisi ja sivusi parhaiten, kun niihin johtaa ulkoisia linkkejä eli paluulinkkejä. Toinen tapa parantaa hakukonelöydettävyyttä on parantaa […]

Lue juttu
10.8.2023
WordPress-kotisivut yritykselle: Lyhyt opas aiheeseen
Jukka Peltoperä

WordPress on suosittu ja monipuolinen verkkosivustoalusta, joka tarjoaa tehokkaan työkalun yrityksesi kotisivujen luomiseen ja hallintaan. Kotisivut ovat nykypäivänä tärkeä osa yrityksen online-läsnäoloa. Ne toimivat digitaalisena käyntikorttina, jonka kautta mahdolliset asiakkaat […]

Lue juttu
7.8.2023
Sivuvälimuisti ja palvelimen vastausaika
Jukka Peltoperä

Saitko WordPressin sivuston eheys -sivulla seuraavan ilmoituksen: "Sivuvälimuisti löydettiin, mutta palvelimen vastausaika on silti hidas."? Englanniksi sama ilmoitus kuuluu näin: "Page cache is detected but the server response time is […]

Lue juttu
4.8.2023
Sivustolla on ollut kriittinen virhe – ja sen korjaaminen
Jukka Peltoperä

Onko WordPress-sivustollasi kriittinen virhe tai saitko sähköpostilla ilmoituksen sellaisesta ? Ei hätää. Vaikka "kriittinen virhe" kuullostaa kohtalokkaalta ja perustavanlaatuiselta, sen saa aina korjattua. WordPress saattaa joskus näyttää virheilmoituksen: "Sivustolla on […]

Lue juttu
23.7.2023
Miten palauttaa kadonneet WordPress-tunnukset?
Jukka Peltoperä

Onko siitä jo jonkin aikaa, kun olet viimeksi kirjautunut WordPress-sivustollesi? Ehkä olet unohtanut salasanan, sähköpostiosoitteesi on vaihtunut tai olet syöttänyt käyttäjätunnuksen väärin? Ehkä olet tallentanut salasanasi käyttämääsi selaimeen ja hankkinut […]

Lue juttu
Jukka Peltoperä
Jukka Peltoperä
FM, tietojenkäsittelytieteet, Oulun yliopisto. Yrittäjä. Yli 20 vuoden kokemus web-suunnittelusta, web-teknologioista, WordPressistä, hakukoneoptimoinnista, sisällöntuotannosta ja digitaalisesta markkinoinnista.