Perustettaessa vuonna 2003 WordPress oli vain blogien luomiseen ja ylläpitoon tarkoitettu ohjelmisto. Nykyään se on maailman käytetyin sisällönhallintajärjestelmä. Kaikista maailman verkkosivustoista yli 42 % käyttää WordPressiä. Jos luvusta otetaan pois sivustot, joiden sisällönhallintajärjestelmä ei ole tiedossa, WordPressin markkinaosuus on yli 65 %. Mitä tulee yrityksen verkkosivuston sisällönhallintajärjestelmän valitsemiseen, tulemme todennäköisesti suosittelemaan sinulle WordPressiä. Tässä jutussa käsittelemme WordPressin etuja ja haittoja.
WordPressin etuja
1. Käyttäjäystävällisyys
WordPress on helppokäyttöinen, koska se oli alunperin blogiohjelmisto. Sillä uusien sivujen ja artikkelien luominen ja muokkaaminen on helppoa. Jos osaat käyttää Officea tai muuta tekstinkäsittelyohjelmistoa, osaat todennäköisesti muokata myös WordPress-sisältöjä. Sisällönhallintaan ei tarvitse minkäänlaista kokemusta ohjelmoinnista. Internet on täynnä erilaisia oppaita ja ohjeita WordPressin käyttöön.
2. Lisäosat
WordPressille on tätä kirjoittaessa saatavilla 59 454 ilmaista lisäosaa ja lisäksi tuhansia maksullisia lisäosia. Lisäosien avulla WordPress-sivustoa voidaan mukauttaa, sen toiminnallisuuksia voidaan laajentaa sekä kehittää monin eri tavoin. Jos haluat tehdä tiettyjä muutoksia WordPress-sivustoosi, on todennäköistä, että sitä varten on jo saatavilla tarkoitukseen soveltuva lisäosa. WordPressin päälle voidaan rakentaa esimerkiksi verkkokauppa.
3. Hakukoneoptimointi
Natiivisti WordPress ei ole hakukoneoptimointimielessä hääppöinen julkaisujärjestelmä, mutta asentamalla siihen optimointiin tarkoitetun lisäosan, se on jo "hakukoneoptimointiystävällinen". Ilmaisetkin hakukoneoptimointilisäosat, kuten Yoast SEO, All in One SEO ja RankMath auttavat tekemään optimointeja sisältöön, sisällönkuvauskenttiin, avainsanakohdistuksiin ja muihin – jopa samalla, kun luot uutta sisältöä.
4. Responsiivisuus
Kun asennat WordPressin, sen mukana tulee muutamia ilmaisia ulkoasuteemoja, jotka ovat valmiiksi responsiivisia. Responsiivisuus tarkoittaa sitä, että sivut mukautuvat päätelaitteen näytön koon mukaisesti käyttäjäystävälliseen muotoon. Responsiivinen ulkoasu näyttää hyvältä ja toimii oikein pöytätietokoneella, kannettavalla tietokoneella, tabletilla ja älypuhelimella käytettäessä. Lisämahdollisuuksia tarjoavat maksulliset teemat, joista useimmat ovat nykyään responsiivisia.
5. Avoin lähdekoodi
WordPress on avoimen lähdekoodin ohjelmisto, ja kuka tahansa voi käyttää tutkia, muuttaa ja jakaa sen lähdekoodia. Toisin sanoen, WordPressin voi ladata ja asentaa täysin ilmaiseksi. Ei kalliita lisenssimaksuja, kuukausiveloitusta tai muita kuluja. Toinen avoimen lähdekoodin etu on, että lukuisat kehittäjät työskentelevät ohjelmiston parissa. Kymmenientuhansien laajennosten lisäksi myös julkaisujärjestelmää kehitetään jatkuvasti, siitä löydettyjä virheitä korjataan ja uusia päivityksiä ilmestyy säännöllisesti.
6. Kielivalinta
WordPress on saatavilla kymmenillä eri kielillä ja hallintapaneelin kieli on vaihdettavissa asetuksista. Kaikki käännökset ovat laajan käyttäjäyhteisön tekemiä ja käyvät läpi yhteisön tarkistusprosessin. WordPress on luonnollisesti saatavilla myös molemmilla kotimaisilla, suomeksi ja ruotsiksi.
7. Päivitykset
Vielä 10 vuotta sitten jokainen WordPress-päivitys piti asentaa käsin FTP:llä ja jokainen päivitys saattoi rikkoa jotakin. Nykyään WordPressin voi päivittää uusimpaan versioon yhdellä napin klikkauksella, ja tietoturvapäivitykset asentuvat itsestään. Myös lisäosat voi määrittää päivitettäväksi automaattisesti. Päivitykset ovat huolella testattuja ja parantavat aina WordPressiä jollain tavalla.
WordPressin haittoja
1. Haavoittuvuus
Maailman suosituin avoimen lähdekoodin julkaisujärjestelmä suorastaan houkuttelee puoleensa haavoittuvuuksia koodista etsiviä hakkereita. Kenen tahansa sivut voidaan hakkeroida. Riskin minimoimiseksi kannattaa pitää WordPress, ulkoasuteemat ja lisäosat aina ajan tasalla. On syytä myös käyttää vain luotettavaksi havaittuja teemoja ja lisäosia, sekä ottaa varmuuskopioita tärkeistä tiedostoista etäsäilöön.
2. Nopeus
WordPressillä luoduilla sivuilla ladataan aina tarpeetonta koodia ja tyylejä. Useimmat ulkoasuteemat ovat huonosti nopeusoptimoituja ja yleensä myös lisäosat lisäävät latauskuormaa. Tämä hidastaa sivujen latautumista, mikä on myös yksi Googlen rankkausperusteista.
3. Asiakaspalvelu
Koska WordPress on Open Source -julkaisujärjestelmä, sille ja sen lisäosille ei ole tarjolla asiakaspalvelua. Kehittäjät joutuvat useimmiten turvautumaan Googleen ja laajan kehittäjäyhteisöön etsiessään ratkaisuja kohtaamiinsa ongelmiin.
4. Monikielisyys
Vaikka WordPressin hallintapaneelin kieli on helposti vaihdettavissa, monikielisen verkkosivuston luominen sillä voi olla haastavaa asiaan perehtymättömälle.
5. Kustomointi
Kun WordPress, ulkoasuteema tai lisäosa ei toimi kuten sen haluaisit toimivan, sitä joudutaan kustomoimaan. Kustomointi vaatii usein muutoksia koodiin ja kuten kaikki tietävät, ohjelmistoprojektit ovat sekä kalliita että aikaa vieviä.
Web-suunnittelu Pokis rakentaa toimivia WordPress-sivustoja. Jos tarvitset apua oman sivustosi luomisessa tai muokkaamisessa, ota yhteyttä!