Välilehdet eli tabit on kätevä keino ryhmitellä verkkosivulla olevaa sisältöä muutoin kuin väliotsikoiden alle. Kun välilehden otsikkoa klikkaa, sen takaa avautuu käyttäjälle kokonaan uutta sisältöä. Mutta miten Google suhtautuu välilehtiin? Osaavatko verkkoa indeksoivat hakurobotit klikkailla välilehtiä, indeksoiko Google niiden sisältöjä ja miten niihin kannattaa suhtautua hakukoneoptimoinnin kannalta? Tässä jutussa kerron, mitä Google itse on sanonut välilehdistä.
Mitä välilehdet ovat?
Välilehdet (engl. tabs) ja haitarivalikot (engl. accordion) ovat eräänlainen käyttöliittymän hallintatyökalu, jonka avulla verkkosivulla olevaa sisältöä voidaan jakaa loogisiin osiin. Sivun vierailijat voivat vaihtaa eri näkymien välillä klikkaamalla välilehden tai haitarivalikon otsikkoa.
Tietokoneohjelmistoissa, kuten internet-selaimessa, välilehti on klikattava alue tyypillisesti näkymän yläpuolella, jota klikkaamalla käyttäjä voi paljastaa välilehden sisällön ja piilottaa muiden välilehtien sisällön.
Välilehtien avulla käyttäjät voivat vaihtaa näkymää ohjelmiston eri osioiden, erillisten asiakirjojen tai verkkosivujen välillä. Valittu välilehti on usein alleviivattu tai korostettu hieman eri värillä kuin suljetut välilehdet.
Verkkosivustoilla välilehdet toimivat samalla tavalla. Otsikkoa klikkaamalla lisäsisältö avautuu nähtäväksi.
Välilehdet näytetään yleensä vaaka- tai pystysuunnassa muistuttaen hieman fyysiseen tiedostokansioon merkittyjä välilehtiä.
Google ja välilehtien sisältö
Kysymys kuuluu: Miten Google ja muut hakukoneet suhtautuvat välilehtien sisältöön, joka on piilotettu, kunnes käyttäjä klikkaa paljastaakseen sen sisällön? Huomioiko Google piilotettujen välilehtien sisältöjä, minkälaisen painoarvon se antaa tällaiselle sisällölle ja ovatko hakurobotit ylipäätään kykeneviä klikkailemaan välilehtiä?
On tärkeää huomata, että välilehtien taakse "piilotetulla" sisällöllä ei tarkoiteta tekstin piilottamista käyttäjiltä esimerkiksi CSS-tyylisäännöillä tai sijoittamalla teksti kuvaruudun ulkopuolelle tarkoituksena manipuloida hakualgoritmeja.
Joten katsotaanpa, mitä Google sanoo välilehtien ja haitarivalikoiden taakse "piilotetusta" sisällöstä...
Osaavatko Googlen hakurobotit käyttää välilehtiä?
Yleensä Google kykenee lukemaan ja indeksoimaan välilehtien takana olevia sisältöjä, vaikka ne on usein toteutettu JavaScriptillä.
Mutta ei aina, etenkään jos JavaScript on suoritettava ennen välilehtien käyttöä.
Googlen välimuistista löytyy tekstimuotoinen versio kaikista sen indeksoimista verkkosivuista.
Voit tutkia, miten Google on indeksoinut sivustosi kirjoittamalla Google-hakuun "cache:sinunsivustosi.fi" ja valitsemalla ylhäältä tekstimuotoisen version.
Tutkimalla tekstimuotoista välimuistitallennetta voit analysoida osaako Google lukea sivulla JavaScriptin takana olevia välilehtiä ja muita sovellutuksia.
Alla olevalla videolla Googlen vanhempi hakuanalyytikko ja hakutiimin vetäjä John Mueller vastaa kysymykseen (noin kohdassa 13:20):
Muellerin vastaus on, että Googlen näkökulmasta piilotettu teksti on ongelmallista vain silloin, kun se on piilotettu tarkoituksena huijata hakukoneita tai silloin, kun se on toteutettu huonosti esimerkiksi saavutettavuusasiat unohtaen.
Indeksoiko Google välilehtien sisällöt?
Vielä vuosikymmen sitten Google piti välilehtien sisältöä "piilotettuna" ja "petollisena" sisältönä, jonka tarkoitus oli harhauttaa kävijöitä, hakukoneita tai molempia.
Googlen Mobile Friendly -algoritmipäivityksen jälkeen vuonna 2015 se kuitenkin muutti algoritmejaan hyväksymään välilehtisisällöt sekä mobiililaitteilla että pöytäkoneilla.
Tämä johtunee nykyisten verkkosivustojen sisältöjä vaivaavasta informaatiotulvasta, joka halutaan nähdä etsimisen ja käytön kannalta mieluummin selkeässä, organisoidussa ja helposti ymmärrettävässä muodossa.
Samalla tämä tarkoittaa, että Google indeksoi kaikki sivulta löytämänsä sisällön (ellei toisin määritelty), minkä sen hakurobotit vain teknisesti kykenevät lukemaan.
Onko välilehtien taakse piilotettu sisältö yhtä arvokasta?
Vaikka välilehtien takana oleva sisältö on luettavissa ja Google indeksoi ne, ei ole täysin selvää, onko se Googlen mielestä yhtä arvokasta, sillä kyseessä on loppujen lopuksi käyttäjän valinta haluaako hän nähdä muiden välilehtien sisältöjä.
Googlen Search Essentialsissa (entinen Verkkovastaavan ohjeet) todetaan sanatarkasti näin:
Make your site’s important content visible by default. Google is able to crawl HTML content hidden inside navigational elements such as tabs or expanding sections. However, we consider this content less accessible to users, and believe that you should make your most important information visible in the default page view.
Vapaa suomennos:
"Tee sivustosi tärkeä sisältö oletuksena näkyväksi. Google kykenee indeksoimaan HTML-sisältöä, joka on piilotettu navigointielementtien, kuten välilehtien ja laajenevien osioiden, sisään. Pidämme kuitenkin tätä sisältöä käyttäjien kannalta vähemmän saavutettavana, ja uskomme, että tärkein informaatio tulisi näyttää sivuston oletusnäkymässä."
Vuonna 2016 Googlen Gary Illyes vastasi twiitattuun kysymykseen onko välilehtien takana oleva sisältö vähemmän arvokasta kuin oletuksena näkyvä sisältö näin:
no, in the mobile-first world content hidden for ux should have full weight
— Gary 鯨理/경리 Illyes (so official, trust me) (@methode) November 5, 2016
Vapaa suomennos: "Ei, mobile-first -maailmassa käyttökokemuksen nimissä piilotetulla sisällöllä pitäisi olla täysi painoarvo."
Opitaan isoilta pojilta: miten eBay ja Amazon toimivat?
eBay ja Amazon ovat kaksi internetin isoa toimijaa, jotka varmasti tietävät, miten hakukoneet toimivat.
eBay on klassinen esimerkki sivustosta, joka käyttää välilehtiä asianmukaisesti. Tärkein informaatio eli tuotteen nimi, tuotekuvat, hinta, toimitustiedot ja maksutavat ovat selkeästi esillä sivulla ensimmäisenä.
Kun klikkaat nähdäksesi tuotteen arvostelut tai toimitustiedot, sivu hyppää toiseen kohtaan samalla sivulla. Tällaisia linkkejä kutsutaan ankkurilinkeiksi.
Kohdassa, jossa eBay käyttää välilehteä, tuotteen tiedot, kuvaus, brändi ja muut olennaiset tiedot ovat oletuksena esillä. Toisarvoista sisältöä ovat pitkä lista maista, joihin tuote voidaan toimittaa.
Amazon ei käytä tuotesivuillaan välilehtiä ollenkaan, vaan useimmat tuotesivulla olevat linkit ovat ankkurilinkkejä, joita napsauttaessa käyttäjä hyppää toiseen kohtaan samaa sivua.