Kriittinen virhe WordPress-sivustolla ja sen korjaaminen.

Sivustolla on ollut kriittinen virhe – ja sen korjaaminen

Jukka Peltoperä
Jukka Peltoperä
Julkaistu:  4.8.2023. Päivitetty:  4.8.2023.

Onko WordPress-sivustollasi kriittinen virhe tai saitko sähköpostilla ilmoituksen sellaisesta ? Ei hätää. Vaikka "kriittinen virhe" kuullostaa kohtalokkaalta ja perustavanlaatuiselta, sen saa aina korjattua.

WordPress saattaa joskus näyttää virheilmoituksen: "Sivustolla on ollut kriittinen virhe. Lue lisää ongelmatilanteiden ratkaisemisesta WordPressissä."

Virheilmoituksessa oleva linkki johtaa WordPressin dokumentaatiosivulle, jossa annetaan yleiskäsitys WordPress-ongelmien ratkaisemisesta, mutta ei varsinaisesta kriittisestä virheestä.

Tässä blogijutussa kerron, mikä WordPressin kriittinen virhe on, mikä sen aiheuttaa ja miten ongelmaa kannattaa alkaa selvittämään.

Mikä WordPressin kriittinen virhe on?

WordPressin kriittinen virhe on virhe, joka estää WordPressiä lataamasta kaikkia skriptejä, jotka se tarvitsee toimiakseen oikein.

Aiemmin kriittinen virhe johti "white screen of deathiin", pelkkään valkoiseen sivuun ilman minkäänlaista lisätietoa ongelmasta.

Valkoinen ruutu ei luonnollisesti ollut kovin hyödyllinen sivuston omistajille, joten versiosta 5.2 lähtien WordPress lisäsi virheeseen ilmoituksen:

"There has been a critical error on the site. Read more about solving problems in WordPress." eli

"Sivustolla on ollut kriittinen virhe. Lue lisää ongelmatilanteiden ratkaisemisesta WordPressissä."

WordPressin "Sivustolla on ollut kriittinen virhe" -ilmoitus.

Virheilmoituksen lisäksi WordPress lähettää nyt sähköpostiviestin WordPress-sivuston ylläpitäjälle.

Sähköposti sisältää lisätietoja virheen aiheuttaneesta laajennuksesta tai teemasta sekä linkin, jonka kautta ylläpitäjä pääsee WordPress-hallintaan palautustilassa.

Mikäli pääset kriittisestä virheestä huolimatta kirjautumaan WordPressin ohjausnäkymään, voit löytää tietoa kriittisestä virheestä Sivuston eheys -sivulta Työkalut-valikon alla).

Kriittisestä virheestä saattaa löytyä lisätietoa myös sivuston eheys -sivulta.

 

Mikä kriittisen virheen aiheuttaa?

WordPressin kriittinen virhe johtuu yleensä virheellisesti toimivasta laajennuksesta, skriptistä tai koodista, joka estää WordPressiä toimimasta oikein. Viallisen koodin vuoksi WordPress ei pysty lataamaan tarvitsemiaan tiedostoja.

Jos olet vasta ladannut jonkin uuden lisäosan tai lisännyt koodia WordPress-sivustollesi, se on todennäköinen kriittisen virheen aiheuttaja.

Suosituimmat WordPress-lisäosat on testattu huolellisesti, joten ne eivät todennäköisesti aiheuta kriittistä virhettä. Konflikti toisen lisäosan tai mukautetun koodin kanssa voivat kuitenkin laukaista virheen.

Mutta katsotaanpa, miten kriittinen virhe korjataan ja saat WordPress-sivustosi takaisin haltuusi.

WordPressin kriittisen virheen korjaaminen

Ilmoitus kriittisestä virheestä ei itsessään ole kovin hyödyllinen virheen korjaamiseksi, mutta WordPressin ylläpitäjälle lähettämä sähköpostiviesti sisältää vihjeitä, mistä virhe saattaa johtua.

Kannattaa huomata, että monia WordPress-sivustoja ei ole konfiguroitu lähettämään sähköposteja SMTP-protokollan kautta, jolloin ylläpitäjän sähköposti-ilmoitus saattaa jäädä saamatta.

Tässä kaksi tapaa korjata WordPress-sivuston kriittinen virhe sähköpostin avulla tai ilman sähköpostia.

1. Kriittisen virheen korjaaminen sähköpostin avulla

Aluksi, tarkista sen sähköpostitilin viestit, jolla olet rekisteröitynyt WordPress-sivustolle.

WordPressin lähettämän sähköpostin otsikko on "[Sivunnimi.fi] Sivustollasi on tekninen ongelma".

Esimerkiksi alla olevassa sähköpostiviestistä otetusta kuvakaappauksesta ilmenee, että kriittisen virheen aiheuttaja on todennäköisesti Slider Revolution -niminen lisäosa.

Esimerkki WordPressin lähettämästä kriittisen virheen sähköpostista.

Esimerkki WordPressin lähettämästä kriittisen virheen sähköpostista.

Sähköposti sisältää myös linkin, jonka avulla voit kirjautua WordPress-sivustollesi palautustilassa tutkiaksesi ja korjataksesi ongelman.

Kriittisen virheen lisätiedot WordPressin lähettämässä sähköpostissa.

Kriittisen virheen lisätiedoista ilmenee, että virhe on revslider-kansiossa olevan lisäosan shortcode_generator.class.php-tiedoston rivillä 242, jossa kutsutaan require_once()-funktiota.

Seuraa nyt sähköpostissa olevaa linkkiä ja kirjaudu WordPress-sivustollesi palautustilassa. Ohjausnäkymästä saattaa löytyä lisätietoa ongelmasta.

Siirry lisäosat-sivulle, ja poista käytöstä kriittisen virheen aiheuttanut lisäosa. Kokeile päivittää lisäosa uudelleen, etsi vaihtoehtoisia ratkaisuja tai ota yhteyttä lisäosan luojan tukeen ongelman selvittämiseksi.

Kun olet selvittänyt ongelman, poistu palautustilasta WordPress-hallinnan oikeasta yläkulmasta.

2. Kriittisen virheen korjaaminen manuaalisesti (ilman sähköpostia)

Jos et saanut WordPressiltä sähköpostiviestiä kriittisestä virheestä, sinun on ehkä etsittävä ja korjattava ongelma manuaalisesti.

Jos virhe aiheutui äskettäin tekemästäsi muutoksesta sivustolle, voit korjata sen kumoamalla muutoksen. Jos esimerkiksi asensit uuden lisäosan ja sen aktivointi aiheutti kriittisen virheen, sinun tarvitsee vain poistaa se käytöstä.

Ellet ole varma, mikä aiheutti kriittisen virheen, seuraa näitä ohjeita:

1. Laita debuggaus päälle

WordPressin mukana tulee sisäänrakennettu vianetsintäjärjestelmä, jonka avulla voit saada sivustolla olevat virheet, varoitukset ja huomautukset vianmääritystä varten.

Ota virheenkorjausjärjestelmä käyttöön muokkaamalla WordPress-asennuksen juuressa olevaa wp-config.php-tiedostoa, ja lisää siihen rivit:

define( 'WP_DEBUG', true );
define( 'WP_DEBUG_LOG', true );

Siirrä päivitetty wp-config.php palvelimelle ja vieraile sivustollasi. Se näyttää nyt debuggaus-tiedot ja kriittisen virheen aiheuttajan.

Vianetsinnän avulla voit paikallistaa kriittisen virheen aiheuttajan. Tämä kohta vaatii hieman koodintulkintaosaamista.

2. Poista kaikki lisäosat käytöstä

Jos pääset WordPress-hallintaan, siirry lisäosat-sivulle ja klikkaa jokaisen lisäosan kohdalla "poista käytöstä". Älä huoli, voit aktivoida ne uudelleen, kun ongelma on ratkaistu.

Ellei sinulla ole pääsyä WordPress-hallintaan, joudut yhdistämään webhotelliisi FTP-tunnuksilla tai ohjauspaneliin (esim. cPanel tai Plesk) tiedostonhallinnasta.

Kun yhteys on muodostettu, siirry /wp-content-kansioon, josta löydät /plugins-kansion. Uudelleen nimeä plugins-kansio FTP-ohjelman tai tiedostonhallinnan toimintoja käyttäen (esim. /plugins.eikaytossa).

WordPress tutkii plugins-kansion ladatakseen käytössä olevat lisäosat. Mikäli se ei löydä plugins-kansiota, se ei voi aktivoida niitä, vaan se ottaa ne pois käytöstä.

Muista palauttaa plugins-kansion nimi, kun kriittinen virhe on selvitetty.

3. Vaihda oletusteemaan

Seuraava vaihe kriittisen virheen vianmäärityksessä on WordPress-teeman vaihtaminen oletusteemaan. Se on jokin Twenty-alkuisista teemoista, kuten Twenty Twenty-Three, Twenty Twenty-Two, Twenty Twenty-One tms.

Siirry hallinnassa kohtaan Ulkoasu > Teemat, ja ota käyttöön oletusteema. Tämä korjaa kriittisen virheen ongelman, mikäli sen aiheuttaja on jokin käyttämäsi teeman tiedostoista.

Ellei sinulla ole pääsyä WP-hallintaan, sinun on ladatta teema wordpress.orgin teemoista ja asennettava se manuaalisesti.

Pura .zip-paketti tietokoneellesi ja siirrä teeman kansio /wp-content/themes/-kansioon webhotellin palvelimelle FTP-yhteyden kautta tai tiedostonhallinnasta.

Ota varmuuskopio muista WP-asennuksen teemoista ensin tietokoneellesi ja poista sen jälkeen muut teemat palvelimelta.

Jos teema oli kriittisen virheen aiheuttaja, ongelma pitäisi nyt olla korjattu.

4. Uudelleenasenna WordPress

Vioittunut WordPress-asennuksen tiedosto tai haittaohjelma voi myös laukaista kriittisen virheen. Helpoin tapa korjata tämä on asentaa WordPress uudelleen.

Huomaa, että WordPressin uudelleenasennus ei poista luomiasi sisältöjä, koska ne tallennetaan tietokantaan.

Lataa uusin WordPress, pura se tietokoneellesi ja siirrä tiedostot FTP-ohjelmistollasi palvelimelle siihen kansioon, johon WordPress on asennettu. Tästä kansiosta löytyvät mm. wp-admin-, wp-content- ja wp-includes -kansiot.

Kun lataat tiedostoja palvelimelle, FTP-ohjelmistosi huomauttaa, että kyseinen tiedosto on jo palvelimella. Anna ohjelmistolle ohjeeksi ylikirjoittaa tiedosto ja käyttää tätä ohjetta koko siirtojonon ajan.

Vieraile sivustollasi ja tarkista, onko ongelma korjaantunut.

5. Kasvata PHP-muistirajaa

Hosting-palveluntarjoajasi on kuin mikä tahansa muu tietokone, joka tarvitsee muistia sovellusten ajamiseen tehokkaasti.

Jos käyttämälläsi palvelimella ei ole riittävästi resursseja PHP:n suorittamiseen, se voi kaatua tai lakata vastaamasta. Tämä on myös yksi kriittisten virheiden aiheuttajista WordPressissä.

Voit korjata ongelman kasvattamalla PHP-muistirajaa. Voit tehdä sen kirjoittamalla seuraavan rivin wp-config.php-tiedostoosi:

define( 'WP_MEMORY_LIMIT', '512M' );

Nyt voit vierailla verkkosivustollasi nähdäksesi, ratkaisiko tämä kriittisen virheen.

6. Päivitä PHP-versiosi

WordPress vaatii tällä hetkellä PHP-version 7.4 tai uudemman. Useimmat hosting-palvelut ottavat käyttöön uudet PHP-versiot palvelimillaan vähitellen.

Mikäli hosting-palveluntarjoajasi kuitenkin käyttää vanhempaa PHP-versiota, WordPress-sivustosi ei välttämättä toimi kunnolla ja voi aiheuttaa kriittisen virheen.

Jos sinulla on pääsy WordPressin hallintaan, voit selvittää, mitä PHP-versiota sivustosi käyttää kohdasta Työkalut > Sivuston eheys.

Useimmat laadukkaat hosting-palveluntarjoajat mahdollistavat PHP-version päivittämisen itse webhotellisi hallinnasta. Mikäli se ei ole mahdollista, ota yhteyttä palveluntarjoajasi asiakaspalveluun ongelman selvittämiseksi.

Yhteenveto

Toivottasti tästä blogijutusta oli hyötyä WordPressin kriittisen virheen aiheuttajan etsimisessä ja ongelman korjaamisessa.

Muista, että jos tarvitset apua WordPress-sivustosi ylläpidossa, mukaan lukien kriittisen virheen korjaaminen, saat tarvittaessa meiltä aina apua!

Lisää juttuja aiheesta

6.9.2023
Sisäiset linkit ja linkitys hakukoneoptimoinnissa
Jukka Peltoperä

Ennen kuin verkkosivusto voi sijoittua hakukoneissa hyville sijoituksille, se tarvitsee linkkejä. Google löytää artikkelisi ja sivusi parhaiten, kun niihin johtaa ulkoisia linkkejä eli paluulinkkejä. Toinen tapa parantaa hakukonelöydettävyyttä on parantaa […]

Lue juttu
10.8.2023
WordPress-kotisivut yritykselle: Lyhyt opas aiheeseen
Jukka Peltoperä

WordPress on suosittu ja monipuolinen verkkosivustoalusta, joka tarjoaa tehokkaan työkalun yrityksesi kotisivujen luomiseen ja hallintaan. Kotisivut ovat nykypäivänä tärkeä osa yrityksen online-läsnäoloa. Ne toimivat digitaalisena käyntikorttina, jonka kautta mahdolliset asiakkaat […]

Lue juttu
7.8.2023
Sivuvälimuisti ja palvelimen vastausaika
Jukka Peltoperä

Saitko WordPressin sivuston eheys -sivulla seuraavan ilmoituksen: "Sivuvälimuisti löydettiin, mutta palvelimen vastausaika on silti hidas."? Englanniksi sama ilmoitus kuuluu näin: "Page cache is detected but the server response time is […]

Lue juttu
3.8.2023
WooCommerce-verkkokaupan maksutapojen järjestäminen
Jukka Peltoperä

WooCommerce on yksi suosituimmista verkkokauppa-alustoista, joka tarjoaa laajan valikoiman työkaluja verkkokaupan rakentamiseen ja ylläpitoon. Yksi sen keskeisimmistä ominaisuuksista on laaja valikoima maksutapoja, joita voit tarjota asiakkaillesi. Tunnettuja maksuvälittäjiä ovat mm. […]

Lue juttu
27.7.2023
Näin lisäät tuoteryhmän WooCommercen tilaussähköposteihin
Jukka Peltoperä

WooCommerce on WordPress-julkaisujärjestelmään liitettävä suosittu ja hyvin räätälöivissä oleva verkkokauppalaajennos, ja suosituin verkkokauppa-alusta Suomessa. WooCommerce lähettää uusista tilauksista sähköposti-ilmoituksen, jonka asetukset löytyvät WordPress-hallinnasta kohdasta WooCommerce > Asetukset > S-posti. Nämä […]

Lue juttu
Jukka Peltoperä
Jukka Peltoperä
FM, tietojenkäsittelytieteet, Oulun yliopisto. Yrittäjä. Yli 20 vuoden kokemus web-suunnittelusta, web-teknologioista, WordPressistä, hakukoneoptimoinnista, sisällöntuotannosta ja digitaalisesta markkinoinnista.