Onko yrityksen asiakashankinta somessa haasteellista? Tuntuuko, että yrittäjänä sinun tulisi olla jatkuvasti ja kaiken aikaa aktiivisesti läsnä kaikilla mahdollisilla some-alustoilla, sekä ideoimassa uusia postauksia, jotka keräävät huomiota, tykkäyksiä ja asiakkuuksia? Silti aikaa pitäisi jäädä oikeidenkin töiden tekemiseen.
Ellet ole kumppanuuksista elävä vaikuttajamarkkinoija eli influensseri, luultavasti sinäkin olet pohtinut, mitä lisäarvoa algoritmien pyörteisiin hukkuvat päivitykset yritykselle loppujen lopuksi tuovat.
Itse lopetin Facebook-postausten tekemisen vuosia sitten, koska se on aikaavievää ja tehotonta. Lisäksi Facebook ei ole mielestäni olemassa ihmisiä varten, vaan Facebookia varten. Se haluaa, että sinä luot sinne sisältöä, josta se voi hyötyä.
Mutta. Pyöritän yhä Facebookissa mainoksia siitä syystä, että ne toimivat. Ne tuovat verkkosivustoilleni kohdennettuja kävijöitä, potentiaalisia asiakkaita, jotka ovat jollain tavoin jo valmiiksi kiinnostuneita tarjoamastani sisällöistä.
Facebook-mainonnan tulee antaa enemmän kuin se ottaa. Vain siten se voi olla kannattavaa.
Miksi mainostaa Facebookissa?
Facebookia käyttää joka kuukausi maailmanlaajuisesti 2,89 miljardia käyttäjää. Se on Googlen ja YouTuben jälkeen maailman suosituin verkkosivusto.
NapoleonCatin mukaan 3,5 miljoonaa suomalaista käyttää Facebookia ja pienestä notkahduksesta huolimatta käyttäjämäärä on viimeisen vuoden aikana jälleen nousussa.
Kuva: NapoleonCat
Suomalaisia käyttäjiä on kaikissa ikäryhmissä, kuitenkin eniten ikäryhmissä 25-34- ja 35-44 -vuotiaat. Naisia on kaikissa ikäryhmissä miehiä enemmän.
Käyttäjämäärä ei silti ole kaikki kaikessa, vaan Facebookin saama huomioarvo. Suomalaiset käyttävät somessa aikaa keskimäärin 57 minuuttia päivässä. Monille Facebook on yhtä kuin internet ja Facebook-sivu organisaation, yrityksen, brändin, julkkiksen tai urheiluseuran julkinen preesens.
Facebook on yksi tehokkaimmista markkinointikanavista internetissä ja sen avulla voidaan ainakin teoriassa saavuttaa lähes yhtä suuri yleisö kuin Google-mainonnallakin.
Todennäköisesti juuri sinunkin kohdeyleisösi on Facebookissa.
Kenen kannattaa mainostaa Facebookissa?
Tärkein asia, mikä Facebook-mainonnassa kannattaa muistaa on tämä:
Facebook-mainoksella tavoittamasi ihmiset eivät ole aktiivisesti ostamassa tuotettasi tai palveluasi. He ovat rentoutumassa, lukemassa kavereiden päivityksiä, katselemassa hauskoja videoita jne. Kunnes sinä keskeytät heidät mainoksellasi.
Yhdellä näyttökerralla ei useinkaan vielä tehdä myyntiä, ja se on vielä epätodennäköisempää Facebookissa, koska ihmiset eivät ole siellä etsimässä aktiivisesti tuotteitasi.
Nopeita myyntejä odottavat yritykset joutuvat usein pettymään.
Facebook-mainonnassa onnistuvat yleensä seuraavanlaiset yritykset:
1. Yritykset, jotka pyytävät käyttäjiä rekisteröitymään, eivätkä ostamaan. Jos mainosta klikkaavalta käyttäjältä pyydetään suurta sitoutumista, kuten tuotteen ostamista, hän palaa helposti takaisin Facebookin selailuun. Pyydä sen sijaan sähköpostiosoitetta ja lupaa tarjota jotain vastineeksi.
2. Yritykset, joiden tuotteilla on pitkä myyntisykli tai pienet kertaostot. Facebook-mainonnassa ei pidä olla riippuvainen yhdestä suuresta ostosta, vaan useista pienistä.
Miten Facebook-mainokset toimivat?
Facebook-mainoksia on useita erilaisia. Voit mainostaa Facebook-sivuasi, sivullasi olevia julkaisuja, käyttäjien tekemiä toimia tai verkkosivustoasi.
Vaikka Facebook haluaa pitää kävijät omalla alustallaan, voit silti menestyä myös kävijöiden hankkimisessa verkkosivuillesi.
Myös mainosformaatteja on useita erilaisia: kuvia, videoita, kuvakaruselleja ja muita.
Facebook-mainoksen voi kohdistaa käyttäjän sijainnin, demografisten tietojen ja profiilin tietojen perusteella.
Kun olet luonut mainoksen, voit määrittää budjetin ja tarjouksen jokaiselle klikkaukselle tai tuhannelle näytölle.
Markkinoijana olen tottunut ajamaan liikennettä enimmäkseen verkkosivuille, mutta mainoksilla voi hankkia myös seuraajia Facebook-sivulle tai tykkäyksiä julkaisuihin.
Facebook-mainonnan etuja ja haittoja
Kuten kaikilla markkinointimuodoilla, myös Facebook-mainonnalla on omat etunsa ja rajoitteensa, jotka kannattaa huomioida ennen kampanjan aloittamista.
Facebook-mainonnan etuja:
- Laaja yleisö. Useimmat yritykset haluavat tavoittaa mahdollisimman suuren yleisön. Facebookin kautta voit tavoittaa teoriassa noin 2,6 miljoonaa suomalaista. Olet ja näyt siellä, missä asiakkaasikin ovat.
- Kohdistaminen. Mainostajan ei tarvitse käyttää aikaa ja rahaa kohdistaakseen mainonta kaikille käyttäjille, vaan hän voi keskittyä ihmisiin, jotka voisivat olla kiinnostunut hänen myymistään tuotteista tai palveluista. Facebook tarjoaa laajan valikoiman kohdistusmahdollisuuksia. Voit kohdistaa mainokset sijainnin, iän, sukupuolen, harrastukset, kiinnostuksen kohteet, siviilisäädyn ja lukuisien muiden kriteerien perusteella.
- Budjetti. Esimerkiksi TV- tai radiomainonnan aloittaminen vaatii merkittävän mainosbudjetin. Facebookissa voit itse määritellä kuinka paljon haluat mainostamiseen käyttää. Minimi päiväbudjetti on 1 euro.
- Joustavuus. Voit lisätä mainokseen kuvan, lyhyen tai pidemmän tekstin, videon, tapahtuman, tuotteen tai julkaisun. Vaihtoehdot tarjoavat runsaasti mahdollisuuksia mainoksen suunnitteluun. Useimmat mainosmuodot toimivat myös mobiililaitteilla.
- Helppokäyttöisyys. Facebook-kampanjan käynnistäminen on suhteellisen helppoa, eikä siihen välttämättä tarvita ammattilaisen apua.
Facebook-mainonnan haittoja:
- Aikaisemmin Facebookissa sai orgaanista näkyvyyttä ilmaiseksi, mutta nykyään kaikki näkyvyys on pay-to-play eli maksullista. Jotta markkinointi olisi tehokasta, Facebook-sivua joutuu päivittämään jatkuvasti. Tämän lisäksi alustan algoritmit rajoittavat viestien näkymistä, joten vain osa tykkääjistä näkee sivupäivitykset.
- Kilpailu on kovaa, koska kilpailijoiden matkiminen on helppoa. Kova kilpailu nostaa klikkaushintoja.
- Jokainen yritys kohtaa tyytymättömiä asiakkaita ennemmin tai myöhemmin. Närkästyneiden asiakkaiden sivuille jättämät arvostelut ja kommentit vaikuttavat helposti yrityksen maineeseen – masinoiduista lokakampanjoista puhumattakaan.
Vinkkejä Facebook-mainontaan
1. Kohdista, kohdista, kohdista
Facebook-mainonnan edut ovat laaja yleisö ja kohdistaminen. Tutki kohdeyleisöäsi, heidän verkkotottumuksiaan ja mistä he pitävät.
Facebookissa voit kohdistaa mainoksesi sijainnin, iän, sukupuolen, harrastusten, kiinnostuksen kohteiden, parisuhdestatuksen, koulutuksen, työpaikkojen ja esimerkiksi puhuttujen kielien perusteella.
Laajemmat mainoskohdistukset voi kohdistaa esimerkiksi kuluttajaelektroniikasta, puutarhanhoidosta tai komediaelokuvista kiinnostuneisiin, Nightwish-yhtyeestä tykkääviin tai vaikkapa vuoden sisällä kihlautuneisiin odottaviin vanhempiin.
Vasta kun tunnet yleisösi, voit kehittää tehokkaita mainoksia.
2. Käytä kuvia
Facebook on visuaalinen alusta, jossa eniten huomiota saavat kuvalliset julkaisut.
Mainoksessa käytettävän kuvan on saatava käyttäjän huomio tai mainos ei saa klikkaustakaan. Älä käytä huonolaatuisia kuvia, geneerisiä kuvapankkikuvia tai kuvia, joihin sinulla ei ole käyttöoikeutta. Älä käytä kuvana yrityksesi logoa, ellet ole Coca-Cola tai Nike.
Kuvat ihmisistä ja erityisesti kuvat, joissa ihminen katsoo suoraan kameraan toimivat parhaiten. Myös hauskat kuvat keräävät paljon klikkauksia, mutta eivät yhtä paljon myyntejä.
3. Kirjoita hyvä mainosteksti eli copy
Tavallisessa Facebook-mainoksessa voi olla 40-merkkinen otsikko ja 125-merkkinen leipäteksti.
Herätä huomio, saa käyttäjä kiinnostumaan kertomalla, mitä hyötyä hänelle on tuotteesta/palvelusta, tarjoa alennus, ilmaiskokeilu tai rajoitetun ajan voimassa oleva tarjous. Lisää toimintokehoite: Osta/vuokraa/varaa/ilmoittaudu nyt!
4. Taktikoi hintatarjouksen asettamisessa
Facebook ehdottaa mainoksellesi sopivaa hintatarjoushaitaria. Aseta hintatarjouksesi lähelle haitarin alinta rajaa. Mainoksen klikkaussuhde alkaa nopeasti sanelemaan hinnan, joka sinun on maksettava liikenteestä.
Jos klikkaussuhteesi on korkea, klikkauskohtainen hinta laskee. Jos klikkaussuhteesi on matala, sinun on nostettava tarjoustasi. Optimoi mainosta ja kohdeyleisöä kasvattaaksesi klikkaussuhdetta.
5. Testaa mainoksia
Ellet ole ennen mainostanut Facebookissa, kukaan ei tiedä, minkälainen mainos sinun yrityksellesi toimii parhaiten.
Ainoa tapa luoda tuottava Facebook-kampanja on testata muutamia vaihtoehtoja ja selvittää, mikä niistä toimii parhaiten.
Valitse paras mainos ja luo sen pohjalta uusia vaihtoehtoja. Testaa lisää ja valitse jälleen paras jne.
6. Seuraa Facebook-mainonnan tehokkuutta
Facebookin mainosten hallinta tarjoaa paljon dataa siitä, miten ihmiset ovat vuorovaikutuksessa mainostesi kanssa. Kun käyttäjä siirtyy verkkosivustollesi, seuranta lakkaa, joten sinun on käytettävä konversioseurantaan Google Analyticsin kaltaista analytiikkaohjelmaa.
Kun tiedät johtavatko Facebook-mainosten klikkaukset liideihin, myynteihin ja tuottavatko ne.
Tarvitsetko apua tuloksellisen Facebook-kampanjan luomisessa?
Suunnittelemme yrityksellesi Facebook-kampanjan. Selvitämme ensin yhdessä, mikä on kampanjasi kohderyhmä ja miten se voitaisiin parhaiten saavuttaa Facebookin tarjoamilla kohdistustyökaluilla.
Luomme selvityksen perusteella kampanjaa varten kolme erilaista mainosta (eri kuvat ja tekstit) ja kohdistamme kampanjan valitulle kohderyhmälle.
Määritetyn ajanjakson jälkeen optimoimme kampanjaa poistamalla kaksi huonommin toimivaa mainosta ja jättämällä parhaiten toimivan mainoksen. Voit jatkaa mainostusta parhaalla mainoksella ilman lisämaksua tai voimme jatkaa testaamalla uusia mainoksia.
Lähetämme lopuksi raportin kampanjan tehokkuudesta sähköpostilla.
Kysy tarjous lähettämällä sähköpostia osoitteeseen asiakaspalvelu@pokis.fi tai alla olevalla lomakkeella. Kerrothan tarjouspyynnössä yrityksen verkkosivuston osoitteen, mainosbudjetin sekä kampanjan keston ja ajankohdan.