WordPress

WordPress ja "Toinen päivitys on jo käynnissä" -ongelma

Jukka Peltoperä
Jukka Peltoperä
Julkaistu:  27.1.2022. Päivitetty:  5.9.2023.

Kuten varmasti tiedät, WordPress-julkaisujärjestelmään, lisäosiin ja ulkoasuteemoihin tulee jatkuvasti uusia päivityksiä, jotka tuovat niihin uusia ominaisuuksia ja parannuksia sekä korjaavat löydettyjä bugeja ja haavoittuvuuksia. Vaikka WordPressin ja lisäosat voi asettaa päivittämään itse itsensä, päivitykset kannattaa silti säännöllisesti tarkistaa WordPressin hallintapaneelista.

Joskus päivityksiä suoritettaessa saatat törmätä virheilmoitukseen: "Toinen päivitys on jo käynnissä". Tässä jutussa kerron, mistä virheilmoitus johtuu ja miten se korjataan.

Mistä "toinen päivitys on jo käynnissä" -virhe johtuu

Tämä ongelma ilmenee yleensä, kun WordPress-käyttäjä tai useat käyttäjät yrittävät samanaikaisesti suorittaa WordPress-päivitystä, kun WordPress core-päivitys on käynnissä.

Core-päivityksen ajaksi verkkosivuston tietokannan wp_options-tauluun luodaan ylimääräinen rivi nimeltä core_update.lock. Tämä estää muiden päivitysten suorittamisen core-päivityksen aikana.

Kun core-päivitys on valmis, core_update.lock-rivi poistuu automaattisesti ja muut päivitykset ovat vapaasti suoritettavissa.

Virheilmoitus häviää core-päivityksen jälkeen tai automaattisesti 15 minuutin kuluttua. Ehdit siis hyvin keittää vaikkapa kahvit virheen automaattista poistumista odotellessasi.

Joskus harvoin, esimerkiksi palvelinongelman vuoksi, joko core- tai muu päivitys keskeytyy, ja saatat jäädä jumiin "Toinen päivitys on jo käynnissä" -virheen kanssa. Silloin sinun tulee käyttää jompaa kumpaa kahdesta alla olevista ratkaisuista.

Miten "toinen päivitys on jo käynnissä" -virhe korjataan

Alla kerron kaksi tapaa korjata tämä virheilmoitus: voit käyttää joko lisäosaa tai korjata sen manuaalisesti phpMyAdminin kautta. Molemmat tavat poistavat core_update.lock-rivin tietokannasta.

Käyttämällä lisäosaa

Helpoin tapa korjata ongelma, on asentaa juuri tähän tarkoitukseen suunniteltu lisäosa, Fix Another Update In Progress.

Älä huoli, vaikka tätä lisäosaa ei ole päivitetty useampaan vuoteen tai testattu uusimpien WordPress-versioiden kanssa. Sitä ei ole tarvinut päivittää, koska se toimii yhä (ainakin WP 5.9:n kanssa).

Navigoi itsesi WP-hallinnassa sivulle Lisäosat > Lisää uusi, etsi kyseinen lisäosa, asenna se ja ota lisäosa käyttöön.

Kun lisäosa on käytössä, navigoi sivulle Asetukset > Fix Another Update In Progress, ja paina "Fix WordPress Update Lock" -nappia.

Saat sen jälkeen ilmoituksen päivityslukon poistamisen onnistumisesta. Hur-ray!

Käyttämällä phpMyAdminia

Toinen tapa korjata kyseinen ongelma (edistyneille käyttäjille) on muokata tietokantaa manuaalisesti phpMyAdminin kautta ja poistaa kyseinen rivi.

Kirjaudu verkkosivustosi webhotellin hallintaan (esim. cPanel tai Plesk), etsi hallinnasta tietokantojen alta "phpMyAdmin" ja kirjaudu siihen.

Valitse vasemmalta tietokanta, johon WordPress on asennettu ja klikkaa wp_options-taulua.

Etsi wp_options-taulusta rivi core_update.lock, joka on tyypillisesti viimeinen tai viimeisimpiä rivejä.

Klikkaa rivin kohdalla "Delete" poistaaksesi sen, ja saat ilmoituksen onnistumisesta "1 row affected" jne.

Virhe korjattu ja voit jatkaa WordPress-päivitysten tekemistä!

Lisää juttuja aiheesta

6.9.2023
Sisäiset linkit ja linkitys hakukoneoptimoinnissa
Jukka Peltoperä

Ennen kuin verkkosivusto voi sijoittua hakukoneissa hyville sijoituksille, se tarvitsee linkkejä. Google löytää artikkelisi ja sivusi parhaiten, kun niihin johtaa ulkoisia linkkejä eli paluulinkkejä. Toinen tapa parantaa hakukonelöydettävyyttä on parantaa […]

Lue juttu
10.8.2023
WordPress-kotisivut yritykselle: Lyhyt opas aiheeseen
Jukka Peltoperä

WordPress on suosittu ja monipuolinen verkkosivustoalusta, joka tarjoaa tehokkaan työkalun yrityksesi kotisivujen luomiseen ja hallintaan. Kotisivut ovat nykypäivänä tärkeä osa yrityksen online-läsnäoloa. Ne toimivat digitaalisena käyntikorttina, jonka kautta mahdolliset asiakkaat […]

Lue juttu
7.8.2023
Sivuvälimuisti ja palvelimen vastausaika
Jukka Peltoperä

Saitko WordPressin sivuston eheys -sivulla seuraavan ilmoituksen: "Sivuvälimuisti löydettiin, mutta palvelimen vastausaika on silti hidas."? Englanniksi sama ilmoitus kuuluu näin: "Page cache is detected but the server response time is […]

Lue juttu
4.8.2023
Sivustolla on ollut kriittinen virhe – ja sen korjaaminen
Jukka Peltoperä

Onko WordPress-sivustollasi kriittinen virhe tai saitko sähköpostilla ilmoituksen sellaisesta ? Ei hätää. Vaikka "kriittinen virhe" kuullostaa kohtalokkaalta ja perustavanlaatuiselta, sen saa aina korjattua. WordPress saattaa joskus näyttää virheilmoituksen: "Sivustolla on […]

Lue juttu
3.8.2023
WooCommerce-verkkokaupan maksutapojen järjestäminen
Jukka Peltoperä

WooCommerce on yksi suosituimmista verkkokauppa-alustoista, joka tarjoaa laajan valikoiman työkaluja verkkokaupan rakentamiseen ja ylläpitoon. Yksi sen keskeisimmistä ominaisuuksista on laaja valikoima maksutapoja, joita voit tarjota asiakkaillesi. Tunnettuja maksuvälittäjiä ovat mm. […]

Lue juttu
Jukka Peltoperä
Jukka Peltoperä
FM, tietojenkäsittelytieteet, Oulun yliopisto. Yrittäjä. Yli 20 vuoden kokemus web-suunnittelusta, web-teknologioista, WordPressistä, hakukoneoptimoinnista, sisällöntuotannosta ja digitaalisesta markkinoinnista.