Taustamusiikkia kotisivuille

Taustamusiikkia kotisivuille – Ei mielellään

Jukka Peltoperä
Jukka Peltoperä
Julkaistu:  27.9.2012. Päivitetty:  22.3.2022.

Annan asiakkaiden usein osallistua sivujen suunnitteluun pyytämällä heiltä prosessin ajan kommentteja niiden ulkoasusta, rakenteesta ja sisällöstä. Lisäksi kysyn tuleeko heillä mieleen mitään sellaista mitä sivuilta mahdollisesti puuttuu – yllättävän usein asiakas haluaisi lisätä sivuille automaattisesti käynnistyvää taustamusiikkia.

Kerron tässä 7 erinomaista syytä miksi sivuille ei kannata laittaa taustamusiikkia.

1. Kotisivuilla on tarkoitus

Olipa kyseessä sitten yrityksen, yhteisön tai yksityishenkilön kotisivut, niillä on joku tarkoitus. Tarkoitus on usein viestinnällinen; kertoa tarjonnasta, jakaa tietoa tai myydä.

Ellet sattumalta myy juuri musiikkia, sen kuuntelu ei ole koskaan kotisivujen tarkoitus eli se perimmäinen syy miksi käyttäjät tulevat sivuillesi.

2. Luotettavuus

Kotisivuilla soiva taustamusiikki antaa epäammattimaisen vaikutelman ja sivujen luotettavuus kärsii. Ok, taustamusiikki oli coolia 90-luvun puolivälissä, mutta osaatko nimetä tänä päivänä luotettavia sivustoja, jotka soittavat automaattista taustamusiikkia?

Mitä jos YLE:n, BBC:n tai Googlen kotisivujen taustalla soisi Hurriganes?

3. Käyttäjän kontrolli

Internet perustuu käyttäjien vapauteen surffata netissä haluamallaan tavalla. Jos sivuilla alkaa sinne tultaessa soimaan taustamusiikki, hän poistuu sivustolta todennäköisemmin kuin jää tutustumaan sen sisältöön.

Musiikkisoitinten toteutukset ovat usein myös huonoja. Soitto keskeytyy tai alkaa alusta, kun kävijä klikkaa seuraavalle sivulle. Älä tuputa mitään mitä kävijä ei odota.

4. Erilainen musiikkimaku

Meillä kaikilla on erilainen musiikkimaku ja hyvin monet kuuntelevat surffatessaan musiikkia omista lähteistään. Älä ota riskiä, että sinun mielestäsi maailman kaunein kappale ei välttämättä tee samaa vaikutusta kaikkiin.

5. Julkiset tietokoneet

Googletat kirjaston tai koulun koneella jotain ja klikkaat pahaa aavistamatta sivustolle, jota et tunne ennalta. Päätteen edellinen käyttäjä on kuunnellut volyymit kaakossa korvanapeista musiikkia, mutta kotisivujen taustamusiikki pärähtääkin nyt soimaan kaiuttimista. Tulit juuri "rickrollatuksi".

6. Tekijänoikeudet

Suurin osa kaikista musiikista on teoksia, joita suojaa tekijänoikeuslaki. Kappaleen esitysoikeudet voivat tulla kalliiksi, varsinkin jos olet esittänyt ja jakanut kappaletta kotisivuillasi luvattomasti. Saatavilla on toki myös ilmaista musiikkia.

7. Kaistan käyttö

Musiikkikappaleet ovat tiedostokooltaan huomattavasti suurempia kuin kuvat. Ne hidastavat sivujen käyttöä ja kuluttavat myös heidän kaistaa, jotka eivät halua kuunnella musiikkia.

Lisää juttuja aiheesta

19.10.2022
404-virhesivut hakukoneoptimoinnin näkökulmasta
Jukka Peltoperä

Yksi yleisimmistä vastaan tulevista HTTP-tilakoodeista on 404 Not Found, mikä tarkoittaa kaikessa yksinkertaisuudessaan sitä, että asiakkaan pyytämää resurssia ei löytynyt, kun sitä pyydettiin palvelimelta. Jos suunnittelet verkkosivuja, ylläpidät verkkokauppaa tai […]

Lue juttu
18.10.2022
Googlen verkkovastaavan ohjeet on nyt Search Essentials
Jukka Peltoperä

Hyvästi Googlen Verkkovastaavan ohjeet. Tervetuloa Google Search Essentials! Google tiedotti viime viikolla julkaisevansa yksinkertaistetun version Verkkovastaan ohjeista ja nimeävänsä sen uudelleen Google Search Essentialsiksi. Uuden ohjeistuksen suomenkieliseksi nimeksi saattaisi englanninkielisen […]

Lue juttu
12.10.2022
Wordfence-URL:t Google Search Consolessa
Jukka Peltoperä

Wordfence on näppärä tietoturvalisäosa WordPressille, jolla saat lisättyä WP-sivustollesi applikaatiotason palomuurin muun muassa brute force -hyökkäyksien torjumiseksi sekä sivuston skannaamiseen tunnettujen tietoturva-aukkojen, haittaohjelmien, takaovien, roskapostin ja injektioiden varalta. Olen käyttänyt […]

Lue juttu
7.10.2022
Näin poistat syötteet käytöstä WordPressissä
Jukka Peltoperä

Haluatko poistaa RSS-syötteet käytöstä WordPress-sivustollasi? RSS-syötteet ovat hyvä tapa mahdollistaa blogin seuraaminen ja uusien blogijuttujen tilaaminen erilliseen RSS-lukijaan sekä blogin lisääminen erilaisiin aggregaatti- (engl. aggregator) eli kerääjä-, kooste- tai kokoomapalveluihin, […]

Lue juttu
10.5.2022
Mikä on halvin webhotelli?
Jukka Peltoperä

Web-suunnittelijana sanon aina, että hyvä hosting ei ole paikka säästää silloin, kun yritys aikoo tosissaan löytyä netistä ja tehdä siellä verkkoliiketoimintaa. Vaikka pysyn sanojeni takana, myönnän, että joillakin on joskus […]

Lue juttu
Jukka Peltoperä
Jukka Peltoperä
FM, tietojenkäsittelytieteet, Oulun yliopisto. Yrittäjä. Yli 20 vuoden kokemus web-suunnittelusta, web-teknologioista, WordPressistä, hakukoneoptimoinnista, sisällöntuotannosta ja digitaalisesta markkinoinnista.