WordPress ja "Toinen päivitys on jo käynnissä" -ongelma

Jukka Peltoperä
Jukka Peltoperä
Julkaistu:  27.1.2022. Päivitetty:  27.1.2022.

Kuten varmasti tiedät, WordPress-julkaisujärjestelmään, lisäosiin ja ulkoasuteemoihin tulee jatkuvasti uusia päivityksiä, jotka tuovat niihin uusia ominaisuuksia ja parannuksia sekä korjaavat löydettyjä bugeja ja haavoittuvuuksia. Vaikka WordPressin ja lisäosat voi asettaa päivittämään itse itsensä, päivitykset kannattaa silti säännöllisesti tarkistaa WordPressin hallintapaneelista.

Joskus päivityksiä suoritettaessa saatat törmätä virheilmoitukseen: "Toinen päivitys on jo käynnissä". Tässä jutussa kerron, mistä virheilmoitus johtuu ja miten se korjataan.

Mistä "toinen päivitys on jo käynnissä" -virhe johtuu

Tämä ongelma ilmenee yleensä, kun WordPress-käyttäjä tai useat käyttäjät yrittävät samanaikaisesti suorittaa WordPress-päivitystä, kun WordPress core-päivitys on käynnissä.

Core-päivityksen ajaksi verkkosivuston tietokannan wp_options-tauluun luodaan ylimääräinen rivi nimeltä core_update.lock. Tämä estää muiden päivitysten suorittamisen core-päivityksen aikana.

Kun core-päivitys on valmis, core_update.lock-rivi poistuu automaattisesti ja muut päivitykset ovat vapaasti suoritettavissa.

Virheilmoitus häviää core-päivityksen jälkeen tai automaattisesti 15 minuutin kuluttua. Ehdit siis hyvin keittää vaikkapa kahvit virheen automaattista poistumista odotellessasi.

Joskus harvoin, esimerkiksi palvelinongelman vuoksi, joko core- tai muu päivitys keskeytyy, ja saatat jäädä jumiin "Toinen päivitys on jo käynnissä" -virheen kanssa. Silloin sinun tulee käyttää jompaa kumpaa kahdesta alla olevista ratkaisuista.

Miten "toinen päivitys on jo käynnissä" -virhe korjataan

Alla kerron kaksi tapaa korjata tämä virheilmoitus: voit käyttää joko lisäosaa tai korjata sen manuaalisesti phpMyAdminin kautta. Molemmat tavat poistavat core_update.lock-rivin tietokannasta.

Käyttämällä lisäosaa

Helpoin tapa korjata ongelma, on asentaa juuri tähän tarkoitukseen suunniteltu lisäosa, Fix Another Update In Progress.

Älä huoli, vaikka tätä lisäosaa ei ole päivitetty useampaan vuoteen tai testattu uusimpien WordPress-versioiden kanssa. Sitä ei ole tarvinut päivittää, koska se toimii yhä (ainakin WP 5.9:n kanssa).

Navigoi itsesi WP-hallinnassa sivulle Lisäosat > Lisää uusi, etsi kyseinen lisäosa, asenna se ja ota lisäosa käyttöön.

Kun lisäosa on käytössä, navigoi sivulle Asetukset > Fix Another Update In Progress, ja paina "Fix WordPress Update Lock" -nappia.

Saat sen jälkeen ilmoituksen päivityslukon poistamisen onnistumisesta. Hur-ray!

Käyttämällä phpMyAdminia

Toinen tapa korjata kyseinen ongelma (edistyneille käyttäjille) on muokata tietokantaa manuaalisesti phpMyAdminin kautta ja poistaa kyseinen rivi.

Kirjaudu verkkosivustosi webhotellin hallintaan (esim. cPanel tai Plesk), etsi hallinnasta tietokantojen alta "phpMyAdmin" ja kirjaudu siihen.

Valitse vasemmalta tietokanta, johon WordPress on asennettu ja klikkaa wp_options-taulua.

Etsi wp_options-taulusta rivi core_update.lock, joka on tyypillisesti viimeinen tai viimeisimpiä rivejä.

Klikkaa rivin kohdalla "Delete" poistaaksesi sen, ja saat ilmoituksen onnistumisesta "1 row affected" jne.

Virhe korjattu ja voit jatkaa WordPress-päivitysten tekemistä!

Lisää juttuja aiheesta

10.5.2022
Mikä on halvin webhotelli?
Jukka Peltoperä

Web-suunnittelijana sanon aina, että hyvä hosting ei ole paikka säästää silloin, kun yritys aikoo tosissaan löytyä netistä ja tehdä siellä verkkoliiketoimintaa. Vaikka pysyn sanojeni takana, myönnän, että joillakin on joskus […]

Lue juttu
8.4.2022
Näin piilotat PHP-varoitukset ja -ilmoitukset WordPressissä
Jukka Peltoperä

PHP-varoitukset ja -ilmoitukset tarjoavat hyödyllistä tietoa kehittäjille, mutta tavallisten kävijöiden ei ole hyvä nähdä niitä. PHP-varoituksia ja -ilmoituksia voi ilmaantua näkyviin sivuillasi esimerkiksi silloin, kun muutat käytössä olevan PHP-version tai […]

Lue juttu
21.2.2022
WordPress ja puuttuva "Ota automaattiset päivitykset käyttöön" -linkki
Jukka Peltoperä

WordPress-sivustoja ylläpitäneet tietävät, että julkaisujärjestelmä osaa päivittää itse itsensä, kun siihen ilmestyy uusi tietoturvapäivitys. WordPress osaa myös tarkistaa säännöllisesti, onko asennettuihin ulkoasuteemoihin ja lisäosiin tullut uusia päivityksiä ja ilmoittaa niistä […]

Lue juttu
8.12.2021
Title-tagi ja parhaat käytännöt
Jukka Peltoperä

Hyvän otsikon kirjoittaminen olennainen taito jokaiselle, joka tekee hakukoneoptimointia. Miksikö? Koska se on ensimmäinen asia, jonka käyttäjät näkevät hakutuloksissa ja yksi tärkeistä tekijöistä, joita Google käyttää arvioidessaan sivun aihetta. Mikä […]

Lue juttu
18.11.2021
WordPress-julkaisujärjestelmän edut ja haitat
Jukka Peltoperä

Perustettaessa vuonna 2003 WordPress oli vain blogien luomiseen ja ylläpitoon tarkoitettu ohjelmisto. Nykyään se on maailman käytetyin sisällönhallintajärjestelmä. Kaikista maailman verkkosivustoista yli 42 % käyttää WordPressiä. Jos luvusta otetaan pois […]

Lue juttu
Jukka Peltoperä
Jukka Peltoperä
FM, tietojenkäsittelytieteet, Oulun yliopisto. Yrittäjä. Yli 20 vuoden kokemus web-suunnittelusta, web-teknologioista, WordPressistä, hakukoneoptimoinnista, sisällöntuotannosta ja digitaalisesta markkinoinnista.