WordPress on suosittu ja monipuolinen verkkosivustoalusta, joka tarjoaa tehokkaan työkalun yrityksesi kotisivujen luomiseen ja hallintaan. Kotisivut ovat nykypäivänä tärkeä osa yrityksen online-läsnäoloa. Ne toimivat digitaalisena käyntikorttina, jonka kautta mahdolliset asiakkaat voivat tutustua yritykseesi sekä sen tarjoamiin tuotteisiin ja palveluihin.
Tämän sivun tavoitteena on auttaa sinua ymmärtämään, miten voit hyödyntää WordPress-alustaa luodaksesi ammattimaiset ja houkuttelevat kotisivut yrityksellesi. Sivulla käymme läpi WordPress-kotisivujen luomisen vaiheet suunnittelusta toteutukseen, sisällöntuotannosta hakukoneoptimointiin sekä edelleen yrityksen kotisivujen julkaisuun. Lisäksi pohdimme kotisivujen merkitystä yritykselle, kohderyhmien määrittelyä ja hakukoneoptimointia, joiden jälkeen sivusto on valmiina julkaistavaksi. Jutussa käsittelemme myös sitä, mitä WordPress-kotisivut yritykselle tulevat maksamaan.
WordPress-kotisivut yritykselle: Perusteet
Erinomaisten kotisivujen rakentaminen on ratkaisevan tärkeää yrityksen menestykselle digitaalisessa maailmassa. WordPress-kotisivut ovat yrityksesi ensisijainen kosketuspiste asiakkaisiisi verkossa. Mikä WordPress on, mikä kotisivujen merkitys on yritykselle ja miten määritellä WordPress-kotisivujen tavoitteet.
Mikä on WordPress?
WordPress (usein lyhennetty WP) on vuonna 2003 julkaistu verkkopohjainen sisällönhallintajärjestelmä (engl. Content Management System, CMS). Se luotiin alunperin blogityökaluksi, mutta se on vuosien varrella kehittynyt tukemaan myös muun verkkosisällön julkaisemista, mukaan lukien perinteiset verkkosivustot, uutiskirjeet, keskustelufoorumit, mediagalleriat, jäsensivustot, oppimisen hallintajärjestelmät sekä verkkokaupat.
Ilmaisena ja avoimen lähdekoodin ohjelmistona saatavilla oleva WordPress on yksi suosituimmista sisällönhallintajärjestelmistä. Heinäkuussa 2022 sitä käytti 43,2 % 10 miljoonasta suurimmasta verkkosivustosta.
WordPress on kirjoitettu PHP-ohjelmointikielellä ja sitä käytetään yhdessä MySQL- tai MariaDB-tietokannan kanssa. Siihen kuuluu tiiviisti lisäosa-arkkitehtuuri ja ulkoasuteemajärjestelmä.
Toimiakseen WordPress asennetaan verkkopalvelimelle joko osana hosting-palvelua tai verkkoon kytketylle tietokoneelle.
Mikä on kotisivujen merkitys yritykselle?
Kotisivut ovat nykypäivänä keskeinen osa yrityksesi digitaalista läsnäoloa ja markkinointia. Ne ovat usein ensimmäinen kosketuspinta potentiaalisten asiakkaidesi kanssa.
- Kotisivut antavat ensivaikutelman yrityksestäsi. Ne heijastavat yrityksen brändiä, arvoja ja ammattimaisuutta. Kiinnostavat ja visuaalisesti houkuttelevat kotisivut herättävät luottamusta ja houkuttelevat mahdollisia asiakkaita tutustumaan yrityksessi tarkemmin.
- Kotisivut tarjoavat tärkeää tietoa yrityksestäsi, sen tarjoamista tuotteista ja palveluista, aukioloajoista, yhteystiedoista ja muista olennaisista tiedoista. Ne auttavat asiakkaita saamaan selkeän käsityksen yrityksen tarjoannsta ja tekemään ostopäätöksiä.
- Online-näkyvyys ja markkinointi. Internet on ilmainen markkinointikanava, jossa voit tavoittaa uusia asiakkaita ja kasvattaa näkyvyyttäsi. Hyvin suunnitellut ja hakukoneoptimoidut kotisivut parantavat yrityksen näkyvyyttä hakukoneissa ja auttavat houkuttelemaan orgaanista liikennettä eli kävijöitä, jotka saapuvat kotisivuillesi maksuttomista lähteistä, kuten Googlesta.
- Asiakaspalvelu ja vuorovaikutus. Kotisivut tarjoavat kanavan asiakaspalvelulle ja vuorovaikutukselle yrityksesi ja sen asiakkaiden välillä. Kotisivuilla voi olla yhteydenottolomakkeita, chat-palveluita tai asiakaspalvelukanavia, joiden kautta asiakkaat voivat ottaa yhteyttä ja saada apua ja vastauksia kysymyksiinsä.
- Kilpailuetu. Hyvin suunnitellut ja toimivat kotisivut antavat yritykselle kilpailuetua, auttavat erottumaan kilpailijoista, luomaan positiivisen mielikuvan ja vahvistamaan asiakassuhteita. Selkeä ja helppokäyttöinen käyttöliittymä yhdistettynä houkuttelevaan visuaaliseen ilmeeseen ja asiakkaiden tarpeita vastaavaan sisältöön auttavat yritystä menestymään verkossa.
Kotisivujen tavoitteet ja niiden merkitys liiketoiminnassa
Kun yritykselle luodaan kotisivuja, on tärkeää asettaa selkeät tavoitteet, jotka ohjaavat sivuston suunnittelua ja kehittämistä.
Kotisivuille voidaan antaa monenlaisia tavoitteita:
- Brändin esittely ja vahvistaminen. Kotisivujen tulee heijastaa yrityksen identiteettiä, arvoja ja visuaalista ilmettä.
- Informaation tarjoaminen. Kotisivujen kautta yritys voi tarjota tärkeää tietoa yrityksestä, tuotteista, palveluista, hinnoista, aukioloajoista jne.
- Tuotteiden tai palveluiden myynti. Verkkokaupan integrointi yrityksen kotisivuille mahdollistaa tuotteiden ja palvelujen ostamisen suoraan sivustolta.
- Asiakaskokemuksen parantaminen. Kotisivujen tavoitteena voi olla myös asiakaskokemuksen parantaminen ja helpottaa asiakkaiden vuorovaikutusta yrityksen kanssa. Asiakaskokemukseen vaikuttavat esim. helppo navigaatio, nopeat latausajat, responsiivinen suunnittelu sekä asiakaspalvelukanavien tarjoaminen.
- Liidien kerääminen ja myynnin tukeminen. Kotisivujen tavoite voi olla esimerkiksi kerätä potentiaalisten asiakkaiden yhteystietoja, hankkia uutiskirjetilaajia tai saada uusia tarjouspyyntöjä. Liidejä voidaan myöhemmin hyödyntää yrityksen markkinoinnissa ja myynnissä.
- Verkkonäkyvyyden ja liikenteen kasvattaminen. Uusien tai uudistettavien kotisivujen tavoite voi olla parantaa sivuston näkyvyyttä hakukoneissa ja houkutella enemmän kävijäliikennettä sivustolle. Siihen voidaan käyttää hakukoneoptimoinnin keinoja, sosiaalisen median markkinointia, mainoskampanjoita ja sisältömarkkinointia.
WordPress-kotisivujen suunnitteluvaihe
Olitpa sitten perustamassa yrityksellesi ensimmäisiä kotisivuja, kehittämässä nykyisiä tai siirtymässä WordPressiin, suunnitteluvaihe on keskeinen osa yrityksen kotisivujen kehittämistä.
WordPress-kotisivujen suunnitteluvaiheessa keskeisenä tavoitteena on luoda houkuttelevat, helppokäyttöiset ja toimivat kotisivut, jotka vastaavat yrityksen tavoitteita ja asiakkaiden odotuksia.
Kohderyhmien määrittely
Aluksi on tärkeää ymmärtää, keitä ovat kotisivujen käyttäjät ja millaisia tarpeita heillä on. Määrittele ensimmäiseksi kenelle kotisivut luodaan: mitkä ovat kohderyhmän mieltymykset, käyttäytymismallit ja tavoitteet?
Kotisivujen rakenteen tulee olla looginen ja helppokäyttöinen. Määrittele, mitä sivuja kotisivuilla tulee olla, ja miten ne järjestellään sivustolla. Etusivu kattaa yrityksen esittelyn, tietoa yrityksestä -sivu yleiskatsauksen yrityksestä, tuotteet- tai palvelut-sivu esittelee tarjonnan ja sen alasivut esittelevät tuotteet ja/tai palvelut yksityiskohtaisesti. Yhteystiedot-sivu tarjoaa helpon tavan ottaa yhteyttä yrityksesi jne.
- Keitä yrität tavoittaa?
- Loogisen ja helposti navigoitavan sivustorakenteen suunnittelu
- Sisällöntuotanto kohderyhmää palvellen
- Hakukoneoptimointi
- Mobiilioptimointi
- Analytiikka seuranta
Sisältöstrategian suunnittelu
Luo sivustolle houkuttelevaa ja informatiivista sisältöä, joka vastaa kohderyhmän tarpeisiin. Pohdi, mitä tietoja ja viestejä haluat yleisöllesi viestittää ja millä tavalla.
Huomioi myös WordPress-kotisivujen suunnittelussa myös hakukoneoptimointi ja luo sisältöstrategia, jotta sivusto löytyy korkeammalta hakukonetuloksissa ja houkuttelee enemmän orgaanista liikennettä.
Keskustelemme lisää sisällöntuotannosta vielä hakukoneoptimointikappaleessa.
WordPressin asennus ja konfigurointi
Webhotellin valinta ja verkkotunnuksen rekisteröinti
Kun olet päättänyt valita WordPressin yrityksesi kotisivujen alustaksi, ensimmäinen askel viedä ideaa eteenpäin on hyvän webhotellin valinta ja verkkotunnuksen rekisteröinti.
Webhotelli on palvelu, joka tarjoaa sivutilan tiedostoille ja mahdollistaa, että kotisivut ovat saatavilla vuorokauden ympäri vuoden jokaisena päivänä.
Valitse webhotelli, joka tarjoaa riittävän suorituskyvyn, jotta sivut latautuvat nopeasti. Varmista, että webhotelli tarjoaa luotettavaa ja nopeaa asiakaspalvelua.
Valitse webhotelli, jonka palveluita on helppo skaalata, jotta voit helposti laajentaa sivustoasi.
Verkkotunnuksen rekisteröinti
Verkkotunnus on sivustosi osoite internetissä, esim. tämän sivuston verkkotunnus on pokis.fi.
Valitse verkkotunnus, joka sisältää yrityksesi nimen tai osan siitä. Lyhyt verkkotunnus on helpommin muistettava kuin pitkä.
Suomalaisille yrityksille on suositeltavaa käyttää .fi-verkkotunnusta. Kansainvälistä liiketoimintaa tekevien yritysten kannattaa harkita myös .com-verkkotunnusta.
WordPressin asentaminen ja konfigurointi
- Varmista, että käytössäsi on toimiva web-palvelin – jaettu hosting tai oma palvelin, joka tukee sekä PHP:tä että MySQL- tai MarieDB-tietokantoja. Tarkista myös, että käyttämäsi palvelin täyttää WordPressin vaatimukset.
- Lataa uusin suomenkielinen WordPress osoitteesta https://fi.wordpress.org/download/, tai käytä palveluntarjoajan asennusohjelmia, kuten Installatron.
- Luo yrityksesi WordPress-sivuille tietokanta käyttämäsi hosting-palvelun hallinnasta sisältäen tietokannan nimi, käyttäjätunnus, salasanan ja host-osoitteen.
- Kopioi WordPressin tiedostot web-palvelimelle ja muokkaa asennuspaketin juuresta löytyvään wp-config.php-tiedostoon luomasi tietokantatunnukset.
- Avaa sivusto verkkoselaimessa, seuraa ohjeita ja syötä kysyttävät tiedot. Luo käyttäjätunnus ja vahva salasana WordPressin hallintaan.
- Valitse sopiva ulkoasuteema, mukauta sivuston ulkoasua ja asenna tarvittavat lisäosat. Laajennuksilla voit lisätä kotisivuille lisäominaisuuksia ja toiminnallisuuksia, kuten sosiaalisen median jakonapit, hakukoneoptimoinnin työkalut, lomakkeet, varmuuskopiointi jne.
- Luo kotisivuillesi uusia sivuja ja artikkeleja helppokäyttöisen WYSIWYG-editorin tai Gutenberg-editorin avulla.
Kotisivujen ulkoasu ja visuaalinen ilme
Suunnittele yrityksesi kotisivujen ulkoasu houkuttelevaksi kuitenkin siten, että se on linjassa yrityksesi brändin kanssa. Valitse värimaailma, typografia, kuvat ja graafiset elementit siten, että ne heijastelevat yrityksen identiteettiä.
Värien merkitys
Värit ovat enemmän kuin visuaalisia elementtejä. Värit herättävät tunteita, viestivät sanattomasti ja voivat vaikuttaa päätöksentekoomme.
Kuvittele Applen verkkosivut. Mitä värejä näet? Valkoista? Mustaa? Ehkä vähän harmaata? Ne viestivät laadukkuutta, yksinkertaisuutta ja ammattimaisuutta.
Värien psykologia on olennainen osa yrityksen brändäystä ja markkinointia. Esimerkiksi sininen voi viestiä luotettavuutta ja rauhallisuutta, kun taas punainen yhdistetään enemmän energisyyteen ja intohimoon.
Typografia ja luettavuus
Oikein valittu fontti ja typografiset ratkaisut voivat parantaa tekstin selkeyttä, ohjata lukijan huomiota ja vahvistaa viestin sanomaa.
Hyvä typografia parantaa tekstin luettavuutta ja ymmärrettävyyttä, sekä varmistaa, että viesti tavoittaa kohdeyleisönsä selkeästi ja tehokkaasti.
Kuvat ja multimedia
Kuvat elävöittävät sivustoa ja parantavat käyttäjäkokemusta. Laadukkaat kuvat vahvistavat yrityksen brändiä, kertovat tarinaa ja tekevät sivuista visuaalisesti houkuttelevammat.
Multimedia-elementit, kuten videot ja animaatiot, tarjoavat syvempää ymmärrystä tuotteista ja palveluista, ja pitävät käyttäjän kiinnostuneena pidempään.
Navigaatio
Selkeä ja intuitiivinen navigaatio varmistaa, että käyttäjät löytävät helposti etsimänsä tiedot ja viettävät sivustolla enemmän aikaa.
Hyvin suunniteltu valikko ja selkeäsi erottuvat linkit parantavat sivuston käytettävyyttä ja käyttäjäkokemusta.
Responsiivinen suunnittelu
Verkkosivuston responsiivisuus tarkoittaa, että sivusto mukautuu saumattomasti erikokoisille näytöille, olipa kyseessä sitten pöytätietokone, tabletti tai älypuhelin.
Huomioi kaikessa responsiivinen suunnittelu, sillä esimerkiksi heinäkuussa 2023 liki 57 % suomalaisista selaa nettiä mobiililaitteella.
Yhtenäinen brändi-ilme
Yhtenäinen brändi-ilme käsittää kaiken yrityksen logosta, käytetyistä väreistä ja fonteista käytettyyn kieleen ja kuvamateriaaliin.
Yhtenäisen brändi-ilmeen avulla voidaan rakentaa tunnistettavuutta, luottamusta ja ammattimaista vaikutelmaa.
Käyttäjäystävällisyys
Yrityksen verkkosivuston tulee olla helppokäyttöinen, nopea latautumaan ja intuitiivinen, jotta vierailijat löytävät haluamansa tiedot helposti.
Selkeät call-to-action -painikkeet, intuitiiviset lomakkeet ja loogiset navigointipolut ohjaavat käyttäjiä tekemään kotisivuilla haluttuja toimenpiteitä ja vähentävät turhautumista.
Hakukoneoptimointi (SEO) yrityksen kotisivuille
Kun yritykselle luodaan WordPress-kotisivuja on ratkaisevan tärkeää keskittyä hakukoneoptimointiin mahdollisimman hyvän hakukonenäkyvyyden saavuttamiseksi.
Perusasiat hakukoneoptimoinnista
Hakukoneoptimointi (engl. Search Engine Optimization, SEO) on prosessi, jossa pyritään parantamaan verkkosivuston näkyvyyttä hakukoneiden hakutuloksissa. Hakukoneoptimoinnin tavoitteena on saada sivusto nousemaan korkeammalle hakutuloksissa, jotta se houkuttelee enemmän kävijöitä.
Hakukoneoptimointi on keskeinen osa menestyvien WordPress-kotisivujen luomista. Se parantaa sivuston näkyvyyttä hakukoneissa, auttaa houkuttelemaan sivuille enemmän kävijöitä, potentiaalisia asiakkaita ja ostajia.
Hyvä lähtökohta WordPress-sivuston optimointiin on hakukoneoptimointilisäosan asentaminen. Yksi parhaista ellei paras sellainen on Rank Math.
Avainsanatutkimus
Avainsanatutkimus on digitaalisen markkinoinnin peruspilari ja kriittinen vaihe hakukoneoptimointiprosessia. Se tarkoittaa prosessia, jossa tunnistetaan ja analysoidaan avainsanoja ja -lauseita, joita yrityksesi kotisivujen kohderyhmä käyttää hakiessaan tietoa yrityksestäsi tai sen tarjoamista tuotteista tai palveluista.
Oikeiden avainsanojen tunnistaminen auttaa yrityksiä kohdistamaan sisältönsä paremmin, parantamaan sivuston hakukonenäkyvyyttä ja kasvattamaan orgaanista liikennettä.
Hyvin tehty avainsanatutkimus ottaa huomioon paitsi avainsanojen hakumäärän, myös avainsanan merkityksen yrityksen liiketoiminnalle sekä kilpailun.
Avainsanatutkimusessa alkuun pääsee esimerkiksi seuraavilla työkaluilla: Ahrefs, Semrush ja Google Keyword Planner.
Sisällöntuotanto
Riippumatta siitä onko yrityksen kotisivut luotu WordPressillä tai jollakin muulla sisällönhallintajärjestelmällä, laadukkaan ja houkuttelevan sisällön luominen on olennainen osa yrityksen kotisivujen kehittämistä.
Määrittämällä kotisivujen sisällöntuotannolle tavoitteet voit suunnitella sisältöä, joka tukee yrityksen brändiä, tarjoaa lisäarvoa kävijöillle sekä auttaa saavuttamaan tavoitteet, kuten liidien kerääminen tai myynnin kasvattaminen.
Tunnistamalla kohderyhmäsi tarpeet, kiinnostuksen kohteet ja heitä askarruttavat kysymykset, voit luoda sisältöä, joka vastaa näihin tarpeisiin.
Tuota kotisivuillesi korkealuokkaista, uniikkia ja hyödyllistä sisältöä, kuten sivuja, blogikirjoituksia, opetusvideoita, infografiikoita ja asiakastarinoita. Käytä tunnistamiasi avainsanoja sisältöjen otsikoissa, väliotsikoissa, tekstissä, kuvien alt-tageissa ja sisäisten linkkien teksteissä.
Luo sisältösuunnitelma ja realistinen aikataulu organisoidaksesi yrityksen kotisivujen sisällöntuotantoa.
Kirjoita selkeästi ja kiinnostavasti. Käytä helppolukuista kieltä ja jaa sisältöä lyhyempiin kappaleisiin ja väliotsikoiden alle. Käytä visuaalisia elementtejä, kuten kuvia, grafiikoita, videoita ja muuta mediaa, rikastamaan sisältöäsi.
Kannusta kävijöitä reagoimaan ja olemaan sisältöjesi kanssa vuorovaikutuksessa esim. jakamalla sitä sosiaalisessa mediassa.
Muista, että sisällöntuotanto on jatkuva prosessi. Seuraa sivuston suorituskykyä ja pyydä palautetta sen käyttäjiltä. Analysoi tuloksia ja tee sisältöstrategiaasi tarvittavia muutoksia.
Mobiilioptimointi
Optimoimalla yrityksesi kotisivut mobiililaitteilla varmistetaan, että se toimii sulavasti, latautuu nopeasti ja näyttää visuaalisesti houkuttelevalta myös älypuhelimilla ja tableteilla.
WordPressille on saatavilla lukemattomia responsiivisia ulkoasuteemoja, jotka mukautuvat eri kokoisille näytöille.
Tekninen hakukoneoptimointi
Tekninen hakukoneoptimointi WordPress-sivustolla tarkoittaa sivuston teknisten osien optimointia paremman hakukonenäkyvyyden saavuttamiseksi.
Tähän sisältyy selkeä osoiterakenne, XML-sivustokartat, robots.txt-tiedosto, SSL-sertifikaatti, rakenteelliset tiedot (esim. Schema), kuvien optimointi ja alt-tekstit, 404-virhesivut sekä paljon muuta.
Paluulinkit
Paluulinkit eli backlinkit ovat ulkopuolisilta verkkosivuilta omalle verkkosivustollesi johtavia hyperlinkkejä. Korkealaatuiset ja aiheeseen liittyvät paluulinkit parantavat sivuston asemaa hakutuloksissa.
Jokaisen vakavasti otettavan yrityksen kannattaa seurata linkkiprofiiliaan välttääkseen keinotekoisia ja epäluotettavia paluulinkkejä, jotka voivat vahingoittaa sivuston mainetta hakukoneissa.
Käyttäjäkokemus
Pyri luomaan kotisivut, jotka ovat helppokäyttöiset ja tarjoavat miellyttävän käyttäjäkokemuksen.
Hyvin suunniteltu, selkeä navigaatio, nopeat latausajat, selkeä sisältö ja intuitiivinen rakenne ovat kaikki osa positiivista käyttäjäkokemusta.
Sivuston julkaisu ja ylläpito
WordPress-kotisivujen julkaisu on vasta ensiaskel yrityksen digitaalisessa näkyvyydessä. Tämän jälkeen alkaa kriittinen vaihe: sivuston ylläpito.
Ylläpidolla varmistetaan, että yrityksen kotisivut toimivat saumattomasti, pysyvät turvallisena sekä ajantasaisena käyttäjien tarpeiden muuttuessa.
Tarkistuslista ennen julkaisua
Ennen yrityksen verkkosivuston julkaisua on olemassa muutamia asioita, jotka kannattaa tarkistaa, jotta sivusto toimii oikein ja tarjoaa käyttäjille parhaan mahdollisen käyttökokemuksen:
- Tietoturva. Kun kotisivut on julkaistu, ne ovat alttiit kyberhyökkäyksille. Varmista, että sivusto käyttää SSL-varmennetta (Secure Socket Layers), joka mahdollistaa HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) -verkkosivustoprotokollan käytön.
- Sisällön tarkistus. Kun luot uuden verkkosivuston, haluat varmasti hurmata vierailijat sen sisällöllä. Oikolue, korjaa ja poista sivustolta viimeisimmätkit "lorem ipsumit".
- Sivustokartta. Ellet ole jo tehnyt niin, luo XML-sivustokartta ja lisää se robots.txt-tiedostoosi. Se on luettelo sivustosi URL-osoitteista, jotka haluat hakukoneiden indeksoivan.
- Google Analytics. Jos haluat tietää, mitä tuloksia sisältö- ja SEO-ponnistelusi ovat saaneet aikaan, integroi sivustollesi Google Analytics. Se on ilmainen työkalu verkkosivujen kävijäseurantaan tarkoitettu työkalu.
- Google Tag Manager. Tämän ilmaisen työkalun avulla voit luoda ja lisätä omia tunnisteita verkkosivustollesi ilman koodausta ja seurata konversioita analyyttisia tarkoituksia varten.
- Google Search Console eli GSC on ilmainen työkalu, jonka avulla käyttäjät voivat seurata ja optimoida sivustonsa suorituskykyä Googlen hakutuloksissa. Voit esimerkiksi seurata, millä hakusanoilla käyttäjät ovat tulleet sivustollesi selvittääksesi liittyvätkö nämä haut yritykseesi vai ei.
- Asenna hakukoneoptimointilisäosa. Käy läpi kaikki sivut, artikkelit ja muut sisällöt. Lisää sisällöillesi vähintään yksilölliset ja kuvaavat titlet ja meta-kuvaukset. Varmista, että kuvilla on alt-tekstit, pidemmissä teksteissä kuvaavat väliotsikot ja indeksoitavaksi tarkoitetuilla sivuilla riittävästi sisältöä.
- Sosiaalinen media. Luo verkkosivustollesi tilit liiketoimintasi kannalta olennaisiin sosiaalisen median kanaviin. Jokaisella alustalla on oma yleisönsä. Selvitä, millä sosiaalisen median alustoilla potentiaaliset asiakkaasi ovat löytääksesi mahdollisuuksia.
- Yhteystietosivu. Sen lisäksi, että tarjoat sivustollasi tietoa yrityksestäsi ja sen tarjoamista tuotteista ja palveluista, on tärkeää, että sivustolla on kanava, jota kautta mahdolliset asiakaat voivat ottaa sinuun yhteyttä. Lisää yhteystietosivulle ainakin yrityksesi fyysinen osoite, postiosoite, sähköpostiosoite, Y-tunnus ja yhteydenottolomake.
- Responsiivisuus. Testaa sivusto vielä kerran älypuhelimellasi varmistaaksesi, että se mukautuu ja toimii oikein kaikenkokoisilla päätelaitteilla.
- Yksityisyyden suoja. Varmista, että sivusto noudattaa kaikkia yksityisyydensuojalakeja, mukaan lukien GDPR, ja että sivustolta löytyy tietosuojaseloste.
- Varmuuskopiot. Useimmat hosting-palveluntarjoajat tarjoavat ilmaisen varmuuskopioinnin ellei päivittäin, niin vähintään kuukausittain. On kuitenkin hyvä varmistaa kotisivujen turvallisuus ottamalla omia varmuuskopioita sivustosta jopa päivittäin.
- Linkkien toimivuus. Varmista, että kaikki painikkeet ja linkit johtavat oikeille sivuille, eikä sivustolla ole 404-virheitä.
- Evästeilmoitus. Jos sivusto käyttää evästeitä, kuten useimmat sivustot oletuksena tekevät, varmista, että käyttäjille näytetään siitä ilmoitus, ja että käyttäjät voivat valita, mitä evästeitä heistä voidaan tallentaa.
- Favicon. Tarkista, että sivustolla on yrityksen brändiä edustava favicon. Se on kuvake, joka näkyy selaimen osoiterivillä ja useimpien hakukoneiden hakutuloksissa.
- Toimivuus kaikilla selaimilla. Varmista, että sivut toimivat oikein kaikilla tärkeimmillä selaimilla. Suomessa käytetyimmät selaimet ovat Chrome, Safari, Firefox, Edge, Samsung Internet ja Opera.
- Kuvien laatu. Varmista, että kaikki kuvat ovat selkeitä eivätkä sumeita, mutta optimoi silti kuvat nopeaa latausta varten.
- Osoiterakenne. Varmista, että sivuston URL-osoitteet ovat selkeitä ja kuvaavia, eivätkä ne sisällä turhia merkkejä.
- Varmuuskopiot ovat välttämättömyys, jotta voit palauttaa sivustosi nopeasti ongelmatilanteissa, kuten tietoturvaongelmissa ja teknisissä häiriötilanteissa.
- Käyttöehdot ja rekisteriseloste. Varmista, että nämä sivut löytyvät sivustolta helposti ja ovat helposti saavutettavissa.
Sivuston ylläpito ja päivitysten tärkeys
WordPress-sivuston lanseeraaminen on vasta alkua sivuston elinkaarelle. Kuten mikä tahansa alusta, myös verkkosivustolle ylläpito on keskeistä sen pitkäaikaiselle toimivuudella, turvallisuudelle ja käyttäjäkokemukselle.
Internetin jatkuvasti muuttuvassa maailmassa uusia tietoturva-aukkoja ja uhkia ilmestyy säännöllisesti. Päivittämällä säännöllisesti WordPressin sekä sen käyttämät lisäosat ja teemat varmistat, että sivustolla on käytössä viimeisimmät turvallisuusparannukset ja -korjaukset.
Ohjelmistopäivitykset eivät tuo pelkästään turvallisuusparannuksia, vaan usein myös uusia toimintoja ja ominaisuuksia, jotka voivat olla hyödyllisiä käyttäjäkokemukselle ja yrityksesi liiketoiminnalle.
Vanhentuneet teemat ja lisäosa tai itse alusta voivat hidastaa sivustosi toimintaa. Päivitykset parantavat usein myös yhteensopivuutta muiden teknologioiden kanssa.
Varmuuskopiointi ja tietoturvan takaaminen
Yrityksen verkkosivujen tietoturva on elintärkeää sekä yrityksen maineelle että asiakkaiden luottamukselle.
Varmista, että sivustosta otetaan säännöllisesti varmuuskopio, joka sisältää sekä tietokannan että tiedostot. Varmuuskopio on syytä tallentaa erilliseen, turvalliseen paikkaan, josta se on helppo palauttaa, mikä sivustosi esimerkiksi hakkeroidaan.
Itse käytän WordPress-sivustojen varmuuskopiointiin Updraft Plus -lisäosaa, jossa on mahdollista automatisoida ja ajastaa varmuuskopiot ja mahdollisuus tallentaa ne esim. Dropboxiin, Google Driveen, Amazon S3:een ja muihin palveluihin.
Kannattaako WordPress-kotisivut tehdä itse vai teettää ammattilaisella?
Kannattaako WordPress-kotisivut sitten tehdä itse vai teettää toteutus ammattilaisella? Se riippuu monista tekijöistä.
WordPress-kotisivujen tekeminen itse säästää rahaa, koska et maksa sivuston suunnittelusta ja toteutuksesta. Samalla opit uutta ja voit tehdä kotisivuista juuri sellaiset kuin itse haluat.
Toisaalta, vaikka WordPress on käyttäjäystävällinen julkaisujärjestelmä, sivuston rakentaminen ja mukauttaminen voi viedä paljon aikaa ydinliiketoiminnostasi. Ellei sinulla ole teknistä osaamista, joudut matkan varrella turvautumaan luultavasti apuun ja lopputulos ei välttämättä ole yhtä ammattimainen kuin ammattilaisen tekemänä.
Ammattilainen suunnittelija/kehittäjä tuovat asiantuntemuksensa ja kokemuksensa proektiin, mikä takaa korkealaatuisen lopputuloksen. Hän myös tuntee suunnitteluprosessin ja kykenee toteuttamaan sivuston nopeammin ja tehokkaammin. Ammattilainen tarjoaa myös tukea julkaisun jälkeen, jolloin sinun ei tarvitse olla yksin ongelmatilanteissa.
Summa summarum.
Jos sinulla on riittävästi aikaa, kiinnostusta oppia ja haluat säästää rahaa, voit kokeilla yrityksen kotisivujen tekemistä WordPressillä itse. Internetistä löytyy runsaasti apua ja resursseja tähän.
Toisaalta, jos haluat varmistaa ammattimaisen lopputuloksen sekä säästää omaa aikaa, on suositeltavaa teettää sivusto ammattilaisella.
Valinta on sinun, ja se riippuu budjetistasi, aikataulustasi ja siitä, minkälaista lopputulosta tavoittelet.
Yrityksen WordPress-kotisivujen hinta
WordPress-kotisivujen teettämisen hinta vaihtelee merkittävästi ja riippuu useista tekijöistä, kuten sivuston monimutkaisuus, tarvittavat erikoistoiminnallisuudet, käytetyt työkalut ja palvelut sekä valitsemasi suunnittelijan tai digitoimiston hinnoittelu.
Tässä hyvin karkea ja suuntaa antava jaottelu kustannuksista:
- Perusverkkosivut:
- Hintahaarukka: 500–2 000 €
- Sisältää yleensä muutamia staattisia sivuja, kuten yrityksen tiedot, tietoa sen tarjoamista palveluista sekä yhteystiedot ja blogi.
- Räätälöity verkkosivusto:
- Hintahaarukka: 2 000–10 000 €
- Mukautettu suunnittelu, interaktiiviset elementit, integraatiot ulkoisiin työkaluihin ja palveluihin jne.
- Teema ja laajennukset:
- Teemat ilmaisista (0 €) premium-teemoihin (50–200 €).
- Laajennukset ilmaisista maksullisiin (kertamaksu tai vuosittainen maksu).
- Sisällöntuotanto:
- Hintahaarukka: 50–500 € per sivu riippuen sisällön laadusta ja määrästä.
- Sisältäen tekstien kirjoittaminen, kuvien ja multimediaelementtien hankkiminen jne.
- Hakukoneoptimointi:
- Hintahaarukka: 500–5 000 € riippuen työmäärästä ja käytettävästä SEO-toimistosta.
- Ylläpito:
- Hintahaarukka: 50–300 €/kk (tai enemmän)
- Sivuston päivitykset, varmuuskopioinnit, tietoturvan valvonta yms.
- Webhotelli ja domain:
- Webhotelli alkaen 20 €/vuosi
- Domain alkaen 9,90 €/vuosi
- Graafinen suunnittelu:
- Hintahaarukka: 500–3 000 €
- Logo, kuvitus, valokuvat
- Mahdolliset muut kulut:
- SSL-sertifikaatit, CDN-palvelut, erikoistyökalut, analytiikkapalvelut jne.
WordPress-kotisivujen hinta yritykselle voi vaihdella laajasti riippuen monista tekijöistä. Yksinkertaisen perusmallin internet-läsnäolon tarjoavan sivuston hinta on yleensä muutamista sadoista euroista tuhanteen euroon. Tämä on usein riittävä ratkaisu vasta-alkaville yrityksille ja yksityisille elinkeinonharjoittajille.
Kun yrityksen budjetti on yli 1 000 €, se avaa oven laajemmalle joukolle ammattimaisia ominaisuuksia ja palveluita, jotka voivat merkittävästi lisätä sivuston toimivuutta ja tehokkuutta. Tässä hintaluokassa yritys saa kotisivuilleen usein räätälöidyn ulkoasun, joka noudattaa responsiivista suunnittelua, perusrakenteiden SEO-optimoinnin, enemmän sivuja ja sisältötyyppejä (kuten galleria tai portfolio), yhteydenottolomakkeen, sosiaalisen median integraatiot sekä koulutusta ja tukea sivuston sisällön päivittämiseen, ylläpitoon ja hallintaan.
Hieman isomile yrityksille hintaluokan 2 000–5 000 € kotisivut antavat yrityksille mahdollisuuden rakentaa sivusto, joka heijastaa paremmin brändin identiteettiä ja tarjoaa laajemman joukon toimintoja ja ominaisuuksia. Tähän voi sisältyä esimerkiksi kokonaan räätälöity ulkoasu, erilaisia pohjia sisältösivuille, perusteellisempi hakukoneoptimointi, integraatiota kolmansien osapuolien palveluihin ja paljon muuta.
Kun puhutaan konsernitason yrityksistä, verkkosivuston kustannukset voivat helposti kivuta 5 000 eurosta aina 20 000 euroon asti. Tällöin yritykselle rakennetaan alusta, joka vastaa yrityksen laajempia tarpeita, kuten kansainvälisiä markkinoita, jotka vaativat verkkosivustolta tai verkkokaupalta monimutkaisempia toimintoja. Tässä hintaluokassa suunnittelu sisältää räätälöidyn ulkoasun, erikoistoiminnallisuuksia, kattavan SEO-strategian, sisällöntuotannon, nopeus- ja suorituskykyoptimoinnin, turvallisuusoptimoinnin, koulutusta ja konsultointia, jatkuvan ylläpidon, päivitykset ja tuen sekä esimerkiksi käyttäjäkokemuksen optimointia.
Jos olet aloittava yrittäjä tai pienyritys, älä huolehdi yllä olevista hinnoista. Web-suunnittelu Pokis palvelee nimenomaan yksityisyrittäjiä ja pieniä yrityksiä. Haluamme suunnitella sinulle toimivat ja asiakkaita parhaalla mahdollisella tavalla palvelevat WordPress-kotisivut, jotka tuovat sinulle lisää asiakkaita ja myyntiä. Suurin osa projekteistamme on tonnin molemmin puolin.
Yhteenveto
WordPress-kotisivut ovat keskeinen osa modernia yritystoimintaa. Tässä blogijutussa kävimme läpi perusteellisesti, miksi WordPress on erinomainen alusta yrityksesi kotisivujen alustaksi, ja miten yrityksen kannattaa lähestyä WordPress-sivustonsa suunnittelua ja toteutusta.
Jutun alussa kerroin, mikä WordPress on ja miksi kotisivut ovat yritykselle tärkeät. Tämän jälkeen syvennyimme suunnitteluvaiheeseen, johon sisältyy olennaisesti kohderyhmien määrittely ja sisältöstrategian luominen.
Jutussa selvitimme, miten WordPress-kotisivujen perustamiseen liittyy sopivan hosting-palvelun ja verkkotunnuksen valitseminen. Lisäksi annoimme perustason ohjeet WordPressin asentamiseen ja konfigurointiin sekä yrityksen brändiä vastaavan visuaalisen ilmeen luomiseen.
Menestyäkseen internetissä yrityksen on tänä päivänä keskityttävä myös hakukoneoptimointiin, avainsanatutkimukseen, sisällöntuotantoon, tekniseen hakukoneoptimointiin ja muihin seikkoihin. Lisäksi listasimme asioita, jotka sivustolta kannattaa tarkistaa ennen julkaisua.
Käsittelimme myös sitä, kannattaako WordPress-sivut luoda itse vai tuottaa ne ammattilaisella, sekä vertailimme eri lähestymistapojen etuja ja haittoja.
Lopussa kerroimme, mitä WordPress-kotisivut tulevat yritykselle maksamaan erilaisissa skenaarioissa.