Taustamusiikkia kotisivuille – Ei mielellään

Jukka Peltoperä
Jukka Peltoperä
Julkaistu:  27.9.2012. Päivitetty:  22.3.2022.

Annan asiakkaiden usein osallistua sivujen suunnitteluun pyytämällä heiltä prosessin ajan kommentteja niiden ulkoasusta, rakenteesta ja sisällöstä. Lisäksi kysyn tuleeko heillä mieleen mitään sellaista mitä sivuilta mahdollisesti puuttuu – yllättävän usein asiakas haluaisi lisätä sivuille automaattisesti käynnistyvää taustamusiikkia.

Kerron tässä 7 erinomaista syytä miksi sivuille ei kannata laittaa taustamusiikkia.

1. Kotisivuilla on tarkoitus

Olipa kyseessä sitten yrityksen, yhteisön tai yksityishenkilön kotisivut, niillä on joku tarkoitus. Tarkoitus on usein viestinnällinen; kertoa tarjonnasta, jakaa tietoa tai myydä.

Ellet sattumalta myy juuri musiikkia, sen kuuntelu ei ole koskaan kotisivujen tarkoitus eli se perimmäinen syy miksi käyttäjät tulevat sivuillesi.

2. Luotettavuus

Kotisivuilla soiva taustamusiikki antaa epäammattimaisen vaikutelman ja sivujen luotettavuus kärsii. Ok, taustamusiikki oli coolia 90-luvun puolivälissä, mutta osaatko nimetä tänä päivänä luotettavia sivustoja, jotka soittavat automaattista taustamusiikkia?

Mitä jos YLE:n, BBC:n tai Googlen kotisivujen taustalla soisi Hurriganes?

3. Käyttäjän kontrolli

Internet perustuu käyttäjien vapauteen surffata netissä haluamallaan tavalla. Jos sivuilla alkaa sinne tultaessa soimaan taustamusiikki, hän poistuu sivustolta todennäköisemmin kuin jää tutustumaan sen sisältöön.

Musiikkisoitinten toteutukset ovat usein myös huonoja. Soitto keskeytyy tai alkaa alusta, kun kävijä klikkaa seuraavalle sivulle. Älä tuputa mitään mitä kävijä ei odota.

4. Erilainen musiikkimaku

Meillä kaikilla on erilainen musiikkimaku ja hyvin monet kuuntelevat surffatessaan musiikkia omista lähteistään. Älä ota riskiä, että sinun mielestäsi maailman kaunein kappale ei välttämättä tee samaa vaikutusta kaikkiin.

5. Julkiset tietokoneet

Googletat kirjaston tai koulun koneella jotain ja klikkaat pahaa aavistamatta sivustolle, jota et tunne ennalta. Päätteen edellinen käyttäjä on kuunnellut volyymit kaakossa korvanapeista musiikkia, mutta kotisivujen taustamusiikki pärähtääkin nyt soimaan kaiuttimista. Tulit juuri "rickrollatuksi".

6. Tekijänoikeudet

Suurin osa kaikista musiikista on teoksia, joita suojaa tekijänoikeuslaki. Kappaleen esitysoikeudet voivat tulla kalliiksi, varsinkin jos olet esittänyt ja jakanut kappaletta kotisivuillasi luvattomasti. Saatavilla on toki myös ilmaista musiikkia.

7. Kaistan käyttö

Musiikkikappaleet ovat tiedostokooltaan huomattavasti suurempia kuin kuvat. Ne hidastavat sivujen käyttöä ja kuluttavat myös heidän kaistaa, jotka eivät halua kuunnella musiikkia.

Lisää juttuja aiheesta

10.5.2022
Mikä on halvin webhotelli?
Jukka Peltoperä

Web-suunnittelijana sanon aina, että hyvä hosting ei ole paikka säästää silloin, kun yritys aikoo tosissaan löytyä netistä ja tehdä siellä verkkoliiketoimintaa. Vaikka pysyn sanojeni takana, myönnän, että joillakin on joskus […]

Lue juttu
8.4.2022
Näin piilotat PHP-varoitukset ja -ilmoitukset WordPressissä
Jukka Peltoperä

PHP-varoitukset ja -ilmoitukset tarjoavat hyödyllistä tietoa kehittäjille, mutta tavallisten kävijöiden ei ole hyvä nähdä niitä. PHP-varoituksia ja -ilmoituksia voi ilmaantua näkyviin sivuillasi esimerkiksi silloin, kun muutat käytössä olevan PHP-version tai […]

Lue juttu
21.2.2022
WordPress ja puuttuva "Ota automaattiset päivitykset käyttöön" -linkki
Jukka Peltoperä

WordPress-sivustoja ylläpitäneet tietävät, että julkaisujärjestelmä osaa päivittää itse itsensä, kun siihen ilmestyy uusi tietoturvapäivitys. WordPress osaa myös tarkistaa säännöllisesti, onko asennettuihin ulkoasuteemoihin ja lisäosiin tullut uusia päivityksiä ja ilmoittaa niistä […]

Lue juttu
27.1.2022
WordPress ja "Toinen päivitys on jo käynnissä" -ongelma
Jukka Peltoperä

Kuten varmasti tiedät, WordPress-julkaisujärjestelmään, lisäosiin ja ulkoasuteemoihin tulee jatkuvasti uusia päivityksiä, jotka tuovat niihin uusia ominaisuuksia ja parannuksia sekä korjaavat löydettyjä bugeja ja haavoittuvuuksia. Vaikka WordPressin ja lisäosat voi asettaa […]

Lue juttu
8.12.2021
Title-tagi ja parhaat käytännöt
Jukka Peltoperä

Hyvän otsikon kirjoittaminen olennainen taito jokaiselle, joka tekee hakukoneoptimointia. Miksikö? Koska se on ensimmäinen asia, jonka käyttäjät näkevät hakutuloksissa ja yksi tärkeistä tekijöistä, joita Google käyttää arvioidessaan sivun aihetta. Mikä […]

Lue juttu
Jukka Peltoperä
Jukka Peltoperä
FM, tietojenkäsittelytieteet, Oulun yliopisto. Yrittäjä. Yli 20 vuoden kokemus web-suunnittelusta, web-teknologioista, WordPressistä, hakukoneoptimoinnista, sisällöntuotannosta ja digitaalisesta markkinoinnista.