WordPress

WordPress ja "Toinen päivitys on jo käynnissä" -ongelma

Jukka Peltoperä
Jukka Peltoperä
Julkaistu:  27.1.2022. Päivitetty:  27.1.2022.

Kuten varmasti tiedät, WordPress-julkaisujärjestelmään, lisäosiin ja ulkoasuteemoihin tulee jatkuvasti uusia päivityksiä, jotka tuovat niihin uusia ominaisuuksia ja parannuksia sekä korjaavat löydettyjä bugeja ja haavoittuvuuksia. Vaikka WordPressin ja lisäosat voi asettaa päivittämään itse itsensä, päivitykset kannattaa silti säännöllisesti tarkistaa WordPressin hallintapaneelista.

Joskus päivityksiä suoritettaessa saatat törmätä virheilmoitukseen: "Toinen päivitys on jo käynnissä". Tässä jutussa kerron, mistä virheilmoitus johtuu ja miten se korjataan.

Mistä "toinen päivitys on jo käynnissä" -virhe johtuu

Tämä ongelma ilmenee yleensä, kun WordPress-käyttäjä tai useat käyttäjät yrittävät samanaikaisesti suorittaa WordPress-päivitystä, kun WordPress core-päivitys on käynnissä.

Core-päivityksen ajaksi verkkosivuston tietokannan wp_options-tauluun luodaan ylimääräinen rivi nimeltä core_update.lock. Tämä estää muiden päivitysten suorittamisen core-päivityksen aikana.

Kun core-päivitys on valmis, core_update.lock-rivi poistuu automaattisesti ja muut päivitykset ovat vapaasti suoritettavissa.

Virheilmoitus häviää core-päivityksen jälkeen tai automaattisesti 15 minuutin kuluttua. Ehdit siis hyvin keittää vaikkapa kahvit virheen automaattista poistumista odotellessasi.

Joskus harvoin, esimerkiksi palvelinongelman vuoksi, joko core- tai muu päivitys keskeytyy, ja saatat jäädä jumiin "Toinen päivitys on jo käynnissä" -virheen kanssa. Silloin sinun tulee käyttää jompaa kumpaa kahdesta alla olevista ratkaisuista.

Miten "toinen päivitys on jo käynnissä" -virhe korjataan

Alla kerron kaksi tapaa korjata tämä virheilmoitus: voit käyttää joko lisäosaa tai korjata sen manuaalisesti phpMyAdminin kautta. Molemmat tavat poistavat core_update.lock-rivin tietokannasta.

Käyttämällä lisäosaa

Helpoin tapa korjata ongelma, on asentaa juuri tähän tarkoitukseen suunniteltu lisäosa, Fix Another Update In Progress.

Älä huoli, vaikka tätä lisäosaa ei ole päivitetty useampaan vuoteen tai testattu uusimpien WordPress-versioiden kanssa. Sitä ei ole tarvinut päivittää, koska se toimii yhä (ainakin WP 5.9:n kanssa).

Navigoi itsesi WP-hallinnassa sivulle Lisäosat > Lisää uusi, etsi kyseinen lisäosa, asenna se ja ota lisäosa käyttöön.

Kun lisäosa on käytössä, navigoi sivulle Asetukset > Fix Another Update In Progress, ja paina "Fix WordPress Update Lock" -nappia.

Saat sen jälkeen ilmoituksen päivityslukon poistamisen onnistumisesta. Hur-ray!

Käyttämällä phpMyAdminia

Toinen tapa korjata kyseinen ongelma (edistyneille käyttäjille) on muokata tietokantaa manuaalisesti phpMyAdminin kautta ja poistaa kyseinen rivi.

Kirjaudu verkkosivustosi webhotellin hallintaan (esim. cPanel tai Plesk), etsi hallinnasta tietokantojen alta "phpMyAdmin" ja kirjaudu siihen.

Valitse vasemmalta tietokanta, johon WordPress on asennettu ja klikkaa wp_options-taulua.

Etsi wp_options-taulusta rivi core_update.lock, joka on tyypillisesti viimeinen tai viimeisimpiä rivejä.

Klikkaa rivin kohdalla "Delete" poistaaksesi sen, ja saat ilmoituksen onnistumisesta "1 row affected" jne.

Virhe korjattu ja voit jatkaa WordPress-päivitysten tekemistä!

Lisää juttuja aiheesta

19.10.2022
404-virhesivut hakukoneoptimoinnin näkökulmasta
Jukka Peltoperä

Yksi yleisimmistä vastaan tulevista HTTP-tilakoodeista on 404 Not Found, mikä tarkoittaa kaikessa yksinkertaisuudessaan sitä, että asiakkaan pyytämää resurssia ei löytynyt, kun sitä pyydettiin palvelimelta. Jos suunnittelet verkkosivuja, ylläpidät verkkokauppaa tai […]

Lue juttu
18.10.2022
Googlen verkkovastaavan ohjeet on nyt Search Essentials
Jukka Peltoperä

Hyvästi Googlen Verkkovastaavan ohjeet. Tervetuloa Google Search Essentials! Google tiedotti viime viikolla julkaisevansa yksinkertaistetun version Verkkovastaan ohjeista ja nimeävänsä sen uudelleen Google Search Essentialsiksi. Uuden ohjeistuksen suomenkieliseksi nimeksi saattaisi englanninkielisen […]

Lue juttu
12.10.2022
Wordfence-URL:t Google Search Consolessa
Jukka Peltoperä

Wordfence on näppärä tietoturvalisäosa WordPressille, jolla saat lisättyä WP-sivustollesi applikaatiotason palomuurin muun muassa brute force -hyökkäyksien torjumiseksi sekä sivuston skannaamiseen tunnettujen tietoturva-aukkojen, haittaohjelmien, takaovien, roskapostin ja injektioiden varalta. Olen käyttänyt […]

Lue juttu
7.10.2022
Näin poistat syötteet käytöstä WordPressissä
Jukka Peltoperä

Haluatko poistaa RSS-syötteet käytöstä WordPress-sivustollasi? RSS-syötteet ovat hyvä tapa mahdollistaa blogin seuraaminen ja uusien blogijuttujen tilaaminen erilliseen RSS-lukijaan sekä blogin lisääminen erilaisiin aggregaatti- (engl. aggregator) eli kerääjä-, kooste- tai kokoomapalveluihin, […]

Lue juttu
10.5.2022
Mikä on halvin webhotelli?
Jukka Peltoperä

Web-suunnittelijana sanon aina, että hyvä hosting ei ole paikka säästää silloin, kun yritys aikoo tosissaan löytyä netistä ja tehdä siellä verkkoliiketoimintaa. Vaikka pysyn sanojeni takana, myönnän, että joillakin on joskus […]

Lue juttu
Jukka Peltoperä
Jukka Peltoperä
FM, tietojenkäsittelytieteet, Oulun yliopisto. Yrittäjä. Yli 20 vuoden kokemus web-suunnittelusta, web-teknologioista, WordPressistä, hakukoneoptimoinnista, sisällöntuotannosta ja digitaalisesta markkinoinnista.