Annan asiakkaiden usein osallistua sivujen suunnitteluun pyytämällä heiltä prosessin ajan kommentteja niiden ulkoasusta, rakenteesta ja sisällöstä. Lisäksi kysyn tuleeko heillä mieleen mitään sellaista mitä sivuilta mahdollisesti puuttuu – yllättävän usein asiakas haluaisi lisätä sivuille automaattisesti käynnistyvää taustamusiikkia.

Kerron tässä 7 erinomaista syytä miksi sivuille ei kannata laittaa taustamusiikkia.

1. Kotisivuilla on tarkoitus

Olipa kyseessä sitten yrityksen, yhteisön tai yksityishenkilön kotisivut, niillä on joku tarkoitus. Tarkoitus on usein viestinnällinen; kertoa tarjonnasta, jakaa tietoa tai myydä.

Ellet sattumalta myy juuri musiikkia, sen kuuntelu ei ole koskaan kotisivujen tarkoitus eli se perimmäinen syy miksi käyttäjät tulevat sivuillesi.

2. Luotettavuus

Kotisivuilla soiva taustamusiikki antaa epäammattimaisen vaikutelman ja sivujen luotettavuus kärsii. Ok, taustamusiikki oli coolia 90-luvun puolivälissä, mutta osaatko nimetä tänä päivänä luotettavia sivustoja, jotka soittavat automaattista taustamusiikkia?

Mitä jos YLE:n, BBC:n tai Googlen kotisivujen taustalla soisi Hurriganes?

3. Käyttäjän kontrolli

Internet perustuu käyttäjien vapauteen surffata netissä haluamallaan tavalla. Jos sivuilla alkaa sinne tultaessa soimaan taustamusiikki, hän poistuu sivustolta todennäköisemmin kuin jää tutustumaan sen sisältöön.

Musiikkisoitinten toteutukset ovat usein myös huonoja. Soitto keskeytyy tai alkaa alusta, kun kävijä klikkaa seuraavalle sivulle. Älä tuputa mitään mitä kävijä ei odota.

4. Erilainen musiikkimaku

Meillä kaikilla on erilainen musiikkimaku ja hyvin monet kuuntelevat surffatessaan musiikkia omista lähteistään. Älä ota riskiä, että sinun mielestäsi maailman kaunein kappale ei välttämättä tee samaa vaikutusta kaikkiin.

5. Julkiset tietokoneet

Googletat kirjaston tai koulun koneella jotain ja klikkaat pahaa aavistamatta sivustolle, jota et tunne ennalta. Päätteen edellinen käyttäjä on kuunnellut volyymit kaakossa korvanapeista musiikkia, mutta kotisivujen taustamusiikki pärähtääkin nyt soimaan kaiuttimista. Tulit juuri “rickrollatuksi“.

6. Tekijänoikeudet

Suurin osa kaikista musiikista on teoksia, joita suojaa tekijänoikeuslaki. Kappaleen esitysoikeudet voivat tulla kalliiksi, varsinkin jos olet esittänyt ja jakanut kappaletta kotisivuillasi luvattomasti. Saatavilla on toki myös ilmaista musiikkia.

7. Kaistan käyttö

Musiikkikappaleet ovat tiedostokooltaan huomattavasti suurempia kuin kuvat. Ne hidastavat sivujen käyttöä ja kuluttavat myös heidän kaistaa, jotka eivät halua kuunnella musiikkia.